Dačić Pacoliju: Ima onih koji misle da je priznanje Kosova bila greška

Priština treba da se navikne da u svetu postoje oni koji misle da je odluka o priznavanju Kosova bila pogrešna, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, komentarišući izjavu Bedžeta Pacolija da Dačić navodno nudi oružje u zamenu za povlačenje odluke o priznanju nezavisnosti Kosova.

Ivica Dačić je, na konferenciji za novinare u Vili "Mir", gde se sastao sa ministrima spoljnih poslova Italije i Albanije, odbacio tvrdnje koje dolaze iz Prištine.

"Da, nudimo atomske bombe", ironično je rekao šef srpske diplomatije. 

Ističe da, ako neko postavlja pitanje zašto je neka zemlja povukla priznanje, onda i Srbija treba da pita zašto je neko priznao Kosovo.

"Voleo bih da Srbija ima na raspolaganju velike količine naoružanja, malo bi nas drugačije gledali", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije poručio je kosovskom ministru spoljnih poslova Bedžetu Pacoliju da ne traži izgovore za domaću javnost i da svako radi svoj posao.

"Mislim da proces nije završen. Upravo zbog toga ima zemalja koje preispituju odluke. Ne mogu da prepoznam interes Kostarike ili Avganistana da priznaju Kosovo. Uostalom, moguće je da Pacoli razmišlja o kategorijama koje on poseduje i sredstvima koje je on koristio kada je razgovarao sa pojedinim zemljama", rekao je Dačić.

Kako kaže, ne ljuti se na njega, ali mu poručuje da sportski prihvati to što neke zemlje povlače priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

"Pašće ispod 100. Ja vam garantujem", zaključio je ministar Dačić nakon što je kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli izjavio da je šef srpske diplomatije nudio Burundiju oružje u zamenu za povlačenje odluke o priznanju Kosova.

U međuvremenu je i ministar spoljnih poslova Burundija Alan Aime Njamitve u izjavi za Glas Amerike odbacio navode o bilo kakvim uticajima ili pritiscima i istakao da je Burundi 2012. godine priznao Kosovo, ali da su u međuvremenu preispitali svoju poziciju i ustanovili da je jedino dobro da ta država jača odlične odnose koji su već postojali između bivše Jugoslavije i Burundija.

"A da Srbija i RS imaju jednog predsednika?"

U obraćanju na zajedničkoj pres-konferenciji, ministar spoljnih poslova Albanije Ditmir Bušati rekao je da veruje da je premijer Edi Rama razjasnio stavove u vezi sa izjavom o zajedničkoj spoljnoj politici Kosova i Albanije.

"Albanija je zemlja članica NATO-a i kandidat za učlanjenje u EU i kreće se unutar svoje spoljne politike. Ti okviri su nepromenljivi", rekao je Bušati odgovarajući na pitanje novinara u Beogradu, a posle sastanka sa ministrima spoljnih poslova Srbije i Italije.

Bušati je rekao da je Rama to izjavio u kontekstu evropskih integracija.

Šef srpske diplmatije Ivica Dačić je, međutim, kazao da ne treba davati mogućnost za takvo međusobno polemisanje.

"Znamo oko čega se ne slažemo, oko Kosova, zato bismo zamolili sve da se uzdrže prilikom davanja takvih izjava. Znate da i Srbija može da daje takve izjave? Možemo i mi da kažemo da Srbija i RS treba da imaju jednog predsednika, ali čemu to vodi?", poručio je Dačić.

Kako kaže, voleo bi da svi u regionu razgovaraju otvoreno i da ima što manje prilika da se u javnost iznosi ono oko čega se ne slažu.

Albanski premijer Edi Rama izneo je, povodom desete godišnjice jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, ideju o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici Albanije i Kosova, kao i o izboru zajedničkog predsednika.

U okviru trećeg trilateralnog susreta ministara spoljnih poslova Srbije, Albanije i Italije, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije imao je odvojeni bilateralni sastanak sa šefom diplomatije Albanije Ditmirom Bušatijem.

Na sastanku je potvrđena obostrana opredeljenost za nastavak razvoja bilateralne saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa, posebno u domenu evrointegracija, regionalnih inicijativa, kao i u domenu ekonomije, kroz saradnju privrednih komora.

Izražena je spremnost da se u narednom periodu postignu dogovori o potpisivanju Memoranduma o saradnji dva ministarstva spoljnih poslova, navedeno je u saopštenju.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво