Vulin: Mičel susretom s opozicijom čini pritisak na Vučića

Najavu da će se funkcioner Stejt departmenta Ves Mičel sastati u Beogradu i sa opozicijom, Ministar Aleksandar Vulin vidi kao dodatni pritisak na predsednika Srbije pred teške razgovore koji ga očekuju sa Mičelom, tim pre što, kako je naveo, Mičel u Skoplju i Prištini, gde je boravio pre Beograda, nije razgovarao sa tamošnjom opozicijom.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel sutra će se sastati s predsednikom Vučićem, potom s premijerkom, a zatim i sa predstavnicima dela srpske opozicije.

Vulin smatra da je to pokušaj da se predsednik Vučić izjednači sa opozicijom i izraz želje da se oslabi predsednik Srbije.

"Razumeli smo ovu ne baš diplomatsku poruku i želju da se na predsednika Vučića, pred teške razgovore koji ga očekuju, izvrši dodatni pritisak, time što će pokušati da ga izjednače sa onima koji ne mogu da pređu ni cenzus. Jasno je da hoće slabog Vučića - to neće dočekati", rekao je Vulin.

Ministar je dodao i da tokom boravka u Prištini i Skoplju američki zvaničnik nije imao "ni vremena, ni želje", da razgovara sa bilo kojim predstavnikom opozicionih partija, da u Beogradu želi da razgovara sa "svim predstavnicima DOS-a", izbegavajući, kaže, ostale predstavnike opozicije. 

Vulin: Vojska Kosova pretnja za mir i stabilnost na Balkanu 

Ministar odbrane kaže da na Kosovu i Metohiji može da postoj samo jedna oružana sila, a to je Kfor i za Srbiju je to jedino moguće i jedino prihvatljivo. 

Komentarišući izjavu Mičela, koji je u administraciji u Prištini preneo da SAD pružaju podršku formiranju vojske Kosova, Aleksandar Vulin je naveo da je Rezolucija 1244 u tom smislu više nego jasna.

"Na Kosovu i Metohiji može da postoji samo jedna oružana sila, a ona je Kfor. Dokle god Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija ne promeni svoju odluku tako će biti, i za Srbiju je to jedino moguće i jedino prihvatljivo", rekao je Vulin.

Kako kaže, na KiM ne može da bude nikakve vojske, nikakve vojske Kosova, i ona može da bude uspostavljena samo grubom silom.

"Uspostavljanje takve ilegalne oružane formacije predstavlja pretnju za mir i stabilnost na čitavom Balkanu", izjavio je ministar Vulin danas prilikom posete kasarni "Banjica" u Beogradu, gde je prisustvovao svečanom ispraćaju na Kipar 14. kontingenta VS u multinacionalnu operaciju Ujedinjenih nacija.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво