Žigmanov ne odustaje od garantovanog mandata za Hrvate

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov poručio je na godišnjoj skupštini stranke u Subotici da neće odustati od zahteva za dobijanje garantovanog mandata za Hrvate u Skupštini Srbije, po modelu koji postoji u Hrvatskoj za srpsku manjinu, prenose hrvatski mediji.

Žigmanov je, reagujući na izjavu premijerke Ane Brnabić za Hrvatsku radio-televiziju da ne misli da bi manjine trebalo da imaju garantovano mesto u srpskom parlamentu, rekao da ga takav stav čudi, jer, kako kaže, predstavnici srpske manjine koriste taj instrument u zemljama u regionu.

"Pitanje garantovanih mandata za pripadnike hrvatske manjine u Srbiji nije stvar mišljenja nosilaca vlasti u ovoj zemlji, već je to obaveza Srbije proistekla iz sporazuma, u članu devet, koji je potpisala sa Hrvatskom", naglasio je Žigmanov.

Navodi se da je Žigmanov, sa druge strane, pohvalio otvaranje dijaloga, saradnje sa državnim vrhom kao i poruke predsednika Srbije Aleksandra Vučića o potrebi ulivanja osećaja sigurnosti, kao i uključivanje Hrvata u srpsko društvo i proces donošenja odluka.

"Ovakve su nas poruke i više nego ohrabrile. Neka one budu u funkciji stalnog i slobodnog iskazivanja našeg hrvatskog identiteta i to u svakodnevnom životu. Naš prostor slobode je sada veći, hrabri budimo i svedočimo ono što jesmo", poručio je Žigmanov, pozivajući se na razgovor koji je imao sa Vučićem 20. februara u Beogradu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво