Brnabićeva za RTS: Ima potencijala za bolju saradnju Srbije i Velike Britanije

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je za RTS da će na sastanku sa britanskom premijerkom u Londonu imati priliku da čuje njeno gledište o Zapadnom Balkanu. Postoji mnogo potencijala za bolju saradnju između Srbije i Velike Britanije, pa ovo može da bude dobar početak, rekla je Brnabićeva.

Premijerka Ana Brnabić učestvuje u Londonu na Investicionom samitu Zapadnog Balkana koji organizuje Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Koliko je važno prisustvo Srbije na samitu, sa premijerkom je u Londonu razgovarala Ivana Miloradović. 

Vi ste prvi premijer Srbije u istoriji ako ne računamo sastanak Milke Planinc i Margaret Tačer 16. novembra 1983. koji se sreće sa premijerkom Velike Britanije, kao dve žene premijeri koji se sastaju. Kakva su očekivanja?

Dobra je prilika da se upoznamo, dobra je prilika da od premijerke Tereze Mej čujem o njenom gledištu na Zapadni Balkan i da vidim kako se to uklapa u našu dalju strategiju, ali svakako postoji tu, čini mi se, mnogo potencijala za bolju saradnju između Srbije i Velike Britanije, pa ovo može da bude dobar početak.

Kada je reč o samitu EBRD-a, investicioni portfolio Srbije najveći je u regionu, drugoplasirana je Rumunija. Kakve su u tom smislu vaša očekivanja?

To sve govori o tome da mi imamo dobre projekte, da takođe imamo i makrofinansijsku stabilnost i budžet, da i mi sa naše strane investiramo u te projekte jer oni zahtevaju kofinansiranje i to značajno kofinansiranje, tako da je to dobar indikator da Srbija ide u pravom smeru.

Infrastruktura, energetika i bankarstvo su tri sektora u koje je EBRD do sada najviše ulagala. Da li ćete u razgovorima sa investitorima i dalje insistirati na ulaganjima u ta tri sektora kao prioritetna ili postoje neki novi sektori?

Mislim da su, pre svega, nama prioritetni projekti putne infrastrukture, završetak Koridora 10 i nastavak Kordiora 11, Moravski kordior, spajanje Kordiora 10 i 11, o tome ćemo razgovarati tokom ovog samita, onda železničke infrastrukture - kako budemo završavali putnu infrastrukturu mi moramo da uložimo mnogo više sredstava u železničku infrastrukturu, pre svega, železničku infrastrukturu putem Kordiora 10.

Jedan od najvažnijih projekata u ovom trenutku je projekat brze pruge Beograd-Budmipešta i svakako energetski projekti - gasna interkonekcija sa Bugarskom. Ako bih morala da navedem prva tri prioriteta onda su to svakako ti prioriteti. Onda je tu i auto-put mira do Prištine, Tirane i Drača koji će dugoročno da unaprede našu trgovinu i da naprave do Niša svojevrsno čvorište za putne i trgovinske infrastrukture.

Jedna od glavnih tema samita je i digitalizacija a to je jedan od prioriteta Vlade Srbije. Šta nameravate da kažete na tu temu u svom govoru?

Mi smo krenuli možda ne sa nule, nego iz minusa zato što postoje neke stvari koje nisu decenijama pre nas rađene. Ja digitalizaciju gledam u dva smera. Jedan je u okviru državne uprave, to je pre svega elektronska uprava. Tu puno ulažemo da bi se izvukli iz tog minusa, da preskočimo nekoliko stepenica da bismo dostigli neke zemlje EU. Čini mi se da ako nastavimo ovim tempom da ćemo uspeti da to uradimo u naredne dve do tri godine, svakako u mandatu ove Vlade.

Druga stvar je digitalizacija u privredi, to nema veze sa informacionim tehnologijama, to ima pre svega veze sa istraživanjem i razvojem, sa tehnologijom, sa inovacijama. I tu mi se čini da Srbija ima dosta dobru poziciju, zahvaljujući nekim inovatorima koji su sami za sebe napravili ime bez ikakve podrške Vlade Srbije, u nekim godinama pre nas i tu imam veliki optimizam zato što mislim da ako su ljudi toliko uradili bez podrške Vlade, onda danas kada možemo da pričamo svakodnevno i Vlada ne pokušava da utiče na taj sektor već pokušava da ih čuje i podrži - onda mislim da nam je samo nebo granica. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара