Vudro Vilson o Srbima

Predsednik SAD Tomas Vudro Vilson je na četvrtu godišnjicu austrougarske objave rata Srbiji – 28. jula 1918. godine, proglasio Srpski dan.

Vilson je na centralnoj svečanosti Srbima poslao poruku koja je tog dana pročitana u crkvama širom SAD i objavljena u većini dnevnih novina. Poruku tadašnjeg američkog predsednika prenosimo u celini. 

Narodu Sjedinjenih Država:

U nedelju 28. jula navršava se četvrta godišnjica od dana kada je odvažni srpski narod, pre nego da se izloži lukavom i nedostojnom progonu pripremljenog neprijatelja, objavom rata Austrougarske bio pozvan da brani svoju zemlju i svoja ognjišta od neprijatelja rešenog da ga uništi. Plemeniti je taj narod odgovorio. Tako čvrsto i hrabro oduprli su se vojnim snagama zemlje deset puta veće po broju stanovništva i vojnoj moći, i tek kada su tri puta proterali Austrijance i nakon što su Nemačka i Bugarska pritekle u pomoć Austriji, bili su primorani da se povuku preko Albanije. Iako je njihova zemlja bila opustošena i njihovi domovi razoreni, duh srpskog naroda nije bio slomljen. Mada nadjačani nadmoćnijim silama, njihova ljubav prema slobodi ostala je neumanjena. Brutalna sila nije uticala na njihovu snažnu odluku da žrtvuju sve za slobodu i nezavisnost.

Primereno je da narod Sjedinjenih Američkih Država, privržen očiglednoj istini da je pravo naroda svih država, malih i velikih, da žive sopstvenim životom i da biraju svoje vlade, prisećajući se da su načela za koje se Srbija viteški borila i propatila ista ona načela za koja se zalažu Sjedinjene Države, povodom ove godišnjice izrazi na adekvatan način saosećenje sa ovim potlačenim narodom koji se tako herojski odupirao težnjama germanske nacije da dominira svetom. U isto vreme, ne bismo smeli zaboraviti ni istorodne narode velike slovenske rase – Poljake, Čehe i Jugoslovene, koji sada pod vladavinom tuđinaca, čeznu za nezavisnošću i nacionalnim jedinstvom.

Ovo se ne može obeležiti na više prikladan način do u našim crkvama.

I, zato, pozivam narod Sjedinjenih Američkih Država, svih vera i veroispovesti, da se okupe na svojim mesnim bogosluženjima, u nedelju 28. jula, u cilju iskazivanja saosećanja sa ovim podjarmljenim narodom i njihovim istorodnicima u drugim zemljama, i da prizovemo blagoslov svemogućeg Boga za njih same kao i za cilj kojem su se posvetili.

Vudro Vilson, predsednik
Bela kuća, jul 1918.

Inače, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je na sastanku pomoćniku državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Vesu Mičelu uručio reprint izjave američkog predsednika Vudroa Vilsona objavljene u Njujork tajmsu, pod naslovom "Slavimo Kosovo kao Dan časti" od 18. juna 1918. godine.

broj komentara 15 pošalji komentar
(sreda, 14. mar 2018, 14:23) - Slavko [neregistrovani]

Biti protiv USA

Toliko komentara, a niko da spomene Pupina. Da nije bilo Mihajla Idvorskog, ne bi Predsednik Vilson učinio to što je učinio 1918. /19. Iz prijateljskog odnosa Pupina i Vilsona, najpre interesnog, potom i ličnog kao dva sunarodnika, proistekla su konkretna dela. Broz ih je održavao, ekipa iz devedesetih sasvim pokvarila, te su danas na nivou podnošljivosti.

(sreda, 14. mar 2018, 14:07) - Djordje Fat. [neregistrovani]

A neko u senci???

Da nije bilo Mihajla Puina (njegovog licnog prijatelja) ko zna da li bi se ove divne reci ikada iskazale.

(sreda, 14. mar 2018, 12:54) - anonymous [neregistrovani]

Bravo

Bravo Dačiću, ali nije zgoreg to poslati i g.Trampu, mislim.

(sreda, 14. mar 2018, 10:27) - anonymous [neregistrovani]

SAD

SAD su osetile moc tek krajem prvog svetskog rata i od tada se menja stara politika.tek pocetkom drugog svetskog rata postaju ozbiljna svetska sila pa sve do danas a politika se menja od dobrih do krajnje losih odnosa.

(sreda, 14. mar 2018, 09:09) - глас разума [neregistrovani]

Бејаху то стара добра времена у којима је Америка још била на страни слободе...

Сваки Србин и данас би ценио и поштовао Вилсонову Америку, но нажалост данас је Америка та која жели управљати свим туђим животима на планети и свима кројити капе по својој мери. Ту негдашњу часну и људску Америку су појеле мултинационалне компаније и глобални материјализам са својим болесним интересима и амбицијама да господаре целим светом. А данашњем свету је тако пуно потребна баш она онаква Америка Вудроа Вилсона.

(sreda, 14. mar 2018, 06:55) - Ivan Zgrozeni [neregistrovani]

SAD su ostale dosledne

"народ Сједињених Америчких Држава, привржен очигледној истини да је право народа свих држава, малих и великих, да живе сопственим животом и да бирају своје владе". Zato su podrzale nezavisnost Slovenije, Hrvatske, Bosne, Crne Gore, Makedonije i Kosova.

(sreda, 14. mar 2018, 06:42) - Драган [neregistrovani]

сушта

Америка данас је сушта супротност од оне Америке из доба Вилсона

(sreda, 14. mar 2018, 04:42) - anonymous [neregistrovani]

Amerika nekad i sad.

Pametne ljude iz istorije Amerike kao sto je Vudro Wilson i naknadne belosvetske dodjose, koji su se preko noci obogatili i upropastili avangardnu zemlju i svetsku vodilju u tehnologiji nauci i ekonomiji, ne mozemo uporedjivati. Razlika je ogromna. Momo Kapor je jednom napisao: "Ameriko, zasto si dozvolila da ljudi, koji su te voleli, pocinju da te se plase..."

(sreda, 14. mar 2018, 03:20) - anonymous [neregistrovani]

Nema te Amerike više!

U vrijeme presjednika V.Vilosna u Aeriku su dolazili najveći umovi sijeta.U vrijeme prsjedniak Klintona ,Buša i Trampa Amerika podiže zidove na grancici sa Meksikom a primat prijateljstva daje Albaniji umjesto Srbiji.

(utorak, 13. mar 2018, 23:41) - anonymous [neregistrovani]

Predsjednik Vudro Vilson je bio castan covjek

A,u to doba je jos uvjek bilo casnih politicara i casne diplomatije koji su razlikovali dobro od zla.Predsjednik Vilson posebno hvali i istice slobodarski duh srpskog naroda.Medjutim,taj slobodarski duh se danas srpskom narodu uzima kao mana,jer je evidentno da su velike sile podjarmile sve male drzave i narode,neke milom,a druge silom,osim Srba
Jasno je i to da u danasnjoj imperijalnoj i liberalnoglobalistickoj politici vazi samo sila koja se ne obazire ni na cast ni na medjunarodno pravo nego uporno ponavlja krilaticu:"Sve je prolazno,samo su interesi vjecni".Zato mislim da ce danas tako odgovoriti iz Washingtona na izjave sjajnog Predsjednika Vudro Vilsona o Srbima.