Vulin: Mičel susretom s opozicijom čini pritisak na Vučića

Najavu da će se funkcioner Stejt departmenta Ves Mičel sastati u Beogradu i sa opozicijom, Ministar Aleksandar Vulin vidi kao dodatni pritisak na predsednika Srbije pred teške razgovore koji ga očekuju sa Mičelom, tim pre što, kako je naveo, Mičel u Skoplju i Prištini, gde je boravio pre Beograda, nije razgovarao sa tamošnjom opozicijom.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel sutra će se sastati s predsednikom Vučićem, potom s premijerkom, a zatim i sa predstavnicima dela srpske opozicije.

Vulin smatra da je to pokušaj da se predsednik Vučić izjednači sa opozicijom i izraz želje da se oslabi predsednik Srbije.

"Razumeli smo ovu ne baš diplomatsku poruku i želju da se na predsednika Vučića, pred teške razgovore koji ga očekuju, izvrši dodatni pritisak, time što će pokušati da ga izjednače sa onima koji ne mogu da pređu ni cenzus. Jasno je da hoće slabog Vučića - to neće dočekati", rekao je Vulin.

Ministar je dodao i da tokom boravka u Prištini i Skoplju američki zvaničnik nije imao "ni vremena, ni želje", da razgovara sa bilo kojim predstavnikom opozicionih partija, da u Beogradu želi da razgovara sa "svim predstavnicima DOS-a", izbegavajući, kaže, ostale predstavnike opozicije. 

Vulin: Vojska Kosova pretnja za mir i stabilnost na Balkanu 

Ministar odbrane kaže da na Kosovu i Metohiji može da postoj samo jedna oružana sila, a to je Kfor i za Srbiju je to jedino moguće i jedino prihvatljivo. 

Komentarišući izjavu Mičela, koji je u administraciji u Prištini preneo da SAD pružaju podršku formiranju vojske Kosova, Aleksandar Vulin je naveo da je Rezolucija 1244 u tom smislu više nego jasna.

"Na Kosovu i Metohiji može da postoji samo jedna oružana sila, a ona je Kfor. Dokle god Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija ne promeni svoju odluku tako će biti, i za Srbiju je to jedino moguće i jedino prihvatljivo", rekao je Vulin.

Kako kaže, na KiM ne može da bude nikakve vojske, nikakve vojske Kosova, i ona može da bude uspostavljena samo grubom silom.

"Uspostavljanje takve ilegalne oružane formacije predstavlja pretnju za mir i stabilnost na čitavom Balkanu", izjavio je ministar Vulin danas prilikom posete kasarni "Banjica" u Beogradu, gde je prisustvovao svečanom ispraćaju na Kipar 14. kontingenta VS u multinacionalnu operaciju Ujedinjenih nacija.

broj komentara 5 pošalji komentar
(sreda, 14. mar 2018, 07:50)
SS [neregistrovani]

SRBIJA

Verujemo da ce predsednik i po pitanju ove posete reagovati u skladu sa temama i jasno i glasno jos jednom reci da nikakve ucene ni pritisci ne dolaze u obzir.

(sreda, 14. mar 2018, 00:01)
Boki87 [neregistrovani]

Kosovo

Za Srbiju je neprihvatljivo formiranje Vojske Kosova, tako bi se krsila rezolucija 1244 koja jedino Kforu dozvoljava ptisustvo na teritoriji Kosova.

(utorak, 13. mar 2018, 21:26)
maja [neregistrovani]

,,,

Treba sve resavati u miru!

(utorak, 13. mar 2018, 21:25)
Pedja [neregistrovani]

Samo ponosno

Podrska za vucica ispred amerikanaca samo gordo i ponosno ne mogu nas vise kazniti nego sto vec jesu i ako ikako moze bez recenice nasi americki prijatelji jer sa tom recenicom vrijedjas svakog srbina.

(utorak, 13. mar 2018, 20:11)
Mila [neregistrovani]

Komentar

Videćemo određenije valjda nešto sutra, ukoliko se sastanka ne proglasi tajnim.Verujte mi ja više ne mogu da podnesem ta decenijska uslovljavanja i ovako više ne može da se normalno živi.