Brnabić: Vlada Srbije spremna da radi na pitanju nestalih

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je rešavanje pitanja nestalih jedno od najvažnijih pitanja, kako za građane, tako i za odnose između Srbije i Hrvatske i istakla da je vlada Srbije spremna da radi na tome.

"Vreme je da se to reši", rekla je Ana Brnabić u intervjuu za HRT odgovarajući na pitanje jesu li vlade posle nedavnog susreta predsednika dve države počele da rade na rešavanju pitanja nestalih. 

Premijerka je rekla da su predsednik Aleksandar Vučić i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović imali sastanke za porodicama nestalih i na tome im odala priznanje, jer to mora da su bili teški sastanci i to su hrabri državnički potezi. 

"Vlade bi trebalo da prate implementaciju dogovorenog i drago mi je što će ministar pravde Hrvatske najverovatnije 23. marta posetiti Beograd gde će razgovarati sa ministarkom pravde Nelom Kuburović", rekla je premijerka.

Na pitanje da porodice traže rešavanje pitanja nestalih, a Zagreb dokumentaciju za vukovarsku bolnicu, Brnabićeva je rekla da je ocenila da postoji spremnost posle sastanka dvoje predsednika da se ta pitanja rešavaju.

Kako je rekla, ministri su već imali neke sastanke, a Vlada Srbije je usvojila predlog zaključka o određivanju sastava delegacije Srbije za vođenje pregovora u okviru međudržavne diplomatske komisije i identifikaciju, odnosno utvrđivanje granične linije između Srbije i Hrvatske.

"To je efikasno rešavanje stvari koje su nam date da rešavamo kao vlade i ja se nadam da ćemo u okviru međudržavne komisije krenuti da ozbiljno radimo na tome", rekla je ona.

Takođe je izrazila nadu da neće morati da se ide na arbitražu.

"Pitanje otvorenih granica mora u potpunosti da se reši" 

"Verujem da ćemo u tom roku od dve godine uspešno u bilateralnim razgovorima da napravimo rešenje", navela je Brnabićeva.

Ona je ocenila da bi arbitraža vremenski bila nepovoljnija varijanta za zemlje koje hoće da uđu u EU, jer pitanje otvorenih granica mora u potpunosti da se reši.

Kada je reč o pitanju statusa manjina i zahteva hrvatske manjine da imaju zagarantovano mesto u parlamentu, ona kaže da nije za to da svaka nacionalna manjina obavezno dobije po jednog predstavnika u parlamentu.

"Lično nisam za to da svaka nacionalna manjina obavezno dobije po jednog predstavnika u parlamentu, upravo zato što smo mi razvili mehanizam da na druge načine zaštitimo pravo i slobode nacionalnih manjina", istakla je ona, ali je dodala da o tome može da se razgovara ako hrvatska manjina misli da treba dodatno da se zaštiti.

"Glavni politički cilj Srbije članstvo u EU" 

Brnabićeva je takođe istakla da je glavni politički cilj Srbije članstvo u EU, a u ekonomskom smislu brži rast BDP i navela da tim povodom oseća ogromnu odgovornost za donošenje odluka.

Povodom navoda da se Beograd mora konačno odrediti između EU i Rusije, ona kaže da je to mišljenje SAD i nekih drugih zemalja i ocenila ga kao "potpuno pogrešno".

"Srbija ne sedi ni na ruskoj, ni na američkoj, ni evropskoj, Srbija sedi na svojoj stolici, a naš strateški cilj je EU", istakla je ona u intervjuu za HRT koji je u celini objavljen na sajtu te televizije.

Govorila je i o problemu "Agrokora" i najavila da će u narednom periodu sa ministarskim timom imati sastanak i sa bankama i sa dobavljačima, a sledeće nedelje i sa novim poverenikom Agrokora. Navela je da tim povodom ima i komunikaciju sa predsedstavnicima vlade Hrvatske.

Ocenila je da je to jako kompleksna situacija, ali da se stvari drže pod kontrolom. 

"Moj odnos sa Vučićem je odličan"

Predsednica Vlade Srbije izjavila je da je njen odnos sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem odličan i da na taj odnos gleda kao na jednu od najvećih, u ovom trenutku, snaga Republike Srbije.

"Puno se konsultujem sa predsednikom Vučićem zato što je on čovek koji, po mom mišljenju, najbolje poznaje Srbiju. Ne znam nikog ko bolje poznaje Srbiju, njene građane, geografski svako mesto, budžet Srbije", rekla je Brnabićeva.

Na pitanje da li joj smetaju "prozivke" da je Vučićeva produžena ruka, ona je odgovorila da joj to ne smeta.

"Ja nisam osoba koja se naročito obazire na takve prozivke. Znam ko sam i šta sam i rezultati će ostati iza na mene. Ako ne ostanu rezultati, onda su oni bili u pravu", rekla je Brnabićeva.

"Radila sam i postala direktor kompanije koja je registrovana u Srbiji"

Premijerka Brnabić izjavila je povodom pisanja hrvatskog nedeljnika Nacional da je kompanija čiji je bila direktor registrovana u Srbiji gde je izmirivala sve svoje obaveze.

"Radila sam i postala direktor kompanije koja je registrovana u Srbiji, koja je plaćala poreze i doprinose u Srbiji, koja je zapošljavala ljude u Srbiji", rekla Brnabićeva u intervjuu za HRT upitana da prokomentariše pisanje Nacionala koje je dovodi u vezu sa "ofšor aferom".

Ta kompanija davala je plate koje su značajno iznad republičkog proseka i na sve to plaćala poreze i doprinose, navela je premijerka.

Brnabićeva je objasnila i da se radi o društveno odgovornoj kompaniji koja tamo gde je poslovala primenjivala i nešto što ne postoji čak ni u najvećem delu zemalja EU, a to je 'profit šering agriments' sa lokalnim samoupravama po kome je delila profit sa njima.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 18. mar 2018, 19:59) - anonymous [neregistrovani]

Gospodjo, Srbija

je uvek bila spremna da se pronadju nestali, samo ona druga strana nikada. Kako rece Vucic: crno slovo na papiru. Tako ce biti i sada.