Vulin: U Srbiji ne odlučuju ni Rusija ni Amerika

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže za RTS da su dezinformacije navele američkog generala Skaparotija da govori o srpskom narodu kao o nekom o kome treba brinuti.

Aleksandar Vulin je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naglasio da je Srbija vojno neutralna, suverena i slobodna zemlja.

"U ovoj zemlji ne odlučuju ni Rusija ni Amerika. U ovoj zemlji odlučuju građani Srbije i oni koje su građani Srbije izabrali", poručio je ministar odbrane.

Vulin je istakao da je veoma zabrinjavajuća svaka priča o tome "da neko odlučuje umesto nas i da zbog toga neko treba da se brine".

"Meni je veoma drago ako su gospoda iz Pentagona na ovaj način htela da nam poruče, a verujem da jesu, da ne stoje iza ovakvih ocena", rekao je Vulin.

Komentarišući ocenu da nije rečeno da je Srbija opasna, već ruski uticaj, Vulin je upitao kakva je to zemlja na koju neko drugi može da utiče.

"Nemojte nas svrstavati u okvir vaših sukoba", poručio je Vulin i dodao da Srbija nije deo tih sukoba i svađa.

Što se tiče izjava o "malignom" ruskom uticaju u Srbiji i "mekoj moći" Rusije, koje se čuju već godinama, Vulin je poručio da u Srbiji nijedna druga zemlja nema moć da odlučuje u ime građana, Vlade i predsednika.

"Bilo je vremena kada se to radilo. Bilo je vremena kada su odlučivali ambasadori", rekao je Vulin i istakao da je to vreme prošlo.

Srbija ne sluša nikog osim svojih građana, zaključio je ministar odbrane. 

Američki general Kurtis Skaparoti je, tokom svedočenja pred Odborom Američkog senata za oružane snage, izrazio duboku zabrinutost što nedostatak diplomatskih aktivnosti doprinosi širenju ruskog uticaja na Balkanu, a na pitanje koja je zemlja najveći problem, odgovorio je – Srbija.

Posle reakcije ministra Vulina na izjavu Skaparotija, Pentagon je odgovario da su "dezinformacije" navele srpskog ministra da kritikuje visokog američkog generala koji je i komandant snaga NATO-a u Evropi.

Ministarstvo odbrane je sinoć saopštilo da je zadovoljno time što je razjašnjeno da izjava generala Skaparotija, da ga "Srbija i srpsko stanovništvo unutar Balkana najviše brinu zbog ruskog mešanja i uticaja", nije stav Pentagona.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво