Miloš Jovanović: Ne može se Srbija braniti sa Angelom Merkel

Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović poručio je da se Srbija ne može braniti u partnerstvu sa Angelom Merkel ili nekim drugim zapadnim liderima.

Jovanović je na sednici Glavnog odbora DSS-a rekao da Srpska napredna stranka i Aleksandar Vučić još funkcionišu na neverovatnom prividu tako što je on kao predsednik Republike, ali zapravo SNS i koalicija oko nje, uspeo da ubedi srpski narod i građane da je moguće braniti nacionalne interese u partnerstvu sa Angelom Merkel.

Osvrćući se na nedavno održane beogradske izbore, on je rekao da je DSS ostvario apsolutno nezadovoljavajući rezultat, koji je ispod očekivanog.

Jovanović je rekao da se "ti izbori i njihov sveobuhvatan rezultat, ono što su oni dali kao sliku srpske političke scene, mogu posmatrati kao kontinuitet koji je na kraju video samo jednog pobednika, a to je vladajući SNS".

Naveo je da je finansijska i medijska snaga vladajuće stranke učinila da sa prilično velikom razlikom dobije veliki broj glasova u Beogradu.

"Partokratija se svela na jednu vladajuću stranku"

Jovanović je ocenio da rezultati beogradskih izbora mogu da se shvate kao "poslednji stadijum jedne potpuno obolele političke scene", jer je sistem bolestan i dosegao je konačnu fazu.

"To je faza kada se partokratija, i sve ono što ona povlači, svela na jednu vladajuću stranku. Danas u Srbiji imamo partokratiju u prvom licu jednine", istakao je Jovanović.

Rekao je da je prvi uslov da se izađe iz ovakve situacije "da se konačno politika vrati u politiku".

"Neće moći večno da traje privid kako sa Angelom Merkel može da se brani Srbija. Čini mi se da će vrlo brzo doći trenutak, da li je to kraj 2018. ili početak 2019. godine, kada će se taj privid raspršiti, jer je to samo šarena laža. Čim se to desi, konačno će biti malo više politike u politici", smatra Jovanović.

Istakao je da će od stranog faktora zavisiti kada će se taj privid raspršiti.

"Što pre oni pritisnu aktuelni vlast da konačno završi posao oko Kosova i Metohije, pre ćemo znati ko je ko i ko je šta i pre će se politika vratiti u politiku", ocenio je Jovanović.

O pitanju Kosova i Metohije i saradnji sa EU

Ukazao je da bi Srbiju trebalo razvijati tako što će imati zamrznuti konflikt kada je u pitanju Kosovo i Metohija i saradnju sa EU, ali bez članstva.

Takođe, dodao je da će ozbiljno početi da reformišu zemlju promenom političkog sistema, koja počinje promenom izbornog zakonodavstva.

Komentarišući Vučićevu izjavu da ga međunarodna zajednica laže već pet godina o formiranju Zajednice srpskih opština, Jovanović je upitao šta je reakcija predsednika na to.

"Kako se vi to postavljate gospodine predsedniče, kako pregovarate i kako ispunjavate obaveze koje ste preuzeli ne čekajući da druga strana ispuni svoje obaveze. To je potpuno šizofrena situacija koja neće moći da traje preterano dugo", ocenio je Jovanović.

Sednica Glavnog odbora DSS-a počela je minutom ćutanja povodom godišnjice martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво