Ljajić: Bezvizni režim sa Iranom ne sme se dovesti u pitanje

Srbija se trudi da rizik od zloupotreba bezviznog režima sa Iranom smanji na najmanju moguću meru i ne sme se dozvoliti da se taj bezvizni režim na bilo koji način dovede u pitanje, jer on donosi ogromnu korist za zemlju u turističkom, ekonomskom i političkom smislu, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

"Naravno da, kao i svako dostignuće, i ove pozitivne stvari koje imamo sa bezviznim režimom nose odgovarajuću vrstu rizika. Mi nastojima da taj rizik smanjimo na najmanju moguću meru, imajući u vidu činjenicu da je bilo zloupotreba bezviznog režima i da su određeni državljani Irana koji su dolazili ovde, koristili zapravo Beograd i Srbiju kao tranzitni centar za odlazak u treće zemlje, odnosno zemlje EU", rekao je Ljajić novinarima.

Prema njegovim rečima, preduzimaju se mere kako bi se sprečile zloupotrebe bezviznog režima i otkriva da će, pre svega sa iranske strane biti pojačana kontrola na ulazu u avione u samom Teheranu i time se, kako je rekao, želi smanjiti broj potencijalnih građana Irana koji bi da se "domognu" trećih zemalja, a koriste bezvizni režim da dođu do neke od zemalja EU.

"Ta pojačana kontrola trajaće praktično sve vreme, a, zatim, drugi mehanizam koji nam je na raspolaganju jeste to što ćemo ove nedelje potpisati nekoliko sporazuma iz oblasti konzularne saradnje, a predaćemo i naš predlog sporazuma o readmisiji i to će biti pravni osnov da vraćamo sve one koji ne žele ovde da borave turistički, već zloupotrebljavaju bezvizni režim", rekao je Ljajić.

Uz to, napomenuo je da će se formirati zajednički konzularni komitet od predstavnika institucija i Srbije i Irana, koji će u hodu primenjivati i predlagati različite mere, kako bi se sprečile različite zloupotrebe bezviznog režima.

"Problem potencijal Srbije za izvoz, ne plasman robe"

Ljajić je govorio i o izvozu robe. "Potencijali Srbije za izvoz mesa mnogo su veći problem, nego što ima problema sa plasmanom te robe u inostranstvu", izjavio je ministar.

"I sigurno postoji mnogo veća potreba za našim mesom, nego što su naši potencijali u ovom trenutku. Samo da vas podsetim da mi imamo kvotu za izvoz goveđeg mesa na tržište EU od 8.700 tona, a da smo prošle godine izvezli svega 400 tona mesa", rekao je Ljajić novinarima.

Kako je precizirao, Srbija je najviše mesa izvezla u zemlje regiona, a ukazuje i da od januara ove godine imamo i 5.000 tona mesa u slobodnoj trgovini sa Turskom i taj izvoz je krenuo od prošlog ponedeljka, uprkos činjenici, naglašava, da taj sporazum nije još ratifikovan, ali je Turska izrazila spremnost da se i pre ratifikacije otpočne sa izvozom mesa na tržište Turske.

"Da pojednostavim, u ovom trenutku, mnogo veći problem su naši potencijali mogućnosti za izvoz, nego što su problemi sa plasmanom te robe i sigurno postoji mnogo veća potreba za našim mesom, nego što su naši potencijali u ovom trenutku", rekao je Ljajić.

"Velike su mogućnosti poljoprivrede, naši instituti i Novog Sada, posebno za izvoz semena pšenice, kukuruza, sarađivali su sa Iranom i nadam se da je pred nama jedan period mnogo intenzivnije saradnje, kada govorimo o izvozu poljoprivrednih proizvoda", rekao je Ljajić. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво