Brnabić i Išik: Odnosi Srbije i Turske u stalnom usponu

Premijerka Ana Brnabić i potpredsednik turske vlade Fikrij Išik konstatovali su da su odnosi dve zemlje u stalnom usponu zahvaljujući iskrenoj težnji obe strane za stalnim unapređenjem političkog dijaloga.

Ana Brnabić je u razgovoru sa Fikrijem Išikom podsetila da je od posebnog značaja bila poseta turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji, kada je potpisan veliki broj međudržavnih sporazuma.

Istakla je i značaj uspostavljanja trilateralnog trgovinskog komiteta Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske i ocenila da je trilaterala veoma važan mehanizam saradnje, koji daje snažan signal privrednicima sve tri strane.

Potpredsedniku Išiku zahvalila je na podršci za izgradnju auto-puta Beograd – Sarajevo, a gost je ukazao na važnost koju Turska pridaje odnosima dve države, ističući da je Srbija za Tursku ključna zemlja regiona.

O tome svedoči, prema njegovim rečima, veliki broj turskih investitora koji posluje u Srbiji.

Išik je zaključio da veliki potencijal za saradnju postoji u oblasti tekstilne industrije, poljoprivrede, saobraćaja i infrastrukture.

Na sastanku je zaključeno da je turizam oblast koja je u stalnom usponu i da je u protekloj godini zabeležen porast turističkih dolazaka u obe zemlje.

Zbog toga su sagovornici saglasni da je potrebno da se poveća broj avio-linija između dve države.

Brnabićeva je ocenila i da saradnja u oblasti obrazovanja i kulture između vlada dve zemlje daje dobre rezultate i izrazila zadovoljstvo zbog saradnje na restauraciji objekata od istorijske i kulturne važnosti za oba naroda, navedeno je u saopštenju iz kabineta premijerke.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво