Nastavak reformi najvažniji za napredak Srbije ka EU

Srbija razume da 2025. godina nije zacrtana i obećana godina prijema u EU, već da predstavlja okvir i podsticaj, izjavila je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović tokom razgovora sa ambasadorom Nemačke Akselom Ditmanom.

Joksimovićeva i Ditman razgovarali su o Strategiji proširenja EU, evropskim integracijama Srbije, rezultatima reformi koje se u procesu pristupanja sprovode, bilateralnim odnosima i drugim važnim temama, saopštilo je Ministarstvo za evropske integracije.

Jadranka Joksimović je zahvalila Nemačkoj, kao značajnom strateškom partneru i najvećem bilateralnom donatoru Srbije, za sveukupnu pomoć i podršku u procesu evropskih integracija.

Njih potvrđuje i podatak da je ta država, u proteklih 15 godina, izdvojila 1,6 milijardi evra bespovratne pomoći za različite projekte.

Ministarka evropskih integracija ocenila je da Strategija proiširenja predstavlja, pre svega, jasan politički signal i ohrabrenje koji potvrđuje da se na Srbiju kao kandidata za članstvo u EU ozbiljno računa. 

Strategija je, istovremeno, i veliki podsticaj – kako za državu, tako i za njene građane da nastave sa započetim reformama koje su najbonji mehanizam za sveukupan razvoj države.

Joksimovićeva je navela i da Srbija razume da 2025. nije zacrtana i obećana godina prijema, već da predstavlja okvir i podsticaj.

Ministarka Joksimović očekuje da će Srbija tokom bugarskog predsedavanja Savetom EU otvoriti poglavlja za koja je spremna. 

Veruje da će pozitivan trend pristupanja biti nastavljen i za vreme rumunskog predsedavanja – u drugoj polovini godine. Te dve države su, uostalom, kao i Austrija, koja će predsedavati Savetom EU u prvoj polovini iduće godine, proširenje EU postavile kao prioritet.

Strategija – pozitivan signal 

Aksel Ditman ističe da Strategija proširenja predstavlja snažan poizitivan signal za Srbiju. Stoga će Nemačka našoj državi nastaviti da daje jasnu podršku u nastavku procesa pristupanja. 

Naglasio je značaj daljih reformi u poglavljima 23 i 24, kao i značaj reforme pravosuđa, o kojoj se razgovara u okviru pristupnih pregovora i koja jača nezavisnost sudstva, ali i borbe protiv kriminala i korupcije, manjinskih prava, medijskih sloboda.

Ocenio je da je Srbija pouzdan i kredibilan partner na koga EU može ozbiljno da računa, naročito kada je stabilnost regiona u pitanju. 

Sagovornici su konstatovali da su odnosi dve države dobri – taj podatak potkrepljuju nemačke investicije u privredu Srbije, i da se razvijaju na obostrano zadovoljstvo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво