Junker: Nema fiksnih datuma i krajnjih rokova za Zapadni Balkan

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker kaže da za zemlje Zapadnog Balkana nema fiksnih datuma niti krajnjih rokova kada je u pitanju pristupanje EU. Neće biti ubrzanog puta, a suština će biti pretpostavljena brzini, poručio je Junker.

U svom obraćanju u Evropskom parlamentu u Strazburu, Žan Klod Junker je rekao da se nedavno vratio sa svoje "balkanske turneje", koja će, prema njegovim rečima, biti "za pamćenje" iz više razloga.

"Ono što me je najviše dotaklo jeste strast i ubeđenje u EU. To mi je dalo novi osećaj vere i nade da, ako je tako dramatičan region kao što je Zapadni Balkan odlučio da se reformiše od početka do kraja kako bi se približio našoj uniji, onda to mora da znači da smo mi unija koja je vredna da se bude njen deo", izjavio je Junker na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta.

Kako je rekao, jasno je da on Zapadni Balkan vidi u Evropskoj uniji mnogo više nego što je to slučaj unutar same Unije i poželo je da "istu veru u Uniju" pokaže i 27 država članica.

Predsednik Evropske komisije kaže da je još mnogo posla ostalo da se uradi u regionu, posebno naglasivši neophodnost rešavanja bilateralnih konflikata, postizanje većeg jedinstva, ali i sprovođenje reformi u oblasti vladavine prava, osnovnih prava i vrednosti.

"Rekao sam svim liderima da neće biti ubrzanog puta, da će suština biti pretpostavljena brzini, a da će svaki slučaj biti vrednovan po sopstvenim dostignućima, bez fiksnih datuma i krajnjih rokova", naglasio je Junker.

Predsednik Evropske komisije kaže da se sa puta po Zapadnom Balkanu vratio sa "više vere nego ikada pre" da je u pitanju zajednička budućnost, pomirenje zajedničke istorije i geografije, te da je vreme da se fokus stavi na građenje jače, demokratskije i ujedinjene EU.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 14. mar 2018, 13:12)
anonymous [neregistrovani]

A ............ ?

Kakva su dostignuca u ljudskim pravima kada je srpski narod na Kosovu u pitanju ???????

(utorak, 13. mar 2018, 22:40)
anonymous [neregistrovani]

Tacno,g-dine Junker,nikad se ne zna..

Medjutim,ako znamo da je "Bregzit" bio potez za rusenje EU,a taj proces jos nije zavrsen,onda se isto pitanje moze postaviti i za opstanak EU.Ko zna sta ce se desiti i sa EU za narednih 5-10 godina?

(utorak, 13. mar 2018, 19:06)
anonymous [neregistrovani]

Tumacenje

Ovo kao da produzuju ?