Ves Mičel u sredu u Beogradu

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel boraviće u sredu, 14. marta, u Beogradu, gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

U saopštenju Stejt departmenta dostavljenom Tanjugu navodi se da će se Mičel sastati i sa premijerkom Anom Brnabić, kao i sa opozicionim liderima.

"On (Mičel) će potvrditi snažne veze između Srbije i Sjedinjenih Država i pozvati srpsku vladu da ubrza normalizaciju odnosa sa Kosovom, sprovede reforme neophodne za postizanje njenog cilja – članstva u Evropskoj uniji, i aktivno podrži regionalnu stabilnost", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Mičel će, kako se navodi, od 12. do 17. marta, osim Beograda, posetiti Prištinu, Skoplje, Atinu i Nikoziju.

Mičel će sutra u Prištini razgovarati sa kosovskim zvaničnicima, političarima i predstavnicima civilnog društva i "potvrditi bliske veze Kosova i SAD".

Funkcioner Stejt departmenta će, navodi se u saopštenju, ohrabriti kosovsku vladu da unapredi normalizaciju odnosa sa Srbijom, osnaži vladavinu prava, podstakne ekonomski rast i prevaziđe regionalne izazove u korist stabilnosti i zapadnih integracija.

Mičel će u susretima sa makedonskim zvaničnicima u utorak u Skoplju potvrditi podršku SAD evroatlantskim aspiracijama Makedonije, ponuditi podršku u aktuelnim pregovorima Makedonije sa Grčkom i pozvati makedonsku vladu da primeni reforme.

Pomoćnik državnog sekretara SAD će u četvrtak boraviti u Atini gde će sa visokim grčkim zvaničnicima razgovarati o produbljavanju američko-grčkih strateških veza i jačanju bilateralne saradnje, u oblastima odbrane, energetike, trgovine i investicija, navodi se u saopštenju.

Tokom posete Kipru u petak Mičel će razgovarati sa visokim kiparskim zvaničnicima, liderima kiparskih Grka i Turaka, kao i sa predstavnicima Ujedinjenih nacija, saopštio je Stejt department.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво