Dačić sa ambasadorom Egipta

Postoji obostrani interes Srbije i Egipta za unapređenjem bilateralnih odnosa dve zemlje, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je primio u prvu posetu novog ambasadora Arapske Republike Egipat u Srbiji Amra Alguvejlija, saopšteno je iz MSP-a.

Budući da se ove godine obeležava 110 godina postojanja diplomatskih odnosa, podržana je ideja da se u saradnji sa Arhivom Srbije, Arhivom Jugoslavije i drugim filmskim i kulturnim institucijama u Srbiji i Egiptu razmotri mogućnost izdavanja monografije posvećene tom jubileju i realizuje dokumentarni film o istorijatu odnosa dve zemlje.

Pored interesa za daljim unapređenjem kulturne, prosvetne, naučne, tehničke i sportske saradnje, konstatovano je da su prisutne velike mogućnosti za dalji razvoj ekonomske i trgovinske saradnje, kao i političke, na bilateralnom i multilateralnom planu.

Ustanovljeno je i da se Beograd i Kairo, koji su istorijski bili centri multilateralne diplomatije i danas odgovorno odnose prema ključnim pitanjima pripadajućih regiona, Balkana odnosno Bliskog istoka i Afrike.

Dačić je naglasio da Srbija podržava Egipat u nastojanju da u 2018. eliminiše svako prisustvo terorizma na Sinaju, dok je egipatski ambasador je izrazio interes da se Srbija uključi u rad Kairskog centra za studije mira.

Šef srpske diplomatije izrazio je nadu da će se uskoro realizovati poseta ministra inostranih poslova Egipta Sameha Šukrija Srbiji, kao i da će se održati zasedanje Mešovitog komiteta za privrednu saradnju.

Novi ambasador Egipta Alguvejli je, predajom akreditivnih pisama predsedniku Republike Aleksandru Vučiću, 16. februara započeo svoj mandat u Beogradu. 

Dačić sa nekadašnjim amdasadorom Indije

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je Kišana Ranu, nekadašnjeg ambasadora Republike Indije.

Na sastanku je naglašeno da odnose dve zemlje karakteriše tradicionalno prijateljstvo, utemeljeno u Pokretu nesvrstanih zemalja i da se 2018. slavi 70 godina bilateralnih odnosa dve zemlje, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Rana je prethodno na Diplomatskoj akademiji Ministarstva spoljnih poslova Srbije održao predavanje predstavnicima ministarstva gde je govorio o iskustvima iz svoje diplomatske karijere, kao i o najnovijim trendovima savremene diplomatske prakse.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво