Nova runda dijaloga Beograda i Prištine

U Briselu je u toku nova runda razgovora delegacija Beograda i Prištine na nivou eksperata. Trilaterali u zgradi Evropske službe za spoljne poslove prethodili su jednočasovni bilateralni razgovori dveju delegacija sa EU posrednicima. Za petak je najavljen sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Hašimom Tačijem.

Dijalog je počeo razgovorima o ZSO, energetici i mostu u Kosovskoj Mitrovici, a zatim bi u utorak i sredu na stolu trebalo da budu upravljanje administrativnim prelazima i sloboda kretanja, odnosno registarske tablice.

Ova runda razgovora eksperata Beograda i Prištine u Briselu trajaće tri dana.

Delegaciju Beograda predvodi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, dok je na čelu prištinske delegacije Avni Arifi.

Uoči početka dijaloga, portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič rekla je da EU očekuje punu primenu svih sporazuma iz dijaloga Beograda i Prištine, uključujući i sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština.

"Kao i uvek i to već duže vreme mi očekujemo punu implementaciju toga što je bilo dogovoreno u dijalogu. To važi za pitanje dogovora o Zajednici – Asocijaciji kao i za druge dogovore recimo onaj o energetici. To je naše očekivanje. Rad u tom smislu se intenzivirao. Ovi sastanci u sledećim danima konkretan su dokaz toga da radimo na tome", poručila je Kocijančičeva u izjavi novinarima.

Najavila je da će se upravo tokom nove runde tehničkog dijaloga razgovarati o implementaciji dogovora već postignutih u dijalogu.

"Konkretno to su Asocijacija – Zajednica srpskih opština, energetika, integrisano upravljnje granicama, most u Mitrovici i sloboda kretanja", najavila je Kocijančičeva.

Poziv Vučiću i Tačiju na sastanak u petak

Dodala je da posle trodnevnog dijaloga na tehničkom nivou krajem nedelje u Briselu sledi još jedan sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

"U petak visoka predstavnica Federika Mogerini pozvala je predsednika Vučića i predsednika Tačija na sastanak na najvišem nivou, gde će oni razgovarati o celokupnoj normalizaciji odnosa, ali i pogledati kako teče implementacija dogovora iz dijaloga", najavila je Kocijančičeva.

Upitana da li su tehnički razgovori delegacija Beograda i Prištine neka vrsta pripreme za dijalog na visokom političkom nivou, portparolka Evropske komisije objašnjava da su sastanci radnih grupa fokusirani konkretno na implementaciju toga što je već bilo dogovoreno.

"Tu se rad nastavlja, intenzivira se i ide u jasnom pravcu potpune implementacije dogovorenog. Kada je reč o sastanku na najvišem nivou, tu će se pogledati gde smo u kontekstu implementacije dogovorenog, a isto tako će razgovarati i o celovitoj normalizaciji odnosa i radu na nivou predsednika", izjavila je Maja Kocijančič.

Prethodna runda ekspertskih razgovora održana je 26. i 27. februara u Briselu.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се