Polemika o amandmanima na Predlog zakona o strancima

Poslanici u Skuštini Srbije razmatrali su amandmane na Predlog zakona o strancima, sutra nastavak rasparave. Opozicija negodovala što su poslanici SNS-a i koalicioni partneri podneli 350 amandmana na taj predlog zakona. Ministar Nebojša Stefanović izjavio je da negodovanje opozicije u parlamentu shvata kao poziv na nove parlamentarne izbore.

20.10 – Parlament završio sa radom za danas. Raspravu o amandmanima na Predlog zakona o strancima nastavlja se sutra u deset časova.

14.20 – Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da kritike o broju podnetih amandmana vladajuće koalicije tumači kao poziv da se proveri mišljenje građana o tome kako je radila SNS.

11.45 – U toku rasprava o amandmanima na Predlog zakona o strancima. Opozicija negoduje što su poslanici SNS-a i koalicioni partneri podneli 350 amandmana na taj predlog.

Pred poslanicima je rasprava o amandmanima na Predlog zakona o strancima. Razmatranje pojedinosti na taj zakonski akt nastavlja se sutra u deset časova.

Tokom današnje rasparave, poslanik SDS-a Marko Đurišić rekao je da ta stranka neće učestvovati u raspravi o amandmanima na Predlog zakona o strancima na koji je Srpska napredna stranka sa koalicionim partnerima podnela 350 amandmana.

Toliki broj amandmana Marko Đurišić je nazvao "farsom vlasti" sa željom da, kako kaže, amandmani opozicije ne dođu na dnevni red.

"Vreme koje nam preostaje iskoristićemo da govorimo o amandmanima na druge zakone koje smo podneli. Žao nam je što se skupština pretvara u ovo. To je odluka vladajuće većine i bilo bi sasvim prigodno da nagradu za najbesmisleniju i najpoltronskiju diskusiju dodeli Nebojši iz Beograda", rekao je Đurišić.

Poslanik SNS-a Milimir Vujadinović Đurišićevu izjavu je shvatio kao "nameru manjine koja predstavlja dva odsto građana da ućutka većinu koja ima podršku polovine građana", te zamolio predsedavajućeg Veroljuba Arsića da to ubuduće ne dozvoli, ali da ne dozvoli ni uvrede na račun ministra Stefanovića i poslanika, kakvih je danas bilo.

"Možda biste bili u pravu u nekim drugim okolnostima, ali Đurišić i njegovi politički istomišljenici Srbiju hoće da prikažu kao fašističku zemlju u kojoj je zabranjeno da poslanici govore u skupštini i zato sam ga pustio. Hoće da prikažu kako SNS i Vučić vrše diktaturu i da oni ne mogu da govore, a situacija je obrnuta", odgovorio je Arsić.

Kako je objasnio, pojedini poslanici opozicije bi hteli da oni koji podržavaju Vladu Srbije nemaju pravo da govore, a da oni govore koliko hoće.

"Možete da zamislite kako bi bilo da su oni na vlasti, onda bismo videli šta je diktatura. Molim vas da uvažite moje obrazloženje", rekao je Arsić.

Đurišić je uzvratio i pozvao Arsića da iz skupštinskih klupa odgovara poslanicima, a ne kao predsedavajući.

"Javite se za reč, pa da onda objasnite da li ja želim Srbiju da predstavim kao fašističku zemlju ili ovo što vi radite uvodi Srbiju u fašizam", rekao je Đurišić.

U polemiku se uključio i Nemanja Šarović iz SRS-a koji je Arsiću rekao da "od jutros očigledno ima problem sa vođenjem sednice".

"Bili ste dužni da reagujete na svako pominjanje reči fašizam", rekao je Šarović i naveo da je nedopustivo to što ga je Arsić, kako tvrdi, kada se javio za reč pitao: "Šta hoćete?"

"Nisam vas pitao šta hoćete, nego sam pitao po kom osnovu – to je velika razlika, a osim toga niste prisustvovali izlaganju Đurišića i ne znate o čemu se radi", rekao je Arsić.

Među 350 amandmana SNS-a na Predlog zakona o strancima je i onaj koji kaže da zakonom treba da se omogući budućim investitorima brže dobijanje poslovnih dokumenata.

Gordana Čomić iz DS kaže da bi ona glasala za taj amandman, ali je dodala da se "nada da će imati priliku da glasa i da on neće biti povučen pre dana za glasanje".

Stamenković: SNS bi amandmanima da ućutka opoziciju

Narodna poslanica pokreta Dosta je bilo (DJB) Branka Stamenković najavila je da njena stranka neće učestvovati u raspravi o 300 amandmana na Zakon o strancima koje je pripremila SNS, te je takav pitez nazvvala "farsom".

Uz ocenu da SNS time želi samo da opstruiše rad parlamenta i ućutka opoziciju, Stamenkovićeva je poručila da će DJB sačuvati vreme za raspravu u amandmanima koje su podneli njihovi poslanici na druge zakone poput Zakona o DNK registru.

Kako je ironično primetila Stamenkovićeva, amandmanima koje je na Zakon o strancima podnela SNS, praktično će biti omogućeno da se država izbori s kriminalom, da osnaži sistem odbrane, poboljša funkcionisanje pravosuđa, zaštiti ranjive grupe, unapredi rodnu ravnopravnost.

"Ovi amandmani ne doprinose poboljšanju predloženih rešenja u Zakonu o strancima. Mi danas prisustvujemo 'bravo' amandmanima koji hvale izvršnu vlast, a posao poslanika je da kritikuje i kontroliše izvršnu vlast", zaključila je Stamenkovićeva.

Stefanović: U Srbiji 3.600 migranata, nema povećanja

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da u Srbiji trenutno ima 3.600 migranata i dodao da se taj broj ne povećava već mesecima.

Stefanović je u parlamentu naveo da migranti ne žele da ostanu u Srbiji i da im je cilj da odu u inostrasntvo.

Prema njegovim rečima, predložena zakonska rešenja, između ostalih i Predlog zakona o strancima, usaglašeni su sa direktivama Evropske unije.

"To je naziv pravnog akta. Nema naredbodavni ton već EU daje instrukcije o određenim zakonima. Mi to radimo kako bismo poboljšali standarde u određenim oblastima", rekao je Stefanović.

Lider Dveri Boško Obradović kaže da treba paziti da se Srbiji "migrantska kriza ne obije o glavu", navodeći da je 620.000 njih tražilo azil u Srbiji.

Kako kaže, danas u svetu sve više pobeđuju opcije koje upozoravaju na opasnost od migrantske krize.

"Ne znam šta znači direktiva izuzev naredbe centralnog komiteta iz Brisela. Smaramo da treba da se bavimo našim građanima, a da migranti nisu tema", rekao je Obradović.

Ministar mu je odgovorio da je kroz Srbiju prošlo 1,5 miliona migranata, a oko 650.000 njih je izrazilo nameru da zatraži azil, samo da bi, kako kaže, mogli da ostanu u zemlji 72 sata.

Istakao je da oni nisu ni želeli da ostanu da žive u Srbiji i da najveći broj njih nije ni sačekao okončanje procedure za dobijanje azila, ukazujući da su migranti tražili azil i u drugim zemljama, Makedoniji, Grčkoj...

"Moramo da budemo oprezni, ali ne i da imamo neosnovani strah", poručio je Stefanović.

Ministar je naglasio da nadležni organi čine sve da smanji rizik po građane i zaštite sve državne granice.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво