Ana Brnabić za RTS: Podrška roditeljima na tri načina

Mere za podsticanje rađanja podrazumevaju tri stvari – finansijsku podršku, projekat e-beba kojim se uklanjaju administrativne prepreke za roditelje, i usklađivanje rada i roditeljstva, rekla je za RTS premijerka Ana Brnabić.

Premijerka Ana Brnabić smatra da je jučerašnje obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića o populacionoj politici i merama za podsticanje rađanja bilo najznačajnije do sada.

"To je apsolutno tema od nacionalnog značaja. Drago mi je što je na nju predsednik skrenuo pažnju na taj način. Vlada je usvojila Strategiju za podsticanje rađanja u petak, a sada radimo na mnogo konkretnijem akcionom planu, i to ćemo raditi zajedno", rekla je premijerka gostujući u Dnevniku RTS-a.

Ta podrška, ističe, podrazumeva tri stvari: Prva je finansijska podrška, druga je projekat e-beba kojim se uklanjaju administrativne prepreke za roditelje gde je to moguće, i treba do kraja septembra da zaživi u svim porodilištima, a treća je usklađivanje rada i roditeljstva.

"Naš zakon o radu je dosta liberalan, ali je problem u primeni", istakla je premijerka. 

Ana Brnabić je rekla da joj je drago što je apel predsednika bio i na kompanije – kako da se odnose prema ženama koje su na trudničkom ili porodiljskom bolovanju.

"Važno je da smo razgovarali sa Privrednom komorom Srbije i SANU, da ustanovimo nagradu za kompaniju koja najbolje usklađuje rad i roditeljstvo, kako bismo svim ostalima pokazali primer kako se to radi", rekla je Brnabićeva.

Na pitanje zašto nije prisustvovala jučerašnjoj konferenciji predsednika, Brnabićeva je rekla da za tim nije bilo potrebe i da je bilo važno da se predsednik obrati javnosti.

"Bilo je jako važno da se predsednik obrati jer to nije političko pitanje, već pitanje od nacionalnog značaja i mislim da je i trebalo predsednik da da takav značaj toj temi", rekla je premijerka i podsetila da je Vučić, dok je bio premijer, "gurao" Savet za populacionu politiku koji i dalje funkcioniše u vladi.

Brnabićeva je dodala da je to pitanje kojim i treba da se bavi predsednik i da daje tempo tom procesu i da skreće pažnju na strateška pitanja.

Sledeći sastanak sa MMF-om od 20. do 22. aprila

Govoreći o sastanku sa delegacijom MMF-a i novom aranžmanu, tzv. "čuvarkući", Brnabićeva je rekla da on podrazumeva uglavnom savete, a manje kontrolu.

"Dobro je da imamo tu vrstu kontrolnog mehanizma, u smislu da daje dosta dobar pravac i investitorima", rekla je premijerka.

Na sastanku su dogovoreni glavni ciljevi novog programa – veći privredni rast i veća primanja za građane.

Sledeći sastanak sa MMF-om biće od 20. do 22. aprila u Vašingtonu, a tamo će delegaciju Srbije predvoditi ministar finansija Dušan Vujović i guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković, najavila je premijerka.

"Onda će ponovo oni doći u Beograd sredinom maja, kako bismo u julu išli na odbor MMF-a i, nadam se, potpisali aranžman na dve ili tri godine. Ja sam više za tri godine, ali dogovorićemo se sredinom maja", navela je predsednica Vlade Srbije.

Smatra da je realno da dođe do rasta plata i penzija ove godine, jer su, kaže, pokazatelji odlični.

"BDP je u januaru bio 4,2, a sada očekujem podatke za februar. Imamo suficit u budžetu, javni dug i dalje pada, sada je malo viši od 57 odsto, očekujemo do kraja godine i uplatu za koncesiju za Aerodrom 'Nikola Tesla'. Očekujem dosta povoljnu sliku BDP-a zbog stanogradnje za bezbednosne strukture, gde imamo dosta dobar pomak, određene su lokacije", istakla je premijerka.

Kada je u pitanju privredni rast, premijerka kaže da je konzervativna. "Nadam se da će se postići privredni rast koji je planiran od 3,5 odsto, ako bude više – tim bolje, ali cilj je da u budućnosti bude četiri odsto i viši godišnje", rekla je Brnabićeva.

Ističe da sa optimizmom gleda na narednu nedelju.

"Ispred nas je važna nedelja. Dvadesetog marta otvara se prva digitalna farma u regionu, Srbija će u tome biti lider, kao što sam i govorila. Očekujem potpisivanje sa koncesionarom za Aerodrom 'Nikola Tesla' i početak rešavanja pitanja za 'Magnohrom' u Kraljevu", zaključila je Ana Brnabić.

broj komentara 11 pošalji komentar
(ponedeljak, 19. mar 2018, 15:53) - anonymous [neregistrovani]

Kako?

Prvo ne gotivim sadasnju vlast da ne kazete da sam bot.Ali ako su resili da pomognu ....neka ih.Od nekog datuma se mora poceti.Nemojte opet da pravimo razdor.Jeste da su porodice koje su dobile decu ranije zaobidjene ali pustite da se pomogne bar kome moze.Kazete da ste osteceni.Niste.Zivite kao i do sada.A ovim merama bi trebalo da se pomogne Srbiji a samim tim i svima u njoj.Jer ce na indirektan nacin ovo svima znaciti.Zato kad se pomaze bilo kome ko u Srbiji zivi ajde da to podrzimo a ne odmah: a meni, a nama, a ja itd

(ponedeljak, 19. mar 2018, 10:30) - anonymous [neregistrovani]

@Recidiv komunizma

Komunizam je imao vecinu dobrih stvari, a ako se usporedi sa sadasnjom situacijom onda je bio bolji u svemu.
A sto se tice tvog predloga o nekakvoj crkvenoj fondaciji i iskljucivanju drzave iz tog problema onda apsolutno nisi u pravu. U nijednoj drzavi crkva nije rjesavala niti rijesila problem niskog nataliteta. To drzava treba da rjesava jer ima mehanizme za to, Srbija to sada i pokusava.
Crkvi niko ne brani niti bogatim Srbima da osnuju fondacije preko kojih bi se sakupljena sredstva ukljucivala na rjesavanje problema niskog nataliteta u najvecem dijelu Srbije.
Da su bili za tako nesto vec bi bili to i ucinili, ali mozda hoce u buducnosti..
Ako drzava to ne rijesi svojim poticajnim mjerama na pravi naci i na pravim mjestima onda, a vec je krajnje vreme da se nesto pokrene onda ce "bijela kuga "uciniti svoje do kraja.

(ponedeljak, 19. mar 2018, 10:24) - anonymous [neregistrovani]

Samo da pitam

A hoće li te pare ulaziti u prosek za dečiji dodatak ?

(ponedeljak, 19. mar 2018, 10:24) - Jovo [neregistrovani]

Ivane Zgrozeni

Ja sam u dijaspori, i nemam nista protiv da pomognemo nekome.
Cini mi se samo da ti tu mnogo brkas.
Ne znam sta tu crkva treba da radi, i kakav bi to meni porez bio oprosten ako dam u tu tvoju, odnosno crkvenu fondaciju. Ja Srbiji ne dugujem nikakav porez da bi mi oprastala, porez placam ovde gde zivim i radim.O tome moj Ivane, ako nisi znao u citavom normalnom svetu brine drzava, socijalni fondovi, i td.
Nemoj mi reci da se negde u svetu dobija decji dodatak iz crkve.
Jedino ako ti nisi neki pronalazac?

(ponedeljak, 19. mar 2018, 09:54) - Ivan Zgrozeni [neregistrovani]

Recidiv komunizma

Drzava pa drzava. Drzava ne bi smela da se mesa u tu oblast. Crkva bi trebala da organizuje fondaciju koja bi se bavila time. Odakle novac? Dobrovoljni prilozi dijaspore i imucnih Srba kojima bi bilo oprosteno placanje poreza kada daju prilog Fondaciji. 

(ponedeljak, 19. mar 2018, 07:43) - Dejan [neregistrovani]

Nije fer

Ova odluka Vlade Srbije nije fer.. Nije fer u tom smislu, sto nas, roditelje troje i vise dece, koja su rodjena pre 01.01.2018. bas stavlja u neravnopravan polozaj sa onim roditeljima koji ce tek sada dobiti decu. Ja i supruga moju decu nismo radjali zarad novca, vec zarad ljubavi, vere, roda i poroda. Nikada nisam gledao novcanu stranu toga, a moram da napomenem da za prva dva deteta, rodjena 2006 i 2008-e NISMO imali nikakvu novcanu nadoknadu, jer supruga koja je rodjena u Republici Srpskoj nije imala drzavljanstvo Srbije, i kao takvi smo odbijeni za novcanu pomoc pri rodjenju prvog i drugog deteta. Ovakva odluka deli roditelje u Srbiji u jako velikom broju, jer sada moja deca i deca svih roditelja koja su se borila protiv bele kuge su manje znacajna u odnosu na decu rodjenu posle januara 2018-te godine.. Ja i supruga sa platom od po 30.000 dinara bicemo odbijeni i za deciji dodatak, po ovakvom zakonu o decijem dodatku kakav je sadam, pa i tu necemo moci da budemo u nekoj novcanoj pomoci, i na sve moguce nacine mi roditelji koji vec imamo troje i vise dece bicemo na neki nacin kaznjavani. Ovo ako se trebalo ici na pomoc, moralo se icvi na siru drustvenu raspravu, i videti kako i sta, a ne samo jedan dan doneti odluku koja u velikoj emri pogadja roditelje koji vec imaju troje ili cetvoro dece.

(ponedeljak, 19. mar 2018, 06:34) - Јарослав Петровић [neregistrovani]

jarakovicpetar@yahoo.com

Најпрече је помоћи оне који су своје обавезе испунили до сада. Они који су из љубави према Богу, роду и деци већ постали родитељи три или четри пута. Њима који сада подижу и школују своју децу помоћ је најпотребнија.

(ponedeljak, 19. mar 2018, 01:08) - anonymous [neregistrovani]

MladaBosna

Polako ali sigurno svakim danon napredujemo u svakom pogledu cccc

(ponedeljak, 19. mar 2018, 00:05) - anonymous [neregistrovani]

decji dodatak

za 1.dete 50 evra za 2.dete 70 a za trece i vise 100 evra mesecno.Znaci ko ima 3 deteta dobija 220 evra mesecno decji dodatak.A ko to placa???odgovor:oni koji nemaju decu i drzava...pola pola.nesto slicno su uveli nemci gde se onima koji nemaju dece nekih 0,25% vise odbija od plate i ide u budzet za decji dodatak.

(nedelja, 18. mar 2018, 21:10) - anonymous [neregistrovani]

Znacajno je...

... da se finansijska pomoc daje u opstinama gde je natalitet los, a ne u opstinama gde je natalitet visok.
A ako treba da se ide i na nivo mesnih zajednica u okviru jedne opstine... sve u cilju da finasijska pomoc
ide tamo gde je zaista potrebna.