Predstavnici civilnog sektora o problemima na Kosmetu

Putni dokumenti, budućnost mladih, prava žena, jezička ravnopranost – glavna su pitanja na trećem Okruglom stolu u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji održanom u južnoj pokrajini. Učestvovali su predstavnici civilnog sektora, vlasti iz Beograda i Srpske liste.

Ključni je trenutak za traženje rešenja i šansa ne treba da bude propuštena – to su prvi stavovi koji su se čuli na okruglom stolu u Kosovskoj Mitorvici.

Konstatuju i da je status Kosova i Metohije rešen Ustavom Srbije.

"Svako dalje zamrzavanje konflikta i nerešavanje problema nije nešto što je u interesu srpske zajednice", navodi Jovana Jakovljević sa Institututa za regionalni razvoj.

Nenad Maksimović iz Centra za mir i toleranciju navodi da je svako zalaganje za rešenje koje nije u skladu sa Ustavom i važećim zakonima Republike Srbije krivično delo.

Sistemska rešenja za opstanak i povratak Srba

Pojedini predstavnici nevladinih organizacija tvrde da, na osnovu njihovih istraživanja, dosta mladih Srba ne vidi perspektivu na Kosmetu i pozivaju na sistemska rešenja.

Miodrag Milićević, iz nevladine organizacije "Aktiv" navodi da za Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici treba što pre pronaći trajno i održivo rešenje.

Sistemska rešenja predstavnici civilnog društva traže i za opstanak i povratak Srba, ali i u ekonomiji.

Takođe je zatražena zaštita srpskog jezika na Kosovu i Metohiji, pre svega u institucijama.

"Već pet godina u kosovskoj skupštini ne postoiji lektor za srpski jezik. Pet puta je konkurs poništavan, pošto niko ne ispunjava uslove koji su propisani konkursom. Imaćemo situaciju da za pet do sedam godina srpski jezik bude skrajnut sa strane", navodi Sanja Vuković iz Mreže za građanski aktivizam.

Veća saradnja civilnog društva i predstavnika vlasti

Predstavnici Vlade u Prištini i Vlade Srbije ocenjuju visok nivo svesti u civilnom društvu Srba u pokrajini.

Dušan Kozarev, zamenik direktora Kancerlarije za KiM, navodi da obrazovanje i zdravstvo ostaju prisutni na KiM u sadašnjem kapacitetu.

"Pohvalio bih današnji skup i zahvaljujem svima što razumeju koliko ovakvim pristupom pomažu i predsedniku Vučiću, koji je inicirao unutrašnji dijalog, i što razumeju iz kog razloga je iniciran", rekao je Kozarev.

Na kraju skupa i zaključak da je potrebna veća saradnja civilnog društva i predstavnika vlasti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи