"Intenzivirati ekonomsku saradnju sa Južnom Korejom"

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i predsednica Skupštine Maja Gojković sastale su se, tokom dva odvojena sastanka, sa potpredsednikom parlamenta Republike Koreje Đu Son Parkom. Istaknuti su dobri i prijateljski odnosi dve zemlje, koji imaju potencijala da budu unapređeni.

Ana Brnabić i Park Đu Sun razgovarali su o razvoju ukupnih bilateralnih odnosa dve zemlje.

Premijerka je naglasila da su odnosi bliski uprkos geografskoj udaljenosti, da se zasnivaju na dobroj političkoj, ekonomskoj, ali i naučnoj saradnji.

Zahvalila je na donacijama Republike Koreje, kao i na značajnoj finansijskoj pomoći u rešavanju problema migrantske krize, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Brnabićeva je ukazala da Srbija snažno podržava dijalog Seula i Pjongjanga u rešavanju otvorenih pitanja, koji je, kako smatra, jedini način očuvanja stabilnosti na Korejskom poluostrvu.

Srbija je veoma zainteresovana za nove investicije, a kao dobar primer unapređenja privredne saradnje je i današnje polaganje kamena temeljca za zgradu pogona južnokorejske kompanije "Eseks Jurop" za proizvodnju emajliranih bakarnih žica u Zrenjaninu.

Sagovornici su se saglasili da Srpsko-korejski informatički pristupni centar od samog otvaranja u Beogradu radi veoma aktivno i da će u sardnji sa njim biti izrađen Adresni registar Republike Srbije.

Potpredsednik parlamenta Republike Koreje zahvalio je predsednici Vlade na gostoprimstvu i pozvao je da poseti njegovu zemlju uoči obeležavanja značajnog jubileja naredne godine - tri decenije od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Republike Koreje.

Park je istakao da gleda na Srbiju kao na zemlju velikih potencijala za investicije, koju odlikuju kvalifikovana radna snaga i dobri uslovi za nova ulaganja, kako u privredu tako i u IT sektor, koji u njegovoj zemlji dostiže najviše standarde.

On, takođe, očekuje intenzivniju saradnju u oblasti kulture, pogotovo posle uspešne manifestacije "Dani korejske kulture", koja je održana prošle godine u Beogradu.

Park sa Gojkovićevom o unapređenju odnosa 

Predsednica Skupštine i potpredsednik parlamenta Republike Koreje  istakli su da dobri i prijateljski odnosi dve zemlje mogu dodatno da se unaprede jačanjem političkog dijaloga i intenzivnijom ekonomskom saradnjom, s obzirom da za to postoji značajan prostor.

Maja Gojković je naglasila da je današnja poseta posebno važna u pogledu intenziviranja parlamentarnih veza i ukazala da naredne godine dve zemlje obeležavaju 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, što je prilika da se dodatno jača parlamentarna saradnja i susretima na najvišem parlamentarnom nivou.

Gojkovićeva je, saopšteno je iz parlamenta, istakla da je važno podstaći saradnju i radnih tela, grupa prijateljstava, kao i na multilateralnom planu, posebno u okviru Interparlamentarne unije i da je Skupština Srbije spremna da doprinese unapređenju ekonomske saradnje putem ratifikacije sporazuma.

Gojkovićeva i Park su ukazali da u oblasti ekonomije postoje veliki potencijali za razvoj saradnje, a predsednica Parlamenta je navela da je Srbija otvorena za nova ulaganja južnokorejskih kompanija.

Park je rekao da je upoznat sa prednostima ulaganja u Srbiji, kao i da će to predstaviti korejskim kompanijama i pozdravio današnje postavljanje kamena temeljca za novu južnokorejsku investiciju u Zrenjeninu.

Potpredsednik Parlamenta Republike Koreje pozvao je predsednicu Narodne skupštine Srbije u posetu Republici Koreji u cilju dodatnog jačanja saradnje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво