Savetnik Hašima Tačija: Priština ima obavezu da formira ZSO

Blerim Šalja, savetnik Hašima Tačija, navodi da Priština ima obavezu da formira ZSO, kao i da treba da iskoristi šansu i postigne pravno obavezujući sporazum i normalizuje odnose.

Blerim Šalja je najavio formiranje radne grupe koja će početi da radi na statutu, kako je naziva "asocijacije".

Kako je rekao nada se da će uskoro ta radna grupa početi izradu statuta ZSO, "a zadnja reč će biti data u Briselu na najvišem nivou, jer je to političko pitanje".

"Asocijacija će se stvoriti - Ustavni sud je rekao kosovskim političarima da imaju međunarodnu obavezu da je formiraju", rekao je Šalja na debati u organizaciji Fondacije za otvoreno društvo "Diplomatski dijalog - Stanje i perspektive Briselskog dijaloga" u Beogradu.

Prema njegovim rečima u sporazumu iz 2015 godine stoji Nacrt statuta, a po kojem su se Beograd i Priština "složili da kosovski ustavni sud da poslednju reč, da li je to po kosovskom ustavu i zakonima.

"Formiranje ZSO je obaveza Prištine"

Kako kaže to je stav i Brisela i Berlina, a formiranje ZSO je obaveza Prištine.

Odgovarajući na pitanja, savetnik Hašima Tačija je rekao da je još uvek rano da kaže šta se sve može naći u pravno obavezujućem sporazumu, ali je naveo da sama koncepcija "pravno obavezujući" govori o tome da će to biti pravni okvir o normalizaciji odnosa.

"Neće to biti samo neka politička deklaracija već dokument koji će obavezati i Srbiju i Kosovo",  rekao je Šalja.

Složio se sa tim da "učlanjenje Kosova u UN zavisi od Rusije", ali je napomenuo i da se od zvaničnika te zemlje moglo čuti da ukoliko se Beograd i Priština dogovore i postignu sporazum to za njih biti u redu.

"U tom smislu ako se Srbija i Kosovo stvarno slažu da potpišu pravno obavezujući sporazum mi se nadamo da će i Rusija taj sporazum podržati i da, kada dođe vreme da se glasa za naše učlanjenje u UN, Rusija neće praviti probleme", ocenio je savetnik Hašima Tačija.

Ukazao je da treba da postoje tri jaka elementa kada je reč o dijalogu, a to je vremenski okvir dijaloga, pravno obavezujući sporazum i implementacija sporazuma.

"Ako neko misli da je status kvo ili zamrznuti konflikt dobra varijanta odgovor na takvo pitanje treba tražiti kod Srba na Kosovu i pitati ih da li je njihov interes da situacija ostane takva kakva je" rekao je Šalja.

Dodaje da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić hrabro i iskreno pokrenuo dijalog u Srbiji, kao i da treba iskoristiti ukupnu situaciju da se jednom za svagda normalizuju odnosi.

"Računamo da će normalizacija biti samo prva etapa koja se mora završtiti pomirenjem naroda. Imamo veliku šansu za normalizaciju odnosa i za našu generaciju bi bila neoprostiva greška da se to ne reši", rekao je savetnik Hašima Tačija.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво