Vučić u Bukureštu, sastanci sa Johanisom i najvišim rumunskim zvaničnicima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Bukureštu u palati Kotročeni sa rumunskim kolegom Klausom Johanisom. Nakon toga je premijerka Vjorika Danćila u Vučićevu čast priredila radni ručak.

Predsednika Vučića je uz najviše državne počasti dočekao predsednik Rumunije Johanis.

Nakon svečanog dočeka i upisivanja u Knjigu počasnih gostiju, predsednik Srbije je razgovarao sa Johanisom, a održali su i zajedničku konferenciju za novinare.

Posle toga, Vučić se sastao i sa premijerkom Rumunije Vjorikom Danćilom koja je u njegovu čast priredila radni ručak. 

Vučić i rumunska premijerka razgovarali su o evropskim integracijama, ekonomskoj saradnji i bilateralnim odnosima. 

Predsednik Vučić izrazio je zadovoljstvo zbog tradicionalno dobrih odnosa dve države koje predstavljaju model dobrosusedstva u regionu i zahvalio na kontinuiranoj podršci Rumunije u pogledu članstva Srbije u EU. On je naglasio da Srbija izuzetno ceni principijelni stav Rumunije o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Predsednik Vučić istakao je da je srpska strana zainteresovana za dalje intenziviranje ekonomske saradnje i naglasio da Srbija veoma ceni to što je Rumunija smatra najvažnijim ekonomskim partnerom u regionu.

On je rekao da robna razmena između dve zemlje kontinuirano raste i da postoji prostor za unapređenje saradnje u automobilskoj, hemijskoj i građevinskoj industriji.

Dvoje sagovornika konstatovali su da je neophodno raditi na otvaranju graničnih prelaza i rekonstrukciji i modernizaciji železničke infrastrukture.

Predsednik Srbije sastao se i sa predsednikom Predstavničkog doma parlamenta Livijom Dragneom, nakon što je razgovarao i sa predsednikom Senata parlamenta Kalinom Popeskuom Tarićanuom.

U razgovoru sa njima je naveo da Srbija i u budućnosti očekuje podršku Rumunije na svom evropskom putu i poručio da su nacionalne manjine most koji spaja, a ne razdvaja države i narode.

Tokom susreta sa predsednikom Senata Kalinom Popeskuom Tarićeanuom, Vučić je naglasio važnost ekonomske saradnje dve zemlje, ukazujući da je ona veoma napredovala, posebno u oblasti energetike i pozdravio povećanje trgovinske razmene, kao i povećanje broja rumunskih turista u Srbiji.

On je istakao da su prava rumunske manjine u Srbiji zagarantovana, da je danas na sednici Vlade imenovan koopredsednik u Međuvladinoj mešovitoj komisiji za nacionalne manjine i naglasio da ne postoje prepreke za poboljšanje situacije za medije na rumunskom jeziku.

Naglasio je da su nacionalne manjine most koji spaja, a ne razdvaja susedne države i narode, te da je položaj nacionalnih manjina u Srbiji regulisan po najvišim evropskim standardima.

U razgovoru sa predsednikom Predstavničkog doma Livijuom Dragneom Vučić je istakao da su Srbija i Rumunija prijateljske zemlje.

Naglasio je da su glavne teme za dve zemlje rešavanje problema Kosova i Metohije i podrška Rumunije po tom pitanju, izgradnja auto-puta Temišvar-Beograd i stanje nacionalnih manjina.

Tokom sastanka naglašena je neophodnost jačanja interparlamentarne saradnje.

Šef srpske države, sa predsednicima oba doma rumunskog parlamenta, obišao je zdanje skupštine i upisao se u Knjigu počasnih gostiju rumunskog parlamenta.

Na na kraju posete Vučić je položio venac na Spomenik neznanom junaku u Bukureštu.

Iz kabineta rumunskog predsednika je saopšteno i da je poseta Vučića usledila nakon intenzivnih kontakata Rumunije i Srbije poslednjih godina, kao i da ona potvrđuje veoma dobar karakter odnosa dve države.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара