Mondoloni: U odličnim sam odnosima s Vulinom

Francuski ambasador u Srbiji Frederik Mondoloni izjavio je da je sa srpskim ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom u odličnim odnosima i da između njih nema nikakvih razmirica.

Mondoloni je u četvrtak boravio u Kragujevcu, gde je rekao da već 15 dana čeka odgovor od ministra Vulina na pismo koje mu je uputio zbog problema u vezi sa francuskom kompanijom "Trigano" u tom gradu.

Mediji su tu njegovu konstataciju preneli kao nagoveštene "varnice" između ambasadora i ministra.

"U trenutku kada obeležavamo mnogo značajniji događaj - obeležavanje stogodišnjice kraja Prvog svetskog rata - ovo pitanje nema smisla jer nema apsolutno nikakvih problema između Ministarstva i Ambasade", rekao je Mondoloni, u odgovoru na pitanje novinara u vezi s njegovom izjavom o francuskoj kompaniji "Trigano".

Mondoloni je istakao da Francuska želi da investira u Srbiji jer Srbija ima potencijala za rast, te da je odlična francuska kompanija odlučila da investira u našoj zemlji.

Ta kompanija je, kaže omogućila otvaranje više od 200 radnih mesta i želi da se razvija, ali za to joj je potrebno da se proširi.

"Kao ambasador, ja pomažem francuskim kompanijama pa sam pitao Ministarstvo odbrane da nam u ovom slučaju pomogne. Predmet se nastavlja i nadam se da ćemo naći zadovoljavajuće rešenje", zaključio je Mondoloni.

Inače, Tanjugu je iz Ambasade Francuske pojašnjeno da je Mondolini u Kragujevcu "samo napomenuo" da je pre dve nedelje pisao Vulinu u vezi s kompanijom "Trigano".

Mediji su, naime, prethodno preneli da je Mondoloni tokom posete Kragujevcu, rekao da 15 dana očekuje odgovor Vulina na pismo koje mu je poslao zbog problema francuske firme "Trigano" s kupovinom zemljišta čiji je vlasnik Ministarstvo odbrane Srbije i napomenuo da bi kompanija mogla da se razvija i na drugom mestu ako ne reši problem u Kragujevcu.

"U vezi s tom temom, ambasador je samo napomenuo da je pisao pre dve nedelje ministru Vulinu. Uostalom, što se odgovora u vezi ovakvih predmeta tiče, rok od nekoliko nedelja za odgovor nije nimalo neuobičajen", rečeno je u Ambasadi.

Ambasador Francuske u Srbiji je u Kragujevcu boravio u sklopu obeležavanja meseca Frankofonije, i tom prilikom se sastao sa čelnicima grada i razgovarao o saradnji naše dve zemlje na svim nivoima, s naglaskom na odnose uspostavljene s tim gradom.

Ambasador je, između ostalog, tokom posete rekao da je francuska kompanija "Trigano" pre nekoliko godine u Kragujevcu kupila nekadašnju "Zastavu INPRO", proizvođača prikolica, i zaposlila 220 ljudi, te da je zainteresovana da se razvija, ali da ima problem s kupovinom zemljišta.

U razgovoru s predstavnicima grada Kragujevca, Mondoloni je, preneli su lokalni mediji, rekao da bi to preduzeće, u slučaju da se ne pronađe rešenje, moglo da odluči da se razvija negde drugde, u nekoj drugoj zemlji.

Mondoloni: Obeležavamo prošlost, okrenuti budućnosti sa Srbijom  

Francuski ambasador u Beogradu Frederik Mondoloni najavio je niz događaja povodom obeležavanja stogodišnjice oslobođenja Srbije i kraja Prvog svetskog rata, istakavši da Francuska obeležava prošlost, ali je okrenuta budućnosti i razvoju saradnje sa Srbijom na svim poljima.

"Zajedno radimo na pripremi ovih događaja kako bismo proslavili naše snažno prijateljstvo, iskovano izuzetno čvrsto i za sva vremena na bojnim poljima u Prvom svetskom ratu", istakao je ambasador na konferenciji za medije u rezidenciji Francuske u Beogradu. 

Najavljujući niz događaja koje Ambasada ove godine organizuje ili u kojima učestvuje, a koji su posvećeni obeležavanju ove važne godišnjice, posebno je istakao putujuću izložbu koju će Francuski institut organizovati na jesen u gradovima Srbije na putu kojim se napredovalo nakon proboja Solunskog fronta.

"Izložba će biti sačinjena od dokumenata i fotografija koje su prikupili istoričari, ali posebno od dokumenata i priča koje će građani Srbije želeti da podele sa nama", rekao je Mondolini, pozvavši građane da dostave fotografije pisama ili porodičnih predmeta, kao i porodične priče koje osvetljavaju francusko-srpsko bratstvo po oružju na Solunskom frontu.

Mondoloni je, među planiranim događajima, istakao i obnovu Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, zahvalivši na pomoći ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoranu Đorđeviću i ministru odbrane Aleksandru Vulinu, koji su prisustvovali konferenciji.

Radovi na obnovi Spomenika upravo počinju, a predviđeno je da kao obnovljen bude otkriven ove godine, rekao je ambasador, izrazivši nadu da će spomenik, koji po njegovim rečima podseća na naše bratstvo po oružju, otkriti neki visoki zvaničnik Francuske. 

Ostali događaji obuhvataju filmski karavan u više gradova Srbije na temu Velikog rata, komemorativne svečanosti, uručenja odlikovanja, diplomatske aktivnosti, bilateralne posete, okrugle stolove, tribine, obilaske bojišta...

Prvog novembra, rekao je Mondoloni, biće priređen veliki prijem u Ambasadi povodom stogodišnjice oslobođenja Beograda, 11. novembra ceremonija na francuskom vojnom groblju, a veliki mirovni forum biće organizovan u Parizu od 11. do 13. novembra. 

Ni akademske rasprave neće nedostajati, napomenuo je, jer će Ambasada Francuske učestvovati u ciklusu istorijskih analiza koje organizuje Vojna akademija Srbije, dok će Balkanološki institut organizovati stručni seminar kroz okrugle stolove s Francuskim institutom u septembru u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Ministar Vulin izjavio je da Srbija u proteklih 100 godina, od završetka Prvog svetskog rata, nije prestala da se seća prijateljstva koje je sa Francuskom izgradila tokom ratnih vremena i da će obnova Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu biti i obnova vrednosti koje su nas spajale.

Ministar Đorđević rekao je novinarima da je obeležavanje stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata prilika da se pokaže da višedecenijsko prijateljstvo Srbije i Francuske, koje je doživelo vrhunac u tom ratu, postoji i danas.

"Spomenik zahvalnosti Francuskoj značajan u Srbiji"

Na konferenciji se medijima obratio i Negovan Stanković, državni sekretar ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koji je rekao da je Vlada Srbije za obnovu Spomenika zahvalnosti Francuskoj izdvojila 22 miliona dinara.

Takođe je rekao da Srbija ima preko 6.000 ratnih memorijala od čega 625 u više od 40 zemalja sveta što, kako je istakao, govori gde su se sve naši preci borili i ostavljali svoje živote. 

Olivera Vučković, v. d. direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, iznela je detalje o obnovi Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, podsetivši da je Spomenik otkriven 11. novembra 1930. godine, ali da ga je od tada nagrizao zub vremena.

"Danas imamo potpuno istu odgovornost da započnemo radove na njegovoj obnovi", istakla je, ukazavši da je reč o zajedničkom projektu dve vlade.

Prema njenim rečima, Zavod je 2012. godine uradio projekat sanacije i restauracije Spomenika, a sve radove, koji će se inače obavljati uz specijalne dizalice na samom mestu gde se nalazi Spomenik, nadziraće mešovita francusko-srpska komisija.

"Spomenik zahvalnosti Francuskoj je značajan ne samo u Beogradu, već i u Srbiji. Nadam se da će krajem avgusta ponovo zablistati starim sjajem, a u novoj dimenziji", zaključila je Vučkovićeva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво