Nastavak rasprave o amandmanima, opomena Marku Đurišiću

Skupština Srbije završila je večeras rad, a raspravu o amandmanima na predloženi zakon o strancima nastaviće sutra. Poslanici opozicije su kritikovali što su poslanici SNS podneli preko 350 amandmana na taj zakon, navodeći da se time onemogućava poslanicima koji nisu većina da govore u parlamentu. Predsedavajući Miroljub Arsić izrekao je opomenu poslaniku SDS-a Marku Đurišiću.

U nastavku rasprave o pojedinostima na Predlog zakona o strancima poslanici opozicij su tvrdili da se tim amandmanima ne menja zakon, te da će oni biti povučeni.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović odbacio je navode da je reč o amandmanima koji, kako tvrdi opozicija, nemaju smisla, navodeći da ih je vlada odbacila jer pravo stranih investitora već reguliše set različitih zakona.

Poslanik SNS Vladimir Đukanović rekao je da time što su poslanici većine podneli veliki broj amandmana ne znači da žele da "izbace opoziciju iz Skupštine" već da, naprotiv, poslanička većina želi da podstakne raspravu i da je svaki njen amandman "smislen", za razliku od amandmana opozicije.

Ističući da SNS želi da opozicija učestvuje u raspravi, Đukanović je rekao da se s druge strane niko neće "potresti" zbog toga što će oni da napuste sednicu, jer kako je dodao, to više nikog i ne zanima.

Poslanici SNS koji su obrazlagali amandman koji se ticao poboljšanja prava stranih investitora ukazali su da je u prethodne tri godine, zahvaljujući stranim investitorima Srbija dobila 170.000 radnih mesta.

Oni su više puta istakli da se Srbija od 2012. godine mnogo brže ekonomski razvija i napreduje, kao i da je predsednik Aleksandar Vučić postavio dobre temelje za privredni rast.

Naprednjaci su poručili da se danas ozbiljnim i odgovornim pristupom gradi uspešno društvo i moderna država, te podsetili da je Srbija prošle godine imala 2,7 milijardi evra stranih investicija.

Poslanici su se, inače, javljali i po povredi Poslovnika o radu, a u jednom trenutku predsedavajući Vladimir Marinković, kome je poslanik SRS Nemanja Šarović prigovorio da ima "dvostruke aršine", jedne za vlast, a druge za opoziciju, odredio je dvominutnu pauzu jer, kako je rekao, nije bilo uslova da se radi.

Opomena Marku Đurišiću  

Poslaniku SDS Marku Đurišiću izrečena je opomena zbog narušavanja dostojanstva Narodne skupštine.

Đurišić se javio za reč nakon što su poslanici završili sa postavljanjem pitanja i prešli na raspravu o amandmanima na Predlog zakona o strancima i rekao da se nada da će "žiri u sastavu Nebojša iz Beograda sa saradnicima imati razumevanja za poslanike koji su juče pokušavali da ostave dobar utisak".

"Nadam se da će razumeti njihovu tremu i zalaganje jer takmičenje u poltronstvu je nešto novo za njih. Razumem da Nebojša iz Beograda ima veliko iskustvo u tome", rekao je Đurišić kritikujući to što su poslanici većine podneli preko 350 amandmana na Predlog zakona o strancima.

Pošto mu je predsedavajući Veroljub Arsić isključio mikrofon i pozvao ga da se sa poštovanjem obraća kolegama i ministrima, Đurišić je dobacio da on govori o "Nebojši iz Beograda koji se javio na telefon".

Arsić mu je poručio da nije u temi i da govori o nekim ljudima o kojima niko ništa ne zna, pošto, kako sam kaže, ne misli na ministra.

"Eto, to je prilika da ministar otkrije ko je Nebojša iz Beograda i ko su fantomi iz Savamale", rekao je Đurišić.

Arsić je pozvao Đurišića da govori o amandmanu, a pošto je poslanik SDS nastavio da priča o "žiriju", predsedavajući mu je izrekao opomenu.

"Opoziciju niko ne sprečava da govori"

Prema rečima Arsića, opoziciju niko ne sprečava da govori u Skupštini Srbije već opozicija hoće da vladajuću većinu spreči da učestvuje u debati.

"Ne bave se svojim programom i radom, bave se nama i hoće da nas ućutkaju", rekao je Arsić koji je i poslanik SNS.

On je istakao da poslanici SNS imaju pravo da podnose amandmane iako opozicija zbog toga negoduje.

"'Poslanici DOS-a' nikako da nauče da izbore gube baš zbog načina na koji se ponašaju u parlamentu. Nikako da nauče da su na prvom mestu izgubili izbore 2012. godine, pa zatim 2014, pa 2016, zatim predsedničke 2017. godine i sada 2018. beogradske izbore", ocenio je Arsić.

Smatra da opoziciju "politička hajka na predsednika Srbije Aleksandra Vučića" izbacuje iz političkog života i predložio da se možda smanji cenzus da bi opozicija mogla da uđe u Skupštinu Srbije.

Poslanik SNS i član odbora za odbranu i unutrašnje poslove Aleksandar Marković izjavio je  da je lider Dveri Boško Obradović izneo grube neistine po pitanju registarskih oznaka.

Marković je kazao da Pravilnik o registraciji motornih vozila i priključnih vozila propisuje da će registarske tablice izdate do dana stupanja na snagu tog pravilnika, a čija registarska oznaka sadrži slova latiničig pisma č, ć, š, ž, đ, nj važiti do isteka roka za zamenu tablica.

"Nema novih troškova za građane, nema novih nameta, opet je u pitanju manipuulacija, laž Boška Obradovića. Građani će zameniti tablice onda kada im je inače rok za zamenu i tu su stvari potpsuno jasne", rekao je Marković.

Obradović je, kaže Marković, pokušao da uznemiri javnost, dodajući da to razlikuje politiku lažne patriotske organizacije Dveri i SNS.

Ranije danas, Obradović je u plenumu rekao da nije u redu da građani plaćaju greške ministarstva koje "sada ukida neka latinična slova koja nikada nisu trebalo da se nađu na našim saobraćajnim tablicama jer je ćirlica glavno državno pismo".

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво