Popović: Još 30 miliona od Vlade za inovacije

Država inovacionim čekovima pružan podršku malim i srednjim preduzećima, rekao je danas ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, koji je s gradonačelnikom Milošem Vučevićem obišao firmu "Carnomed", koja koristi takve vaučere.

Popović je rekao i da je vlada obezbedila još 30 miliona dinara za dodelu inovacionih vaučera, uz onih 49 vaučera koji su ranije podeljeni preko Fonda za inovacionu delatnost.

"Zbog velikog interesovanja obezbedili smo još 30 miliona dinara. Želimo što bolju saradnju malog i srednjeg biznisa sa naučno-istraživačkom zajednicom. U tome je suština budućeg razvoja Srbije. Tih 30 miliona dinara namenjeno je malim preduzećima koja nemaju mogućnost da u okviru svojih organizacija imaju naučno-istraživačke radnike, već tu uslugu treba da iskoriste i dobiju od fakulteta, instituta i drugih istraživačkih organizacija, a Vlada Srbije će tu uslugu da plati za njih", objasnio je Popović.

Inače, firma "Carnomed" dobila je dva vaučera vredna 960.000 dinara i njima je podržana saradnja te kompanije sa novosadskim Medicinskim fakultetom.

"Njihovi prihodi duplirani su u odnosu na prošlu godinu, a više od 70 odsto prihoda te kompanije dolazi od izvoza. To je čist primer kako srpska pamet može da bude konkurentna na svetskom tržištu", zaključio je ministar.

Vučević je ocenio da kada postoji spoj preduzetništva sa najboljim naučno-istraživačkim ustanovama uz podršku države, to je neosporno dobitna kombinacija.

"To vidimo na primeru kompanije "Carnomed" u saradnji sa novosadskim Medicinskim fakultetom, a isto to želimo da vidimo u što većem intenzitetu na teritoriji cele Srbije", rekao je Vučević.

Novi konkurs za dodelu inovacionih vaučera teče od danas do 21. maja ove godine, odnosno sve dok opredeljena sredstva ne budu potrošena. Vlada Srbije je do sada dodelila 49 inovacionih vaučera za 39 srpskih preduzeća, a njihova je vrednost 29,5 miliona dinara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво