Drugi dan posete Mičela Beogradu, sastanci sa Brnabićevom i Vučićem

Pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Ves Mičel sastao se sa premijerkom Srbije Anom Brnabić kao i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Brnabićeva i Mičel su razgovarali o daljem napretku Srbije ka članstvu u EU, nastavku Briselskog dijaloga i temama vezanim za stabilnost regiona Zapadnog Balkana.

Mičel je istakao da je Srbija ključna zemlja za stabilnost regiona i izrazio podršku SAD daljem procesu pridruživanja Evropskoj uniji, kao i spremnost da pomognu u postizanju dogovora u okviru Briselskog dijaloga, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Brnabićeva se zahvalila na podršci i naglasila da je Srbija posvećena dijalogu, dodajući da Srbija ne želi da ostavlja zamrznute konflikte novim generacijama.

Sagovornici su se osvrnuli i na dugu istoriju diplomatskih i prijateljskih odnosa dve zemlje i saglasili se da dobre odnose treba dalje razvijati i unapređivati.

Iako se danima u medijima spekulisalo da Mičel u Beograd donosi tzv. kosovski paket – plan u četiri tačke za rešenje problema Kosova i Metohije, on je to demantovao u Prištini u kojoj je započeo prvu turneju po Balkanu otkad je stupio na dužnost.

Analitičari smatraju da ova poseta neće doneti konkretna rešenja već samo predstavlja pravac u kome će se kretati politika SAD na Balkanu.

Ministar Dačić je sinoć gostu uručio reprint izjave američkog predsednika iz Prvog svetskog rata Vudroa Vilsona o Kosovu pod naslovom "Slavimo Kosovo kao Dan časti".

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво