Napredak u reformi javne uprave za brže evrointegracije

Reforma javne uprave jedan je od tri karijatidna stuba, odnosno, jedan od tri najvažnija kriterijuma napretka Srbije na polju evropskih intergacija i važno je što je konstatovan stalni napredak u mnogim sferama reforme javne uprave, izjavio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

Ružić je, otvarajući skup "Izazovi reforme javne uprave u Srbiji Ključni nalazi izveštaja o praćenju SIGMA 2017", rekao da su mnoge aktivnosti iz Akcionog plana 2015-2017. godine bile pokretači promena u javnoj upravi, poput otvorenih podataka, e-uprave.

Podvukao je da je značajno da je upravo na osnovu napretka koji je Srbija napravila omogućeno da iz sektorske budžetske podrške EU, Srbija dobije 80 miliona evra, što je, kaže, veliki motivacioni faktor da nastavimo "krupnim koracima napred".

Ružić je pojasnio da je od tih 80 - 70 miliona direktna podrška budžetu Srbije, a deset se odnosi na četiri projekta, od kojih dva koordinira ministarstvo na čijem je čelu.

Iz republičkog budžeta je u prethodnom periodu izdvojeno 17 miliona evra, dok je od bilateralnih donatora, van sektorkse budžetske podrške opredeljno 30 miliona evra.

"To su ne tako mala sredstva koja su usmerena na ostvarenje ovog važnog cilja koji nas približava EU", podvukao je Ružić.

Dodao je da očekuje novi Akcioni plan 2018-2020,u kojem će sve naći putokazi i smernice iz izveštaja šta treba popraviti i unaprediti.

Reforma javne uprave, kaže, u velikoj meri opredeljuje ono što smo uradili prethodnih godina, a imali smo proces racionalizacije javne uprave i prolazili kroz revolucionarni proces reformi i promena, kako bi građani bili zadovoljni uslugama države.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je da je reforma javne uprave, sa vladavinom prava i ekonomskim upravljanjem, jedna od tri krucijalne oblasti za uspešno pristupanje EU.

Kako je rekao, i nedavno predstavljena Startegija za Zapadni Blakan jasno je istakla značaj reforme javne uprave, koja se ne sprovodi samo radi pristupanja Uniji, već je pre svega u interesu građana Srbije - da imaju modernu, transparentnu i odgovornu urpavu.

Fabrici je naveo da Unija pomaže Srbiji u procesu reformi i ponovio da je opredeljeno 80 miliona evra za sektorsku podršku za period od tri godine.

Ove godine izmene Zakona o državnim službenicima

Ružić je rekao da će tokom ove godine biti završen rad na izmenama i dopuna Zakona o državnim službenicima i da će najveći fokus biti upravo na tzv. "v. d. stanjima".

Ružić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara do kad će vlada da "krši zakone i bude u 'v. d. stanju' " kad je reč o javnoj upravi.

"Tokom ove godine ćemo raditi i finalizirati rad na izmenama i dopunama Zakona o državnim službenicima i najveći fokus ćemo posvetiti upravo tzv. "v. d. stanjima", rekao je Ružić novinarima uoči otvaranja skupa "Izazovi reforme javne uprave u Srbiji Ključni nalazi izveštaja o praćenju SIGMA 2017."

Dodajući da ne želi da pravda takvu situaciju, Ružić je ukazao da je u prethodnom periodu fokus aktivnosti bio na odgovornom pristupu konkursima i nalaženju adekvatnih kadrova za važna mesta.

"Naravno da pronalaženje kvalitetnih kadrova, uz finansijsku žrtvu, koja je neminovnost, nije lako i važno je da sistem koji želimo da uredimo, funkcioniše onako kako treba, a ne onako kako mora, i zbog svih manjkavosti koji smo nasledili i koje su recidiv prošlih vremena", rekao je Ružić.

To, podvukao je, zahteva i malo strpljenja.

"Slažem se sa vašim pitanjem i smernicma i konstatacijom iz Izveštaja (SIGME), ali vam govorim šta je realnost i šta je ono što možemo da uradimo i radimo već u ovom periodu", rekao je Ružić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво