Svaki dinar uložen u razvoj dece se vraća desetostruko

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Svetska banka pokrenuli su sprovođenje projekta Inkluzivno predškolsko obrazovanje i vaspitanje, kojim će se unaprediti obuhvat, kvalitet i pravednost predškolskog obrazovanja u Srbiji.

Ministar prosvete Mladen Šarčević je, povodom pokretanja projekta koji će se finansirati iz zajma Međunarodne banke za obnovu i razvoj, rekao da je ovo najveći i najkompleksniji projekat podrške deci predškolskog uzrasta i njihovim porodicama, koji je posvećen unapređivanju dostupnosti, kvaliteta i pravednosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja, posebno za decu iz osetljivih društvenih grupa.

Ministar je rekao da predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Srbiji ima dugu tradiciju, kvalitetnu praksu i veliki stručni potencijal, ali da je obuhvat dece u predškolskom obrazovanju u Srbiji i dalje značajno ispod proseka zemalja EU.

"On je u Srbiji 52,30 posto dece uzrasta od šest meseci do polaska u školu", izjavio je Šarčević, pri čemu je obuhvat posebno nizak kada su u pitanju deca iz osetljivih grupa.

Zarad šireg uključivanja dece u kvalitetno predškolsko vaspitanje i obrazovanje, Ministarstvo deluje u dva pravca: na povećanju obuhvata dece i na unapređivanju kvaliteta predškolskog vaspitanja, naveo je ministar prosvete.

Ministar finansija Dušan Vujović je ukazao da svaki dinar uložen u razvoj dece, posebno u ciljnoj grupi od 3 do 5 i po godina, deset puta više vraća nazad nego bilo koje drugo ulaganje, i to ne u smislu novca, nego u smislu kvaliteta ljudskog faktora.

"Mi moramo da menjamo i sistem obrazovanja, i sistem odnosa i sistem vrednosti. Treba da se počne jako rano, zbog čega je ovo pravi projekat u tom smislu", poručio je Vujović.

Izrazio je očekivanje da će projekat privući sredstva i domaćih i stranih donatora, i da će doprineti razvoju kvalitetnih i motivisanih vaspitača.

Ulaganje u budućnost 

Stiven Ndegva, šef kancelarije Svetske banke u Srbiji, kaže da ulaganjem u svoju decu radi pružanja podrške njihovom uspehu, Srbija ulaže u svoju budućnost.

"Ova investicija će dugoročno unaprediti konkurentnost srpske privrede i pomoći će u stvaranju rasta i otvaranju novih radnih mesta", poručio je on.

Projekat inkluzivnog predsskolskog obrazovanja i vaspitanja, u vrednosti od 47 miliona evra, podržaće povećanje kapaciteta predškolskih ustanova kroz izgradnju, prenamenu ili adaptaciju javnih zgrada, i na taj način će otvoriti 17.000 dodatnih mesta u predškolskim ustanovama.

Projekat će naročito obuhvatati mere koje će povećati obuhvat dece iz najosetljivijih grupa kroz ciljanu šemu grantova za najmanje 30 opština učesnica.

Tek svako drugo dete u Srbiji obuhvaćeno je predškolskim obrazovanjem, a čak i za decu uzrasta 4 godine i stariju, stopa upisa u Srbiji je niska u poređenju sa upisnim ciljevima Evropa 2020 od 95 procenata.

Upisne stope se u većini država članica EU kreću između 85 i 100 procenata.

U Srbiji je više od 80 procenata dece iz dobrostojećih porodica upisano u programe predškolskog vaspitanja i obrazovanja, u poređenju sa manje od 10 procenata dece iz najsiromašnijih porodica.

Obuhvat romske dece u proseku iznosi samo šest procenata, a ovaj projekat ima za cilj da učini pristup ranom obrazovanju u Srbiji ravnopravnijim.

Pored toga, projekat će u opštinama učesnicama podržati proces učenja i pružanja informacija za roditelje i staratelje o načinu promovisanja rane stimulacije beba i male dece.

Projekat je izrađen pod rukovodstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u saradnji sa partnerima kao što su UNICEF, Fond za otvoreno društvo, Evropska komisija i drugi partneri koji su aktivni u ovom sektoru.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво