Priština, nov pokušaj za izglasavanje demarkacije u 11 sati

Sednica kosovske skupštine biće nastavljena danas kada se očekuje glasanje o ratifikaciji Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Rasprava o demarkaciji trajala je u utorak skoro devet sati, a posle izjašnjavanja šefova poslaničkih grupa i glasanja poslanika, predsednik skupštine Kadri Veselji saopštio je da će se o Nacrtu zakona o demarkaciji s Crnom Gorom glasati u 11 sati, prenosi RTK2.

Prištinski mediji navode da je ovakva odluka doneta zbog nedostatka kvoruma.

Izjalovila su se očekivanja predstavika vladajućih albanskih stranaka da imaju potrebnih 80 glasova koliko je potrebno da se izglasa predlog zakona za ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Na sednici je bilo svađa, teških optužbi, etiketiranja ko je izdajnik a ko patriota.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj poručio je juče na vanrednoj sednici parlamenta da "kosovska teritorija nije ugrožena i da je glasanje za demarkaciju, glasanje za budućnost građana Kosova". 

Sednici nisu prisustvovali poslanici Srpske liste.

Predstavljajući nacrt zakona o Sporazumu o demarkaciji, koji je potpisan pre dve i po godine u Beču, Haradinaj je rekao da je uveren da je izjavom predsednika privremenih kosovskih institucija i predsednika Crne Gore, Hašima Tačija i Filipa Vujanovića, ispravljena prvobitna greška.

Rekao je i da je glasanje za pomenuti zakon "glas za budućnost i slobodu kretanja".

Ovo je četvrti pokušaj da kosovska skupština izglasa ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Za izglasavanje potrebno je dve trećine glasova poslanika ili 80, od ukupno 120 poslanika.

Tokom više od dve godine, u završnici mandata bivše vlade i bivšeg premijera Ise Mustaf, udružena opozicija, među kojima je bila i Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova, bila je žestoko protiv ratifikacije demarkacije, a sednice na kojima bi se to pitanje našlo na dnevnom redu, najčešće su prekidane zbog bačenog suzavca.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво