Priština neće nove pregovore

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu odbacio je mogućnost pokretanja novog kruga pregovora u statusu te pokrajine, naglašavajući da zvaničnici Beograda i Prištine, nadalje, mogu razgovarati o otvorenim pitanjima samo kao predstavnici "nezavisnih država."

"Nikada nećemo pregovarati o statusu Kosova. Mi nećemo razgovarati o budućnosti Kosova i, sigurno, nećemo razgovarati o našoj pravnoj i ustavnoj poziciji,", rekao je Sejdiu u Prištini, navodeći da su od 17. februara, kada je jednostrano proglašena nezavisnost, Kosovo priznale države sa svih strana sveta.

Za 143 dana, koliko je prošlo od odluke kosovskih Albanaca da se otcepe od Srbije, Kosovo su priznale 43 od ukupno 192 države sveta, što je znatno manje nego što su se Sjedinjene Američke Države, Britanija i Nemačka nadale.

"Priznavanje ne ide sporo, ukoliko Kosovo uporedimo sa drugim slučajevima u kojima su države posle konflikata proglašavale nezavisnost. Možemo reći da je dinamika priznavanja veoma dobra. Pomenuću primere Hrvatske, slovenije i Bangladeša...Mi sada imamo situaciju u kojoj je dve trećine članica NATO priznalo Kosovo, ili osam od 15 članica Saveta bezbednosti UN, ili, pak sedam od osam država G8," rekla je juče u Skoplju visoka zvaničnica Stejt departmenta Rouzmari di Karlo.

Reakcija predsednika Kosova usledila je nakon što je generalni sekretar UN Ban Ki-mun podržao nastavak dijaloga između Beograda i Prištine o čitavom nizu otvorenih pitanja, što je, tokom nedavne sednice Saveta bezbednosti posvećene Kosovu, zatražio i predsednik Srbije Boris Tadić.

Inicijativu o nastavku pregovora podržala je i Rusija, dok su SAD naglasile da je vreme za dijalog o statusu isteklo, ali da je poželjno otvoriti razgovore o seriji drugih pitanja koja opterećuju odnose Srba i Albanaca.

broj komentara 0 pošalji komentar