AP o poseti Mičela Beogradu

Američka agencija "Asošijejted pres" izvestila je o poseti pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Vesa Mičela Beogradu i njegovoj izjavi da SAD žele da pomognu u rešavanju problema na zapadnom Balkanu, uz ocenu da se radi o "problematičnom evropskom regionu u kome Rusija nastoji da poveća svoj uticaj".

Agencija je akcenat stavila na izjavu Mičela da na zapadnom Balkanu vidi "otvaranje velikih mogućnosti" za sve, pre svega za napredak i rešavanje problema koji su dugo usporavali zapadni Balkan.

Kako se navodi, pre posete Beogradu, Mičel je boravio u Makedoniji i na Kosovu, navodeći da "dok je Makedonija blokirana zbog spora oko imena sa Grčkom, Srbija odbija da prizna nezavisnost Kosova".

Agencija navodi da su ti i drugi problemi sprečavali potpunu stabilizaciju Balkana, a nakon godina krize i ratova 90-ih.

"Strahovi o obnavljanju nestabilnosti podstaknuti su zbog rastućih ruskih interesa u regionu, naročito u Srbiji", piše AP.

Agencija navodi i da je Mičel pozvao balkanske narode da iskoriste mogućnost da reše preostale probleme uz pomoć Zapada, gde spada i obnovljeno opredeljenje EU da prihvati nove članice iz regiona u budućnosti.

AP navodi da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao na kompromis u postizanju sporazuma sa Kosovom, što je ključni uslov za eventualno članstvo Srbije u EU.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво