"Regionu nije potrebno da bude na liniji vatre između SAD i Rusije"

Predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun kaže za RTS da je visoki američki zvaničnik Ves Mičel došao na Balkan da pošalje poruku da će problem Kosmeta biti tretiran u okviru njihovog geopolitičkog sučeljavanja sa Rusijom i da će se nastaviti sa jednostranim pristupom kosovskom problemu.

Milovan Drecun je rekao gostujući u Dnevniku RTS-a da je jasno da nema "američkog paketa za Kosovo" o kome se u medijima spekulisalo.

"Visoki američki zvaničnik Ves Mičel došao je da pošalje određene poruke. Prva je da će problem Kosmeta biti tretiran u okviru njihovog geopolitičkog sučeljavanja sa Rusijom, a druga da će se nastaviti sa jednostranim pristupom kosovskom problemu", smatra Drecun.

Dodaje da je novina poruka da će SAD imati aktivniju ulogu na KiM naredne godine.

"Treba videti kako će definisati tu ulogu. Mičel govori o potrebi nastavka normalizacije odnosa Beograda i Prištine, a ne spominje ZSO. Poslao je poruku da niko nema prava da stavlja veto na transformaciju kosovskih bezbednosnih snaga", objašnjava Milovan Drecun.

Kaže da je visoki američki zvaničnik pokazao da postoji kontinuitet američke politike.

"SAD su završile posao u Makedoniji, u Crnoj Gori, a sad je na redu Srbija, da se kod nas umanji uticaj Rusije, a to najbolje može da se uradi preko kosovskog problema. Nije dobro što se region uvlači u to geopolitičko sučeljavanje i nije mu potrebno da bude na liniji vatre", napominje Drecun.

Ističe da je američki pristup jednostran i da se ne govori o malignom uticaju organizovanog kriminala na Kosmetu.

"Svi zvaničnici SAD ponavljaju taj odnos prema Rusiji, to je kao mantra u SAD. Mi kao mala zemlja treba da se suzdržimo od ekstremnih komentara. U narednom periodu treba da očekujemo pojačavanje takve retorike", kaže Drecun.

Napominje da je potrebna ZSO o kakovoj su se strane usaglasile u pregovorima.

"Imamo jasnu poziciju i mislim da će naši zvaničnici ponoviti da nećemo otvoriti vrata za UN. Što pre je potreban inicijalni predlog predsednika Aleksandra Vučića", zaključuje Drecun.

broj komentara 10 pošalji komentar
(utorak, 13. mar 2018, 15:15)
anonymous [neregistrovani]

svicarska je neutralna samo na papiru....

Ajde neka proba da Rusiju tretira kao prijatelja.... 

(utorak, 13. mar 2018, 14:16)
Amer [neregistrovani]

Smena

A u cije ime pregovara americki diplomata, kad mu sef danas dobi otkaz?

(utorak, 13. mar 2018, 14:05)
anonymous [neregistrovani]

@Neutralnost

Ljudi, shvatite da Amerikancima ne odgovara neutralnost Srbije zato sto vode politiku "Ako nisi sa nama, onda si protiv nas". To je tako i te cinjenice moraju da nam budu jasne. Srbija treba da trazi od Rusije konkretnu pomoc i zastitu u vidu saveznistva gde bi Rusi morali jasno da kazu da ce u slucaju bilo kakve agresije, direktno zastititi Srbiju. Ako nam to Rusija ne zeli i ne moze garantovati, onda u tom slucaju Srbija treba da se prikloni zapadu, mada sumnjam da bi nas oni prihvatili, i dalje bi na nas gledali kao na male Ruse sta god da uradimo. Osim toga, vec su odabrali svoje saveznike i poslusnike na Balkanu i za nas tu nema mesta. Ali ono sto je cinjenica, to je da neutralnost ne postoji. Ako neko misli da je Svajcarska neutralna zemlja, treba da zna da je ta zemlja samo na papiru neutralna, de fakto ima najcvrsce veze sa SAD-om.

(utorak, 13. mar 2018, 13:52)
anonymous [neregistrovani]

Srbi ...

Ja bi zvanicnike sa zapada odveo na Novo Groblje da vide da je za oslobodjenje Beograda poginulo i tamo sahranjeno 961 borac Crvene Armije. Zatim bi odveo iste te goste da vide NATO razaranja po Beogradu iz 1999 (RTB, Generalstab i pored ostalog -- Grob Neznanom Junaku na Avali, i ako smo bili saveznici u tom istom ratu). Zakljucak neka donesu sami. Da nesreca bude veca, jos nas teraju (i prete) da se odreknemo 1/3 sopstvene svete zemlje. Pa ko je ovde lud a ko se pravi pametan?

(utorak, 13. mar 2018, 13:25)
anonymous [neregistrovani]

Neutralnost i rezolucija 1244

Amerikancima bi morala da odgovara vojna neutralnost Srbije i Republike Srpske. Šta to za njih znači? Pa da nećemo biti u vojnom bloku ni sa Rusijom, ali ni sa Amerikom tj. Nato-m. Amerikanci bi tu našu neutralnost trebali da cene i nagrade boljim odnosom prema srbskom narodu na ovim prostorima kao savezniku u dva svetska rata, ne oduzimaju zemlju i svetinje. Ako ostanu sa tvrdim stavom prema srbskom narodu, svesno nas guraju prema nekom drugom koji će nam biti pravi i pošteni saveznik, a ne ucenjivač. Samo od njih zavisi hoćemo li mi kao narod Ameriku doživljavati kao prijatelje

(utorak, 13. mar 2018, 13:21)
anonymous [neregistrovani]

pa koliko vidim- Rusi sute i ne mjesaju se...

Mi ih zovemo za pomoc kada nas "zapadni prijatelji" i "milosrdni andjeli " napadaju....

Mozda bi trebalo da i Rusi dodju i da uspostave ravnotezu u pregovorima. ..

(utorak, 13. mar 2018, 12:35)
anonymous Lala [neregistrovani]

@Komentar

"Bogovi i milosrdni anđeli " !

(utorak, 13. mar 2018, 11:35)
anonymous [neregistrovani]

SAD - Tramp

Samo me cudi sto je bila onolika histerija u Srbiji zato sto ce Tramp doci na mesto predsednika SAD, lepili smo bilborde sa Trampovim likom i sta sve ne....Ljudi, drzimo se rezolucije 1244 koju su i sami oni doneli i ne mogu nam nista, razgovarati sa Kinom i Rusijom i reci da Briselski sporazumi ne mogu da se sprovedu jer druga strana to ne prihvata i da oni Briselske dogovore smatraju samo kao prihvatanje Srbije na njihove zahteve te da stoga razgovore treba vratiti u UN i postovati rezoluciju 1244 koju su SAD i druge drzave same donele.

(utorak, 13. mar 2018, 09:58)
anonymousPero iz Svedske [neregistrovani]

Dostojno i hrabro

Dostojno i hrabro odgovoriti stranim silama DA Srbija
zeli da ostane neutralna i nezavisna drzava...Pero

(utorak, 13. mar 2018, 09:05)
Đorđe Žikić [neregistrovani]

Komentar

Jasan stav SAD. Mismo bogovi verujte u nas drugih bogova nema.