Dačić sa ambasadorima Libana, Češke i Danske

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je u kurtoaznu posetu novoimenovanu ambasadorku Libanske Republike u Beogradu Nadu Al Akl. Dačić se sastao i sa ambasadorkom Češke Ivanom Hlavsovom i zahvalio joj na snažnoj podršci Češke evrointegracijama Srbije. Bilateralni odnosi Srbije i Danske su dobri, ocenjeno na sastanku sa ambasadorom Danske.

Poželevši dobrodošlicu ambasadorki, ministar Dačić je ukazao na značaj daljeg, zajedničkog, angažovanja na unapređenju saradnje dve zemlje, posebno na ekonomskom planu, saopštilo je resorno ministarstvo.

U tom smislu, ukazao je na značaj jačanja privredne saradnje, kroz povećanje obima trgovine, povezivanje Privredne komore Srbije i Privredne komore Libana, kao i organizovanje ekonomskih konferencija i foruma na tom nivou, gde bi privrednici dve zemlje uspostavili direktan kontakt.

Zajednički je apostrofiran potencijal saradnje u oblasti turizma, uz konstataciju da broj libanskih turista koji posećuju Srbiju beleži značajan porast u odnosu na prethodne godine.

Ministar Dačić je posebno istakao zahvalnost na principijelnom stavu Libanske Republike u pogledu nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i izrazio očekivanje da će se nastaviti podrška libanske strane teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije.

Srbija će nastaviti da pruža svoj aktivan doprinos misiji UNIFIL u Libanu, kroz angažovanje pripadnika Vojske Srbije, dodao je on.

Sagovornici su se saglasili sa potrebom intenziviranja političkog dijaloga na visokom nivou i unapređenja saradnje, i u tom smislu značaj realizacije uzvratne posete ministra spoljnih poslova Libana Žibrana Basila u predstojećem periodu, navodi se u saopštenju.

Zahvalnost Češkoj na podršci Srbiji

Ministar Dačić sastao se sa ambasadorkom Češke Ivanom Hlavsovom, koja krajem ovog meseca završava svoj mandat u Srbiji, i zahvalio joj na snažnoj podršci Češke evrointegracijama Srbije, saopšteno je iz kabineta ministra.

Dačić je izrazio očekivanje da će se saradnja nastaviti i tokom daljeg pregovaračkog procesa o pristupanju Srbije EU. 

U saopštenju se navodi da je u razgovoru dvoje zvaničnika konstatovano da bliski i prijateljski odnosi dveju zemalja imaju dugu istorijsku tradiciju i istaknuta je neophodnost njihovog produbljivanja i daljeg jačanja u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Takođe, izraženo je zadovoljstvo što dve zemlje ostvaruju intenzivan i kontinuiran politički dijalog na svim nivoima i preneta je spremnost da se on nastavi i ubuduće. 

Ministar je naveo da je uveren da će zajedničko obeležavanje 100 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa između nekadašnje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i Čehoslovačke biti prilika da se još jednom podvuče značaj bilateralnih odnosa Srbije sa Češkom i Slovačkom.

Hlavsova je zahvalila Dačiću na saradnji naglašavajući da njen mandat obeležava i uverenje o snažnom prijateljstvu dve zemlje i dva naroda.

Produbljivanje i jačanje svih vidova saradnje Srbije i Danske

Ministar spoljnih poslova primio je ambasadora Danske Andreasa Kristijana Haugora i zahvalio mu na dosadašnjoj kontinuiranoj podršku evrointegracijama Srbije, saopšteno je iz ministarstva.

U razgovoru je potvrđeno da su bilateralni odnosi Srbije i Danske dobri, ali da ima prostora za dalje unapređenje, kao i intenziviranje političkog dijaloga, posebno na visokom i najvišem nivou. 

Izraženo je obostrano zadovoljstvo što je prethodne godine obeležen značajan jubilej - sto godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje. 

Sagovornici su se složili da postoji i zajednički interes za produbljivanje i jačanje svih vidova bilateralne saradnje, uz postojanje značajnih potencijala za dalje unapređenje ekonomske saradnje. 

Razmenjena su i mišljenja u vezi sa situacijom u regionu, kao i doprinosu koji Srbija daje na planu očuvanja mira i stabilnosti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво