Montgomeri o kosovskoj vojsci: Što je mnogo, mnogo je

Srbija ni po cenu EU integracija ne treba da se saglasi sa formiranjem kosovske vojske, kaže bivši američki ambasador u Srbiji Vilijam Montgomeri.

"Što je mnogo, mnogo je", uzvratio je Vilijam Montgomeri na pitanje Tanjuga kako vidi poruke koje je u Beogradu izneo zvaničnik Stejt departmenta Ves Mičel, uključujući i otvorenu podršku SAD vojsci Kosova.

Srbija treba da insistira na prvobitnim pozicijama Zapada po pitanju kosovske vojske, a to je snažno protivljenje svakom njenom obliku.

Montgomeri podseća da je i sam više godina bio uključen u kosovsko pitanje i da se odlično seća koliko se Zapad snažno opirao bilo kakvom formiranju vojske Kosova.

"Odlično smo znali da će u njenom sastavu biti bivši borci OVK i da je formiranje istinski multietničkog sastava nemoguće. Nije slučajno da to brani i kosovski ustav", kaže Mongtomeri za Tanjug.

Zbog toga, kaže Mongtomeri, "sa ogromnim žaljenjem vidim da su kosovski Albanci 'otupili oštricu tog otpora' i da smo promenili stav i počeli nerado da prihvatamo te oružane snage", kaže bivši američki diplomata.

Upozorava da se u isto vreme dozvoljava da ZSO bude "ni na nebu ni na zemlji".

"Moj savet srpskoj vladi bio bi da kaže: 'Ne, ne i ne'. I da drži Zapad na početnim pozicijama u vezi sa kosovskom vojskom. Ukoliko to znači kraj napretka u procesu pristupanja EU, onda neka bude tako", poručuje Montgomeri.

Kako kaže, kosovsko poglavlje u pregovorima sa EU prvo je otvoreno i biće poslednje zatvoreno.

"Činjenje ustupaka sada neće okončati neprekidan pritisak od strane EU, niti će učiniti da EU bude mnogo čvršća prema kosovskim Albancima. Što je mnogo, mnogo je", zaključio je Vilijam Montgomeri.

broj komentara 21 pošalji komentar
(subota, 17. mar 2018, 22:30)
anonymous [neregistrovani]

Profesionalizam

Za razliku od nasih politicara koji pricaju sve i svasta u svakom momentu, samo zarad vlasti, ovaj je covek pravi profesionalac. Dok je bio ambasador i radio za vladu, iznosio je iskljucivo stavove vlade, svoje licno misljenje je zadrzavao za sebe. Sada kada vise nije vladin funkcioner, moze izneti svoje licno misljenje i zato prica ono sto mu je na dusi. Po meni licno, pravi covek i pravi profesionalac. A sto potice iz drzave koja je takva kakva je (velika sila, pa Boga ne moli) i sto se pojedini stavovi te drzave kose sa zdravom logikom, to vec nije na njemu.

(subota, 17. mar 2018, 21:01)
Миленаanonymous [neregistrovani]

савет

Србија све то зна и не треба Монтгомери да нам прича!Он би требало да убеди своје Американце да престану да нас уцењују и да нам отимају део државе!Било би боље да њих уразуми да раде одвратне ствари једном малом недужном народу!

(subota, 17. mar 2018, 20:11)
anonymousPero iz Svedske [neregistrovani]

Vojska Kosova !

Oni koji su formirali takozvanu Osl.Voj.Kosova pre
dvadeset Godina, isti su organizatori Da to rade ponovo
sada..Srbija mora da bude spremna i odbiti po svaku cenu formiranje ove vojske ....Pero

(subota, 17. mar 2018, 19:34)
Lola [neregistrovani]

Монтгомери

Necemo dozvoliti formiranje kosovske vojske! Ne mogu oni da rade sta im je volja!

(subota, 17. mar 2018, 19:25)
ACA [neregistrovani]

Монтгомери о косовској војсци: Што је много, много је

Treba otvoreno i energično reći NE Vojsci Kosova...jer i tako nećemo nikad zadovoljiti apetite onih kojima nikad nema kraja kada su pretenzije prema Srbiji u pitanju!

(subota, 17. mar 2018, 19:17)
dada [neregistrovani]

kompromis

Stvarno je što je mnogo mnogo je. Ne može jedna zemlja napraviti sve ustupke a da druga strana ne uradi ništa.

(subota, 17. mar 2018, 18:24)
Miroslav [neregistrovani]

dosta je

Iznosenje realnih stavova i misljenja puno znaci kao podrska Srbiji koja se godinama bori sa velikim nepravdama.

(subota, 17. mar 2018, 17:37)
Pera djetlic [neregistrovani]

Dvolični

Baš tako, svi su onda realni a do tada.... znamo kakvi su

(subota, 17. mar 2018, 16:10)
anonymous [neregistrovani]

Savest i moral

sa vrate političarima nažalost kad napuste položaje ili nisu vise na platnom spisku,ali ako je to pranje savesti pred Bogom i samim sobom,prihvaćamo i čestitamo vam g.Montgomeri na hrabrosti i odlučnosti da se javno suočiite sa nepravdom nanesenoj jednom narodu i drzavi.

(subota, 17. mar 2018, 15:42)
anonymous [neregistrovani]

Naslov

Iza toga stoji vasa zemlja i o tome je trebalo da govoris dok si bio ambasador u Beogradu... Ali hvala na korektnom stavu...