Vuletić o KiM: Igra živaca u kojoj Beograd nije u dobroj poziciji

Ocena Ivice Dačića da "u međunarodnoj zajednici stalno lažu" predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i da "oni samo hoće priznanje, a ne kompromis", suštinski, nažalost, nije ništa novo, smatra sociolog Vladimir Vuletić.

"Još od 2000. godine, pogotovo od samoproglašenja nezavisne republike Kosovo i priznanja takve samoproglašene države od strane većine zapadnih zemalja, bilo je jasno šta je opcija na stolu", ističe Vuletić za Tanjug.

U poslednjih pet, šest godina desile su se određene promene, ukazuje Vuletić i dodaje da je vlada uspela da na neki način izdejstvuje nešto povoljniji status za Srbiju i mogućnost da se uđe u kakve-takve pregovore.

Činilo se, napominje, i čini se da je u tom smislu bilo pomaka i njih ima, ali, ističe Vuletić, uvek postoje one snage na Zapadu, "tvrda linija" koja daje veliku podršku Albancima na Kosovu i jednostavno ne dozvoljava bilo kakve ustupke.

Na Zapadu, tvrdi Vuletić, postoji ta "tvrda linija", koja s vremena na vreme ojača.

Praktično je to, objašnjava, igra "dobrog i lošeg policajca" – nekada se dobije poruka da se može poboljšati pozicije Srbije u pregovorima i to zaista tako izgleda, a onda kada to treba da se realizuje, "tvrda struja ili loš policajac" dođu na red.

"Srbija zavisi upravo od onih koji će imati odlučujuću reč"

Tada, ukazuje Vuletić, imamo situaciju kakvu imamo sada sa Albancima, koji ne žele da poštuju čak ni ono što je dogovoreno.

"I to je ta jedna igra, igra živaca. Nesumnjivo je da Srbija, ako je to ikome važno, neće priznati bilo šta, ukoliko ne budu u određenoj meri interesi Srbije zadovoljeni. Mislim da je to ključ za razumevanje ove situacije", napominje Vuletić.

U toj igri, kako podvlači, Srbija nije u dobroj poziciji, pre svega zbog ekonomskih resursa, jer, kako tvrdi, naša zemlja zavisi upravo od onih koji će imati odlučujuću reč u svemu tome, te je zato naša pozicija je teška, ali je na političarima da tu poziciju učine boljom, a svaki korak napred u tom smislu biće velika stvar.

"Ono što našu poziciju u svemu tome čini nezavidnom i komplikovanom jeste što naš ekonomski razvoj i pristupanje EU, koje je, na kraju krajeva, povezano sa tim razvojem, zavisi upravo od tih zemalja koje imaju taj tvrd stav i to je ono što čitavu stvar čini komplikovanom", rekao je Vuletić.

Ističe da je na nama situacija da odlučimo između "zla i goreg".
U svakom slučaju, dodaje Vuletić, ogromna je odgovornost na političarima i od njihove umešnosti će zavisiti i da li će Srbija u svemu tome uspeti da ostvari neke svoje ciljeve.

"Za nas će biti veliki uspeh ukoliko uspemo da ostvarimo bilo kakav pomak i u tom smislu, to je ono što možemo stalno da čujemo - da nema rešenja za Kosovo po kome će svi biti zadovoljni ili svi biti nezadovoljni", zaključio je Vuletić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара