AP o poseti Mičela Beogradu

Američka agencija "Asošijejted pres" izvestila je o poseti pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Vesa Mičela Beogradu i njegovoj izjavi da SAD žele da pomognu u rešavanju problema na zapadnom Balkanu, uz ocenu da se radi o "problematičnom evropskom regionu u kome Rusija nastoji da poveća svoj uticaj".

Agencija je akcenat stavila na izjavu Mičela da na zapadnom Balkanu vidi "otvaranje velikih mogućnosti" za sve, pre svega za napredak i rešavanje problema koji su dugo usporavali zapadni Balkan.

Kako se navodi, pre posete Beogradu, Mičel je boravio u Makedoniji i na Kosovu, navodeći da "dok je Makedonija blokirana zbog spora oko imena sa Grčkom, Srbija odbija da prizna nezavisnost Kosova".

Agencija navodi da su ti i drugi problemi sprečavali potpunu stabilizaciju Balkana, a nakon godina krize i ratova 90-ih.

"Strahovi o obnavljanju nestabilnosti podstaknuti su zbog rastućih ruskih interesa u regionu, naročito u Srbiji", piše AP.

Agencija navodi i da je Mičel pozvao balkanske narode da iskoriste mogućnost da reše preostale probleme uz pomoć Zapada, gde spada i obnovljeno opredeljenje EU da prihvati nove članice iz regiona u budućnosti.

AP navodi da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao na kompromis u postizanju sporazuma sa Kosovom, što je ključni uslov za eventualno članstvo Srbije u EU.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 14. mar 2018, 16:30)
anonymous [neregistrovani]

Paradoks

Zar nije paradoks da USA zvanicnici koji posjecuju exYU savjetuju integracije sa EU, a u isto vrijeme drzava iz koje dolaze, dakle USA uvodi trgovinske sankcije toj istoj EU?