Vulin: Nema kazne za pogrom, bojim se da niko neće odgovarati

Prošlo je 14 godina od pogroma nad Srbima sa Kosova i Metohije, a za to niko nije odgovarao, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Aleksandar Vulin je rekao da se boji da za takvo zlodelo, najveći pogrom u 21. veku niko neće odgovarati.

"To znači da je međunarodno pravo umrlo, da je pravda nedostižna za Srbe i da bi međunarodna zajednica trebalo da prizna svoj veliki neuspeh i sramotu", rekao je Vulin, koji je na Kopaoniku obišao pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji se nalaze na obuci u zimskim uslovima.

Vulin je podsetio da je pre 14 godina sa Kosova i Metohije proterano oko četiri hiljade Srba sa svojih ognjišta na koja se nikada nisu vratili, da bilo između 14 i 19 ubijenih, da su spaljene crkve i manastiri, i oskrnavljeno kolektivno pamćenje jednog naroda.

"Hteli su da izbrišu tragove postojanja jednog naroda na Kosovu i Metohiji i za to niko nije odgovarao, baš kao ni za hiljadu Srba ubijenih od 1999. na Kosovu i Metohiji", rekao je Vulin.

Ukazao je da je međunarodna zajednica 1999. godine na prostor Kosova i Metohije došla s jasnim mandatom da obezbedi mir i pravdu za sve koji žive u južnoj srpskoj pokrajini.

"Vidimo da za Srbe nema pravde, da za Srbe nema mira", rekao je ministar.

Smatra da nema opravdanja da država Srbija prestane da se bori za Kosovo i Metohiju, za pravdu i bezbednost na tom prostoru.

"To je naša obaveza i naša dužnost i u meri u kojoj to budemo činili, u meri u kojoj budemo hrabri da na to stalno podsećamo, stvari će se menjati i moraju da se menjaju. Nažalost, kao i većina Srba na KiM izgubili smo poverenje u međunarodnu zajednicu i teško nam je da verujemo da će se stvari menjati na bolje", istakao je ministar odbrane.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво