Brnabićeva sa Tomom Tasovcem o novim tehnologijama

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa Tomom Tasovcem, predsedavajućim Komitetu nacionalnih koordinatora Digitalne infrastrukture za umetnost i humanistiku, o značaju novih tehnologija u proučavanju kulturnog nasleđa.

Premijerka Brnabić je istakla da Vlada Srbije intenzivno podržava digitalizaciju, pre svega kao preduslov za razvoj efikasne državne uprave, ali i kao nameru da srpsko društvo u budućnosti postane društvo inovacija i kreativnosti, navodi se u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju sa medijima. 

Predsednica Vlade čestitala je beogradskom Centru za digitalne humanističke nauke, koji je nedavno, kao deo konzorcijuma u kome učestvuju ustanove iz 15 zemalja, osvojio grant iz programa Horizont 2020 u vrednosti od pet miliona evra za izgradnju Evropske leksikografske infrastrukture. 

Tasovac je upoznao predsednicu Vlade sa evropskim projektima iz domena digitalne humanistike i naporima koje institucije širom Evrope ulažu u razvoj tehnologija, standarda i procesa za izučavanje jezika, književnosti i drugih humanističkih nauka.

Horizont 2020 je, prema njegovim rečima, do sada najveći program Evropske unije za istraživanja i inovacije sa budžetom od skoro 80 milijardi evra koje će biti uložene u periodu od sedam godina, od 2014.  do 2020. godine.

Na sastanku je zaključeno da kulturno nasleđe nije stvar samo prošlosti, već i budućnosti i da je za institucije u Srbiji neophodno da se što brže uključe u proces digitalizacije oslanjajući se na najbolje primere svetske prakse.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво