Odbor za obrazovanje traži od Šarčevića da smeni Arsenijevića

Skupštinski odbor za obrazovanje zatražio je od ministra prosvete Mladena Šarčevića da u skladu sa zakonom preduzme mere i smeni rektora Univerziteta u Kragujevcu Nebojšu Arsenijevića.

Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo uputio je i preporuku Tužilaštvu da se istraži krivična odgovornost Arsenijevića.

Predsednik Odbora Muamer Zukorlić kaže da pozicija i opozicija žele da stave tačku na bahatost, nepotizam i druga nezakonita ponašanja rektora Univerziteta u Kragujevcu.

On je naglasio da to nije jedina visokoškolska ustanova gde ima nepravilnosti i da su sledeće visoke škole u Beogradu, Vrnjačkoj Banji, Ćupriji, Novom Pazaru.

Državni sekretar Ministarstva prosvete Vladimir Džamić obavestio je članove Odbora o postupcima koje je Ministarstvo preduzelo u slučaju Arsenijevića.

On je naglasio da je pokrenut inspekcijski nadzor i da je utvrđeno da je sin Nebojše Arsenijevića, Aleksandar Arsenijević, upisao doktorske studije pre nego što je završio osnovne studije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu.

Džamić je rekao da je Ministarstvo uputilo dopis da se diploma poništi i da se razmotri razrešenje rektora ne želeći da se naruši autonomija univerziteta.

"Rok za poništenje diplome ističe 28.marta i ukoliko to ne bude učinjeno, ministar će naložiti formiranje komisije koja će se baviti ovim sučajem'', rekao je Džamić i dodao da ministar po zakonu ima pravo da razreši rektora.  

V. d. predsednika Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Branislav Jeremić kazao je da je Savet u septembru prošle godine stigla prijava da rektor krši Zakon o visokom obrazovanju i Zakon o radu, te da su Ministarstvu prosvete i Univerzitetu u Kragujevcu prosledili preporuku da se uspori postupak izbora rektora u Kragujevcu.

Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov rekla je da je sramota da Arsenijević vodi jedan od najvećih univerziteta u zemlji i dodala da je zadatak Odbora da ''učini sve da on ne ostane na tom mestu''.

Kako kaže, Odbor treba da ode korak dalje i da se pronađe sistemsko rešenje za taj problem.

"Treba da budemo predlagači izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju kako bi se ovaj i slični problemi sistemski rešili", naglasila je Jerkov i dodala da nije prvi put da se ignorišu preporuke nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

Poslanik Srpske napredne stranke Marko Atlagić rekao je da Odbor daje punu podršku Ministarstvu ne samo da Arsenijević bude smenjen nego i da krivično odgovara. 

"Mafija u viskokom obrazovanju veća je od građevinske", rekao je Atlagić i dodao da zapošljavanja po rodbinskoj vezi ima i na drugim fakultetima.

Poslanik SNS Ljubiša Stojmirović rekao je da pojkedinac ne može biti jači od sistema i da mora da se pojača upravljačka snaga države na fakultetima i univerzitetima.

On je predložuio i da se osnuju dva minmistarstva jedno koje bi se bavilo predškolskim, osnmovnim i srrednjim obrazovanjem i drugo koje bi se bavilo visokim obrazovanjem i naukom.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 13. mar 2018, 19:08)
anonymous [neregistrovani]

Pitanje

Sta kaze zakon ? Ako kaze da moze,onda ce ga smeniti,verovatno.

(utorak, 13. mar 2018, 15:44)
Misa [neregistrovani]

Uvedite red

Drzava mora uvesti red u visoko obrazovanje. Ne moze to biti polje bahatosti i zloupotreba.