Đurić: Susret Vučića sa Mičelom treba da doprinese boljem razumevanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže za RTS da će današnji sastanak predsednika Aleksandra Vučića sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom biti vođen činjenicima na dostojanstven i za Srbiju ozbiljan i odgovoran način. Ističe da taj susret treba da doprinese boljem razumevanju, ali i jednom iskrenom razgovoru o jednoj od ključnih državnih tema – Kosovu i Metohiji.

Marko Đurić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakao da će razgovor sa Vesom Mičelom biti ozbiljan i odgovoran, jer je pitanje KiM egzistencijalno pitanje za Srbiju.

"Normalan i odgovoran čovek teži pronalaženju rešenja, ali situacija je takva da i od pronalaženja rešenja, i još više od mogućnosti da rešenje za normalizaciju naših odnosa sa našom južnom pokrajinom ne nađemo, treba da razmišljamo o tome kakve bi to posledice imalo po našu zemlju", navodi Đurić.

Ukazao je da današnji razgovor "treba da doprinese i boljem razumevanju, ali i jednom iskrenom razgovoru o jednoj od ključnih državnih tema, a to je Kosovo i Metohija".

"Budite sigurni da će taj razgovor biti vođen činjenicima na dostojanstven i za Srbiju ozbiljan i odgovoran način", dodao je Đurić.

Naveo je da se istorijski gledano "nalazimo u trenutku gotovo 20 godina od agresije na našu zemlju, kada su naše civilne i vojne strukture proterane sa KiM".

"Uz sve uvažavanje prema pokojnom predsedniku Miloševiću, to pokazuje da ni tadašnja politika nije na najbolji način razumela trenutak u svetu i šta treba da se radi u našoj zemlji", smatra Đurić.

"Onda smo imali dosovsku vlast koja se takmičila u jednom podaničkom odnosu prema međunarodnoj zajednici", dodao je Đurić.

Na pitanje zašto sada pravi takve paralele, Đurić kaže da zbog toga što je rezultat toga i takve politike 2008. godine bilo priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova od strane velikog dela zapadnih zemalja.

"Mi danas moramo da tražimo jedan novi, odgovorni pristup u kome ćemo, čuvajući tradicionalne prijatelje i partnere u međunarodnoj zajednici, nastojati da i drugima kažemo na jasan i nedvosmislen način da ne može Srbija da da sve, a da joj se ništa ne pruži zauzvrat i da takvom politikom ne možemo doći do rešenja", rekao je Đurić.

"Nema jedne strane koja gubi sve i druge koja dobija sve"

Na pitanje koliko realno zvuči takozvani "američki plan za Kosovo", Đurić kaže da "uz sve uvažavanje prema svim drugim konceptima i američkim i evropskim i albanskim i svim drugim konceptima za taj deo naše zemlje, mi razmišljamo o srpskom konceptu".

"Kada gledate na prethodne dane, možda primetite i da predsednika Vučića nema toliko u javnosti, znajte da se on u velikoj meri bavi upravo Kosovom i Metohijom", rekao je Đurić.

"Mi smo prethodnih dana imali više ozbiljnih razgovora i u zemlji i u inostranstvu sa raznim zvaničnicima o tome kako da idemo napred u rešavanju tog problema, ali sa jasnom slikom i jasnom porukom da sa Srbijom može da se razgovora samo na način koji garantuje da nema jedne strane koja gubi sve i druge koja dobija sve kako su neki zamislili", naglašava Đurić.

Istakao je da su "neki zamislili da su 2008. godine zatvorili priču i da su nametnuli jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, a sada, deset godina nakon toga, vidimo da zapravo ništa nije rešeno i da tek treba da se razgovora i pregovara i da tek treba da se bori".

"Verujte da se rukovodstvo države Srbije na čelu sa predsednikom bori da ovu situaciju koja je, kao što sam malopre opisao, već takva da je srpski interes na KiM praktično gurnut u ponor u prethodnom periodu da bukvalno iz ponora izvadimo našu poziciju", ukazao je Đurić.

Naveo je da ne bi da spekuliše o tome kakva je pozicija Stejt departmenta, kao i da mi imamo naše pozicije i da ozbiljno razgovaramo sa predstavnicima međunarodne zajednice.

"Mene lično fascinira ovih dana kada čujem da oni u čije vreme je proglašena jednostrana nezavisnost KiM danas napadaju rukovodstvo Srbije koje razgovara i pokušava da izvadi situaciju koju su nam oni ostavili u nasleđe", rekao je Đurić.

"Na osnovu kog akta bilo ko temelji podršku tzv. vojsci Kosova"

Kada je reč o pominjanju transformacije kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku tokom Mičelove posete Prištini, Đurić je rekao da samo može da postavi pitanje "gde to piše, gde i na osnovu kog međunardnog akta bilo ko u međunarodnoj zajednici temelji podršku takozvanoj vojsci Kosova".

"Kumanovski vojno-tehnički sporazum iz 1999. godine, koliko bio jedan strašan dokument u tom trenutku po našu stranu jer su se tadašnje vlasti saglasile sa povlačenjem naših vojnih i policijskih snaga, on jasno definiše da su na KiM jedine oružane sile Kfor i Vojska Srbije", objasnio je Đurić.

"Gde piše, u kojoj rezoluciji, u kom međunarodnom dokumentu se dozvoljava razmatranje formiranja takozvane vojske Kosova? Nigde. Odgovor je nigde. I kad im to kažete, oni ćute i nemaju pravi odgovor, a onda tome još dodate argument da je valjda na Balkanu svima bilo dosta militarizacije. Kome može da doprinese i da pomogne to da se u ruke bivšim pripadnicima OVK, kojima se još nije ni sudilo za sve zločine koje su počinili, u ruke daju savremena tehnika i naoružanje", naveo je Đurić.

Dodao je i da onaj ko želi mir taj sugurno ne može blagonaklono da gleda na dalju militarizaciju.

broj komentara 10 pošalji komentar
(sreda, 14. mar 2018, 12:02)
anofdnymous [neregistrovani]

vesti

Nikada od Amerike nemamo dobre vesti vezane za Kosovo

(sreda, 14. mar 2018, 11:35)
anonymous [neregistrovani]

Fića

Nema sa njima približavanja jer oni samo i isključivo žele da postignu svoj cilj, a njihov cilj je dijametralno suprotan ciljevima države Srbije i njenih građana.

(sreda, 14. mar 2018, 10:48)
Mira [neregistrovani]

Dijalog

Mir i stabilnost na Kosovu i metohiji mogu se ostvatiti samo konstruktivnim dijalogom kao i kompromisnim rešenjima

(sreda, 14. mar 2018, 10:35)
Anja [neregistrovani]

stav sad!

Ova Micelova poseta ce pokazati pravo misljenje i stav SAD po pitanju nas i KiM.

(sreda, 14. mar 2018, 10:18)
Bojan [neregistrovani]

Razgovor

Razgovor je uvek dobrodošao. Ako ništa drugo bar ćemo razmeniti mišljenja i stavove, znaćemo i mi i oni na čemu smo.

(sreda, 14. mar 2018, 09:44)
Novak [neregistrovani]

Razumevanje

Do boljeg razumevanja će sigurno doći ali pod uslovom da gost malo i sluša a ne samo kamanduje.

(sreda, 14. mar 2018, 09:25)
Kole [neregistrovani]

kom

Treba objasniti Mičelu da se Srbija ne može odreći svoje južne pokrajine.

(sreda, 14. mar 2018, 09:18)
anonymous [neregistrovani]

Srbi

Verujemo da ce Micel shvatiti da Srbija zeli Mir I stabilnost

(sreda, 14. mar 2018, 09:09)
Nebojsa [neregistrovani]

Susret

Bice to ozbiljan razgovor sa mnogim temama od kojih ce jedna sigurno biti i Kosovo i Metohija.

(sreda, 14. mar 2018, 09:09)
Dragojla [neregistrovani]

dijalog

Za Srbiju je važno da ima stalni dijalog za administracijom u Vašingtonu na najvišem nivou. Samo razmenom mišljenja dve strane moguće je unapređivati odnose dve zemlje što je ključno za dalji razvoj Balkana.