Kocijančič: Prvi sastanak Beograda i Prištine u konstruktivnoj atmosferi

Posle 14 meseci delegacije Beograda i Prištine nastavile su tehničke razgovore u Briselu uz posredovanje Evropske unije. Delegaciju Beograda predvodi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić. Za Beograd je ključna tema formiranje Zajednice srpskih opština.

Delegacija Beograda i Prištine nastavile su razgovore na nivou radnih grupa, na ekspertskom nivou o čitavoj seriji otvorenih pitanja vezanih za primenu ranije postignutih sporazuma. To je ujedno bio i prvi susret delegacije Beograda sa novim pregovaračem Prištine Avni Arifijem i njegovim timom.

Na dnevom redu bila su pitanja vezana za slobodu kretanja, registarske tablice, integrisano upravljanje administratinvim prelazima i pravosuđe. 

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič ocenila je da je današnji, prvi dan nastavka dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou, protekao u srdačnoj, rezultatima orijentisanoj i konstruktivnoj atmosferi.

"Rad na implementaciji se nastavlja, to je prvi sastanak posle dužeg vremena. Važno je da imamo sastanak, da su rasprave u toku. Mi očekujemo konstruktivan angažman i sa jedne i sa druge strane, kako bi u takvom duhu došlo i do primene svih dogovora", rekla je Maja Kocijančič. 

Ključna tema za Beograd formiranje Zajednice srpskih opština biće tema razgovora sutra kao i energetika i most u Kosovskoj Mitrovici.

Beograd je uoči razgovora odbacio kao neprihvatljive zahteve Prištine da revidira sporazum.

Današnji sastanak, koji se održava posle duže pauze, kako RTS saznaje, mogao bi da bude uvod serije sastanaka na tehničkom pa i nanajvišem političkom nivou u narednim nedeljama.   

Sutra je predviđeno da trilateralni sastanak delegacija Beograda i Prištine, uz pristustvo predstavnika Evropske služne za spoljne poslove, počne oko 11 časova i završi se do 16 časova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара