UN: Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost dobar primer

Činjenica da su Ujedinjene nacije označile Srbiju i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost kao dobar primer za druge zemlje u svetu još jedna je potvrda rezultata tog tela na međunarodnom nivou, navedeno je u saopšenju iz kabineta potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović, koja je na čelu Koordinacionog tela.

I njeno učešće na 62. zasedanju Komisije za status žena u UN u Njujorku potrvda je da je Srbija prepoznata u svetu po rodnoj ravnopravnosti, a u tom je smislu značajan nastavak podrške agencije UN Women, te priznanje da je Srbija model za druge zemlje u oblasti rodno odgovornog budžetiranja.

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost predvodi saradnju Srbije sa svetom u ovoj oblasti kao nosilac ili učesnik u svim izveštajima koje Srbija podnosi Ujedinjenim nacijama, Evropskoj uniji i Savetu Evrope, ali i kao pokretač inicijative za osnivanje regionalne kancelarije za rodnu ravnopravnost za zemlje zapadnog Balkana, navedeno je u današnjem saopštejnu tog vladinog tela.

Inače, to telo koordinira izradu prvog državnog izveštaja o sprečavanju i suzbijanju nasilja nad ženama GREVIO grupi Saveta Evrope, a takođe učestvovalo je u izradi nove petogodišenje strategije za rodnu ravnopravnost Saveta Evrope 2018-2023.

Važna je uloga Koordinacionog tela i u izveštavanju u okviru pretpristupnih pregovora u okviru Poglavlja 23, napominje se u saopštenju dostavljenom medijima.

Konačno, Koordinaciono telo učestvuje i u izveštavanju o sprovođenju svih konvencija UN koje je Srbija ratifikovala, a tiču se rodne ravnopravnosti, uključujući Konvenciju o eliminisanju svih oblika diskriminacije žena i Konvenciju o eliminisanju svih oblika rasne diskriminacije, kao i Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima i Međunarodnog pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturim pravima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво