Junker: Nisam došao da držim lekcije, Srbija zna koji je put u budućnost

Srbija pozdravlja Strategiju koju je EK predstavila i koja nam daje dodatan podstrek da brže i bolje radimo na reformama, rekao je predsednik Aleksandar Vučić na konferenciji za medije sa predsednikom EK Žan Klodom Junkerom. Junker je istakao da je Srbija zemlja kandidat koja je najviše napredovala u pristupu EU. Srbiji nisu potrebne lekcije i Srbija zna kuda treba da ide i koji je put u budućnost, rekao je predsednik EK.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker rekao je na konferenciji za medije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da nije došao u Beograd kako bi držao lekcije Srbiji.

"Srbiji nisu potrebne lekcije i Srbija zna kuda treba da ide i koji je put u budućnost. EU nije ekonomski konglomerat, to je zajednica koja se stara za dobrobit građana, a to je pre svega zajednica vrednosti", rekao je Junker i dodao da EU želi da ima dobru saradnju sa prijateljima u Srbiji.

Junker je govorio povodom pitanja upućenog predsedniku Vučiću da li se slaže sa ministrom Ivicom Dačićem da nećemo zbog EU izvršiti harakiri, i primetio:

"Nećemo tražiti od ministra spoljnih poslova da izvrši harakiri. Želimo dobru saradnju sa prijateljima iz Srbije", poručio je Junker.

Istakao je da prošlost postoji, ali da moramo izvući pouke iz nje. "Srbija i EU će zajedno imati tolike prilike za razvoj. Državnici prolaze, ali narodi ostaju", rekao je predsednik Evropske komisije.

Predsednik Vučić je zahvalio Junkeru na poštovanju koje je prema Srbiji pokazao.

Vučić je istakao da poseta Junkera i komesara Johanesa Hana predstavlja značajan podsticaj da Srbija nastavi sa reformama u procesu pristupanja EU i da se menjamo kako bismo mogli da budemo deo društva kojem želimo da pripadamo.

"Zahvalan sam Junkeru na trudu, angažmanu i svim naporima, jer on nije uvek poštovao sve birokratske procedure, trudio se da nalazi najbolja rešenja na Zapadnom Balaknu. Kada sam ga molio za okvirne datume u kojima bismo mogli optimističnije da posmatramo budućnost, znao sam da nisam tražio nešto što je lako dobiti. Ne govorim da je 2025. godine garantovan ulazak, već godina koja bi mogla da bude godina našeg priključenja evropskoj porodici naroda", rekao je Vučić na konferenciji za medije sa Junkerom i Hanom.

Naveo je da Srbija pozdravlja Strategiju koju je EK predstavila i koja nam daje dodatni podstrek da brže i bolje radimo na reformama.

Na sastanku i o odnosima sa Prištinom 

Na današnjem sastanku bilo je reči o odnosima Beograda i Prištine i postizanju pravno valjanog sporazuma sa Prištinom.

"Nemamo ništa što bismo krili, zamazivali narodu oči. Za zamajavanje je bilo vremena u prošlosti koliko hoćete, skrivali smo teške i lake stvari, a ja to ne želim. Imali smo otvoren razgovor sa Junkerom i Hanom, kojeg smatram takođe iskrenim prijateljem Srbije i regiona, o odnosima Beograda i Prištine", rekao je Vučić.

Istakao je da su pred Srbijom teški zadaci, a da je ono šta ćemo izabrati kao cilj naše unutrašnje pitanje. "Zahvalan sam Junkeru što govori ono što jeste, bez dlake na jeziku", rekao je predsednik.

Ukazao je da su potrebne češće posete Junkera jer verujemo da ne samo Srbija već i Zapadni Balkan predstavlja integralni deo evropskog kontinenta.

"Zahvaljujem Junkeru na održanju mira i stabilnosti u regionu jer neretko su pružali podršku i verujem da ćemo takvu podršku imati i u budućnosti", zaključio je Vučić.

Predsednik Vučić je rekao da večeras ide u Berlin kako bi od nemačke kancelarke čuo kako ona vidi odnos Beograda i Prištine, odnose u regionu, ali i da traži podršku u potrazi za kompromisom između Beograda i Prištine.

Junker: Na Beogradu i Prištini karakter sporazuma

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker poručio je da EU ne može da prihvati u svoje članstvo zemlje koje nisu međusobno rešile teritorijalne sporove i naglasio da je na Beogradu i Prištini da odrede kakvog karaktera će biti traženi pravno obavezujući sporazum.

Junker je rekao da je nakon razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem optimista kada je reč o putu Srbije u EU.

"Moje ubeđenje je da ne možemo prihvatiti u EU zemlje koje nisu međusobno rešile teritorijalne sporove. Ne možemo da uvozimo bilateralne sporove. Važno je da ti sporovi budu rešeni pre ulaska u EU, jer želimo da zemljama Balkana pružimo stabilnost, a ne uvezemo nestabilnost", objasnio je Junker.

Naglasio je da EU želi da se normalizuju odnosi Beograda i Prištine pravno obavezujućim sporazumom.

"Nije na nama da kažemo koji će biti karakter sporazuma, već je na Beogradu i Prištini da odrede kako će on izgledati", dodao je predsednik EK.

Vučić: Moramo biti spremni na kompromis...

Vučić je izjavio da moramo da shvatimo koliko je i zašto je važno da postignemo kompromis sa Prištinom, inače ćemo se, kaže, "udaviti u sopstvenoj prošlosti".

"Zato toliko plediram na kompromis i zato toliko molim i tražim podršku i Evropske komisije i svih svetskih sila da do te podrške dođemo", rekao je Vučić.

Kako je rekao, svaki dan čuje u Srbiji kako govore "za nas je najbolji zamrznuti konflikt i čekajte samo da prođe i desiće se nešto što će nama pomoći".

"Ako mi ne budemo razumeli, a pri tome dobro znate šta mislim o nezavisnosti Kosova, da mi moramo da napravimo kompromise, da moramo sa sobom u određenim stvarima u našim glavama da raskrstimo – i to govorim u trenutku kada ne bi trebalo da govorim, i kada ću gubiti političke poene... ako to ne budemo uradili, udavićemo sebe u sopstvenoj prošlosti", upozorio je predsednik Srbije.

Vučić je večeras, govoreći o pravno obavezujućem sporazumu sa Prištinom, rekao da je važno da se pronađe kompromis sa Albancima i istorijski reši taj odnos, da se uspostavi prijateljstvo dva naroda.

"To je za nas najteže pitanje i to je pitanje za Srbiju i sve naše građane, i za našu budućnost", rekao je Vučić.

"Mislim da je od užasnog značaja da mi i Albanci nađemo kompomis", da se to pitanje reši na drugačiji način, a ne ratovima, i da dva najmnogoljudnija naroda uspstave osovinu sever–jug.

Ističući da je iznad svega važan dogovor Beograda i Prištine, Vučić je pomenuo da se pregovori odvijaju uz podršku Brisela, ali, kako je primetio, u Briselu su samo posrednici, na "čemu smo naravno zahvalni".

Podsetio je da su u 22 zemlje EU priznale nezavisnost Kosova i da one očekuju dokument koji bi vodio suštinski ka tome, ili bar da Priština bude deo UN i drugih međunarodnih organizacija.

Pet zemalja to ne žele, kao što Priština želi, a Beograd to ne želi, rekao je Vučić.

"Ne može jedna strana da dobije sve, a druga da izgubi sve"

Predsednik Srbije je istakao da bi sporazum trebalo da bude takav da i Beograd i Priština izgube ponešto, ili da budu veoma nezadovoljni i jedni i drugi, a to bi, kaže, značilo da smo pobedili.

Ne može jedna strana da dobije sve, a druga da izgubi sve, naglasio je on. Dodao je da je nemoguće ubediti građane Srbije da prihvate da daju sve, a s druge strane ništa.

"Mi želimo kompromis pod okriljem EU, na najvišem nivou, a ako to ne može – živećemo u prošlosti kao decenijama unazad", naveo je predsednik.

"Voleo bih da to izbegnemo i da budućnost vidimo na drugi način. Nadam se da će Albanci razumeti koliko je važan taj dogovor."

Vučić je istakao i da su nama važni dobri odnosi sa Albancima i da bi se to postiglo sporazumom, ali da se to u Prištini ne čuje, a važno je i za njih.

Rekao je da će sve uraditi da se dođe do rešenja, iako je to teško.

Junker: Nisam došao u inspekciju 

Žan Klod Junker je istakao da je nakon današnjeg sastanka sa predsednikom Vučićem smiren kada je reč o putu kojim Srbija ide.

Junker je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, rekao da je u Beograd doputovao ne "u inspekciju i prikupljanje informacija", već radi razgovora.

"U Briselu mnogo govorimo o Srbiji. Želeo sam da razgovaram sa Srbima i Srbijom direktno. Lako je razgovarati o drugima, a da ne čujete njih. Ovo nije poseta inspekcije, već otvorenog razgovora", naglasio je Junker.

Rekao je da se radi o poseti posle usvajanja Strategije o Zapadnom Balkanu i nekoliko meseci pre planiranog Samita u Bugarskoj.

"Sve to pokazuje koliko smatramo da su odnosi sa Zapadnim Balkanom od prioritetnog značaja za nas. Oduvek sam smatrao da Zapadni Balkan i Srbija moraju biti deo EU, jer bez njih nije kompletna Unija. EU nije ekskluzivno vlasništvo sadašnjih država članica, već i druge zemlje mogu da pristupe", naglasio je Junker.

Strategija, prema njegovim rečima, sadrži instrumente koji treba da pomognu u ubrzanju puta Srbije u EU.

"Proces pristupanja i integrisanja u evropske institucije temelji se na zaslugama svakog kandidata. Razgovaraćemo sa svakom zemljom kandidatom i oceniti napredak koji je postignut od strane svake države", objasnio je Junker dodajući da je Srbija među zemljama kandidatima koje je najviše uradile.

"Datum pristupanja zavisi od Srbije" 

Kada je reč o datumu pristupanja Srbije EU, ukazao je Junker, to ne zavisi od EU, već od same Srbije kada će pristupiti.

"Znam da ima veliki broj ljudi koji govore o datumu 2025. Želim da budem jasan, to nije obećanje, već perspektiva, indikativni datum, ohrabrenje, jer zemlja koja želi da postane članica, nakon što uloži velike napore, zaslužuje da bude ohrabrena na tom putu", ukazao je Junker.

Rekao je da je Srbija pokrenula određen broj reformi, od kojih su neke bile bolne, i koje zaslužuju poštovanje i divljenje, ali ima još reformi koje moraju biti sprovedene u oblasti vladavine prava i osnovnih prava.

"Potrebno je vreme za sprovođenje suštinskih reformi, kako bi bile ukorenjene u naša društva i živote. Srbija će, čim ispuni uslove, postati članica EU", naglasio je Junker, koji je rekao da voli da poseti Beograd, u kojem je do sada boravio samo jednom, a najavio i da će uskoro doći i treći put.

"Robna razmena sa EU povećana više nego dvostruko"

Od početka primene Prelaznog trgovinskog sporazuma 2009. godine, robna razmena Srbije sa EU povećana je više nego dvostruko, sa 10,1 milijardu evra 2009, na 22 milijarde evra prošle godine, ukazao je Vučić.

Rekao je da je naš izvoz u EU u tom periodu povećan tri puta, sa 3,4 na 9,95 odnosno deset milijardi evra u 2017. godini.

"Veoma je važno za nas da, iako Srbija beleži konstantan deficit u razmeni sa EU – pokrivenost uvoza izvozom u 2009. godini bila je 50,5 odsto, a danas je 83,2 odsto", istakao je predsednik Vučić.

To, podvukao je, pokazuje koliko je srpska privreda napredovala i naučili smo da proizvodimo ono što može da nađe svoj prostor i tržište na evropskom nebu.

Predsednik je takođe istakao da EU za Srbiju nije samo cilj, već proces koji nam donosi bolje standarde u svim oblastima života.

U tom smislu, ukazao je da pre pet godina nije postojao indeks zdravstvene zaštite za Srbiju, a danas smo "pretekli" najmanje pet zemalja EU.

"To je evropski put na kojem moramo mnoge stvari da uradimo, kao što je izgradnja KC 'Niš', a moramo da izgradimo kliničke centre u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu. To sve činimo uz podršku EU", rekao je Vučić.

Put ka EU, kaže, pre svega se odnosi na standarde koje moramo da ostvarujemo, pre svega zbog najstarijih, dece, žena koje moraju da imaju dostupnu dijagnostiku, na primer, kako bi se rak dojke otkrivao na vreme.

"Moramo da unapređujemo stvari, da brinemo o ženama, deci, starima i to je evropski put. Evropski put je i bolja ekonomija i viši nivo vladavine prava, nezavisno sudstvo, samostalno tužilaštvo i, da naglasim, efikasnije pravosuđe. O tome smo razgovarali i mnogo posla Srbija ima na tom putu da uradi", rekao je Vučić.

Predsednik Evropske komisije i komesar za proširenje stigli su danas posle podne u Beograd, a u Vili "Mir" ih je dočekao predsednik Vučić.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво