Brnabić: Rekonstrukcija neophodna da bi Vlada radila kao tim

Rekonstrukcija je neophodna da bi Vlada funkcionisala kao tim, i želim da počne što pre i što pre se završi, da se ne bi ugrozilo efikasno funkcionisanje Vlade, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

Zato je, kaže premijerka, i zamolila predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se sastanu u najkraćem roku po njegovom povratku iz Brisela, kako bi se sa njim konsultovala u vezi sa personalnim rešenjima.

Brnabićeva je na pitanje novinara u Krivaji rekla da misli da u Vladi postoje oni kod kojih je prevelika sujeta, koji nisu timski igrači i imaju možda malo više samopromocije, dok je njen prvi i osnovni kriterijum da ima timske igrače koji sve podređuju timu i zajedničkom cilju.

O tome će, kaže, razgovarati sa predsednikom Vučićem, čiji je poziv da bude mandatar i prihvatila, jer zna kolika je njegova želja da Srbija ide brže napred.

Zato će, kako je dodala, pre svega tražiti njegovu podršku i podršku SNS-a, a zatim i ostalih koalicionih partnera.

Ona je rekla da je Vlada tu zbog građana, koji ne treba da brinu ko koga voli više ili manje, ili ko se sa kim u Vladi svađa, i dodala da to ne treba da ih zanima.

Upitana na koje članove misli, Brnabićeva je odgovorila: "Dovoljno sam rekla u ovom trenutku."

"Htela sam da se fokusiram na osobine nekih od članova mog kabineta i na to zašto mislim da oni možda mogu da budu savršeni članovi nekog drugog tima, ali ne i mog", zaključila je premijerka.

"Nadam se dobrim vestima za 'Magnohrom'" 

Predsednica Vlade očekuje da će kraljevački "Magnohrom" kupiti kompanija koja želi da tamo pokrene proizvodnju i nada se dobrim vestima u naredne dve nedelje.

Javno nadmetanje za privatizaciju "Magnohroma" zakazano je za sredu, 21. mart, a premijerka kaže da ima nekoliko kompanija koje su preuzele dokumentaciju.

"Očekujem ne samo da ćemo postići dobru cenu, što za sada nije najvažnija stvar, već da će 'Magnohrom' ili neki njegovi delovi otići u ruke kompanije koja želi tamo da pokrene proizvodnju i otvori radna mesta", rekla je Brnabićeva odgovarajući na pitanja novinara u Krivaji.

Dodala je da sa posebnom pažnjom prati prodaju te kompanije, kao i još nekoliko bivših industrijskih giganata, od kojih zavise radna mesta i ekonomski razvoj na lokalu.

Primena populacionih mera od 1. jula

Najavljene mere populacione politike počeće da se primenjuju od 1. jula, kada počinje i primena Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, i odnosiće se na svu decu rođenu od 1. januara ove godine, najavila je predsednica Vlade. 

Brnabićeva je rekla da trudnice, odnosno porodilje prva finansijska sredstva mogu da očekuju već od 1. jula.

Navela je i da će Savet za populacionu politiku ustanoviti nagradu za kompanije koje su najbolje uskladile rad i materinstvo.

Dodala je da su neke mere već zaživele, pre svega one koje se tiču e-Uprave.

Tako, na primer, roditelji mogu preko e-bebe da prijave novorođenče već u porodilištu i bez dokumenata, rekla je Brnabićeva.

Navela je i da je uvedeno e-prijavljivanje za roditeljski dodatak u porodilištu, besplatno i samo sa ličnom kartom.

"To funkcioniše u Zrenjaninu, Leskovcu, Loznici, Beogradu, uvodimo u Smederevo, a do kraja septembra funkcionisaće u celoj zemlji. Time smo i veliku administrativnu barijeru skinuli sa leđa roditelja", rekla je Brnabićeva.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво