Montgomeri o kosovskoj vojsci: Što je mnogo, mnogo je

Srbija ni po cenu EU integracija ne treba da se saglasi sa formiranjem kosovske vojske, kaže bivši američki ambasador u Srbiji Vilijam Montgomeri.

"Što je mnogo, mnogo je", uzvratio je Vilijam Montgomeri na pitanje Tanjuga kako vidi poruke koje je u Beogradu izneo zvaničnik Stejt departmenta Ves Mičel, uključujući i otvorenu podršku SAD vojsci Kosova.

Srbija treba da insistira na prvobitnim pozicijama Zapada po pitanju kosovske vojske, a to je snažno protivljenje svakom njenom obliku.

Montgomeri podseća da je i sam više godina bio uključen u kosovsko pitanje i da se odlično seća koliko se Zapad snažno opirao bilo kakvom formiranju vojske Kosova.

"Odlično smo znali da će u njenom sastavu biti bivši borci OVK i da je formiranje istinski multietničkog sastava nemoguće. Nije slučajno da to brani i kosovski ustav", kaže Mongtomeri za Tanjug.

Zbog toga, kaže Mongtomeri, "sa ogromnim žaljenjem vidim da su kosovski Albanci 'otupili oštricu tog otpora' i da smo promenili stav i počeli nerado da prihvatamo te oružane snage", kaže bivši američki diplomata.

Upozorava da se u isto vreme dozvoljava da ZSO bude "ni na nebu ni na zemlji".

"Moj savet srpskoj vladi bio bi da kaže: 'Ne, ne i ne'. I da drži Zapad na početnim pozicijama u vezi sa kosovskom vojskom. Ukoliko to znači kraj napretka u procesu pristupanja EU, onda neka bude tako", poručuje Montgomeri.

Kako kaže, kosovsko poglavlje u pregovorima sa EU prvo je otvoreno i biće poslednje zatvoreno.

"Činjenje ustupaka sada neće okončati neprekidan pritisak od strane EU, niti će učiniti da EU bude mnogo čvršća prema kosovskim Albancima. Što je mnogo, mnogo je", zaključio je Vilijam Montgomeri.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво