Na svečanoj večeri u Bukureštu, Vučiću pokazana sablja Obrenovića

Rumunski predsednik Klaus Johanis je gostu iz Beograda pokazao sablju, simbol srpsko-rumunskog prijateljstva, koju je 1863. godine, knez Mihailo Obrenović poklonio plemiću Aleksandru Joanu Kuzi.

Aleksandar Vučić je u obraćanju tokom večere rekao da i sablja koju je rumunskom plemiću poklonio srpski knez pokazuje kakvo je prijateljstvo između dve zemlje.

"Ova sablja pokazuje koliko je dobro i dugotrajno naše prijateljstvo", rekao je srpski predsednik.

Vučić se danas u Bukureštu najpre sastao s predsednikom Rumunije Klausom Johanisom, a prijateljske odnose dve zemlje dvojica predsednika su istakla i na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka.

Predsednik se zatim sastao i sa premijerkom Rumunije Viorikom Dančilom, koja je u njegovu čast priredila radni ručak, a teme razgovora su bile evropske integracije, ekonomska saradnja i bilateralni odnosi.

Na kraju posete, Vučić je položio venac na Spomenik neznanom junaku.

Sablja kao simbol srpsko-rumunskog prijateljstva

Sablju koja je prikazana predsedniku Vučiću u palati njegovog rumunskog domaćina, Mihailo Obrenović poklonio je 1863. godine plemiću Aleksandru Joanu Kuzi u znak zahvalnosti za pomoć prilikom prebacivanja oružja iz Rusije u Srbiju.

Krajem 1862. godine, preko teritorije tog plemića prošao je konvoj kojim je oko 500 ljudi iz Rusije u Srbiju prebacilo 40.000 pušaka, 10.000 karabina, 30.000 pištolja. Konvoj su prilikom prolaska kroz Rumuniju štitili vojnici pod komandom Aleksandra Joana Kuze.

Turska diplomatija tražila je od Rumuna da zaustave ovaj transport, ali je Kuza njima, Britancima i Austrijancima rekao da ne zna ništa o tom konvoju i ignorisao njihov zahtev.

Pošto je oružje stiglo u Srbiju, rumunski oficiri koji su štitili transport bili su pozvani na proslavu, a nešto kasnije Mihailo Obrenović poklonio je paradnu sablju, izrađenu u Beču, plemiću Kuzi, dok su oficirima poklonjena 24 pištolja.

Na sablji je ugravirano: AMICUS CERTUS IN RE INCERTA, odnosno "Pouzdan prijatelj u teška vremena".

Na rukohvatu se nalazi lik Svetog Andreja, zaštitnika Srbije, kao i lav i orao, simboli Rumunije i Srbije, kako se bore sa zmijom, koja simbolizuje Tursku. Sablja je ukrašena dijamantima i smaragdima.

Prilikom predaje ove sablje Aleksandru Joanu Kuzi, uspostavljeni su diplomatski odnosi Srbije i Rumunije.

Sablja se čuva u bukureštanskom muzeju Kotroceni.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво