Mičel u Prištini: Nisam došao da donesem plan, već da podstaknem dijalog

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Ves Mičel izjavio je da podržava dijalog Prištine i Beograda, i kosovskoj strani poručio da u tom procesu bude angažovanija, navodeći da će isto to preneti i u Beogradu. Za navodni američki plan o četiri tačke za Kosovo, rekao da su u pitanju medijske spekulacije.

Američki diplomata posetu Prištini počeo je susretom s Hašimom Tačijem. Na zajedničkoj konferenciji za medije, rekao je da je pozvao ovdašnje zvaničnike da budu "angažovani" u dijalogu sa Beogradom. Preneo je da nema poseban američki plan za regulisanje odnosa Beograda i Prištine.

Poručio je da je došao da podstakne dijalog Prištine i Beograda. "Video sam te spekulacije na mom putu ovde i mislim da je to veoma kreativno novinarstvo. Nisam ovde da otkrijem bilo kakav specifičan plan. Ono zbog čega sam došao, jeste da se Beograd i Priština angažuju na svojoj budućnosti, da razgovaramo o dijalogu, o njihovom putu ka Zapadu. Došao sam da o tome razgovaram i ovde i u Beogradu", naveo je Mičel.

Američki diplomata je posetu regionu započeo u Prištini.

Pozvao je zvaničnike u Prištini da budu "vrlo angažovani" u dijalogu sa Beogradom i da što pre reše sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom.

"Većim angažovanjem u rešavanju tih pitanja, samo Kosovo može da utiče na svoju budućnost", dodao je američki zvaničnik.

Govoreći o transformaciji kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, rekao je da SAD podržavaju taj proces i da će ga pomoći na svim nivoima, te da će taj stav preneti i u Beogradu.

"Naravno da je potrebna podrška svih zajednica za ustavne promene. Niko nema pravo na veto što se tiče kosovske bezbednosti", rekao je Mičel.

Rekao je da "Rusija ima destruktivnu ulogu na Balkanu i da podriva demokratske institucije", ne iznoseći međutim činjenice za svoje tvrdnje.

Kosovski predsednik Hašim Tači je na istoj konferenciji za medije rekao da je Mičela obavestio o zalaganju da se što pre reši pitanje demarkacije sa Crnom Gorom, dodajući kako će ovo pitanje biti zatvoreno narednih dana.

Tači je odbacio ideje o podeli Kosova i rekao da očekuje američku pomoć u potpisivanju pravno obavezujućeg sporazuma sa Beogradom.

Pomoćnik Ves Mičel se u Prištini sastao i sa Ramušom Haradinajem, sutra će imati susret sa predstavnicima civilnog društva, a onda odlazi u Skoplje odakle će u Beograd.

Kako je saopšteno, Haradinaj se Mičelu zahvalio na nesebičnoj podršci SAD i istakao potrebu dalje podrške u integracionim procesima, ekonomskim odnosima i vladavini prava, dok je američki zvaničnik potvrdio podršku Vašingtona Prištini u svim oblastima.

broj komentara 18 pošalji komentar
(utorak, 13. mar 2018, 12:40)
anonymous [neregistrovani]

Mislim na zapad, a ne samo SAD!

Zapad je isto sto i SAD! Lepo da vratimo sve ulozene pare koje smo dobijali do sada i okrenemo se Rusiji i Kini...

(ponedeljak, 12. mar 2018, 21:30)
anonymous [neregistrovani]

Gospodine Micel,

Niti ne slutite koliko smo zasiceni vasim americkim podsticanjima.

(ponedeljak, 12. mar 2018, 20:30)
anonymous [neregistrovani]

Problem KosMeta vratiti u SB.UN

Srbija ne smije vise dozvoljavati da se od problema KosMeta pravi pijaca gdje dolaze razni zamjenici pomocnika istresajuci se nad Srbima kako im pada na pamet.KosMet je u nadleznosti UN koje su uz saglasnost SAD i svh ostalih clanica donijele Rez.1244 i koja se konacno treba ispostovati.
Ako SAD i EU nece da ispostuju Rez.SB.UN 1244 neka to kazu na sjednici SB da cijeli svijet cuje da ne postuju ni ono sto su sami donijeli i potpisali.

(ponedeljak, 12. mar 2018, 19:09)
anonymous [neregistrovani]

Mislim

Cuj sta kaze ovaj Mitchell, "SAD podrzavaju transformaciju kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku", "niko nema pravo na veto sto se tiche kosovske bezbednosti", i "taj stav ce preneti i u Beogradu". Posle ovih reci gospodin ne treba da dodje u Beograd. Nemora to isto da ponavlja dvaput.

(ponedeljak, 12. mar 2018, 19:04)
Душан [neregistrovani]

да, да...100%

ево само што ти нисам поверовао

(ponedeljak, 12. mar 2018, 18:18)
Milan Radic [neregistrovani]

Hegemonija

Dobro moj Hegemone, onda objasni koje su to investicije u Srbiji iz SAD-a? Koliko radnih mesta otvorise firme iz SAD-a? Mislim da mozes da izbrojis na tri prsta.

(ponedeljak, 12. mar 2018, 18:16)
anonymous [neregistrovani]

hegemonija

Te sto hvalis su ti bombardovali drzavu i oteli deo zemlje.

(ponedeljak, 12. mar 2018, 17:59)
anonymous Lala [neregistrovani]

Ta idi ,

Vi ste navikli da uvek svugde dolazite nepozvani .

(ponedeljak, 12. mar 2018, 17:47)
Петрија [neregistrovani]

НАТО демократија

"Русија има деструктивну улогу на Балкану и подрива демократске институције". А САД играју врло "конструктивну" улогу, нарочито кад бацају бомбе са осиромашеним уранијумом. Демократски препород на крилима НАТО бомбардера. Ми имамо Резолуцију 1244 и тога ћемо да се држимо. Косовски Албанци најпре да пониште Декларацију о независности, па да се тек након тога седне за преговарачки сто са њима и преговара о садржини суштинске аутономије и степену самосталности Косова и Метохије.

(ponedeljak, 12. mar 2018, 17:43)
anonymous [neregistrovani]

Hegemonija

Ta hegemonija ti daje nova radna mesta, otvara fabrike, u tu hegemoniju hrle svi pa I Rusi i Kinezi, koji plaćanju sve u evrima I dolarima...