Analitičari u Briselu o preprekama i izgledima Srbije na evropskom putu

Ekspertkinja za Balkan u briselskom Centru za evropsku politiku Korina Stratulat smatra da bi za rešavanje "kosovskog pitanja" Srbija od EU trebalo da očekuje odgovarajuće priznanje i nagradu, ali i upozorava da uprkos tome "crveni katoni" i dalje mogu biti izvučeni i mogu blokirati ulazak Srbije u Evropsku uniju. Njena koleginica iz Evropske inicijative za stabilnost Aleksandra Štiglmajer misli da sve zavisi od zemalja kandidata i njihove stvarne spremnosti za članstvo.

Korina Stratulat ne deli percepciju dela srpske javnosti, ali i stav bivšeg američkog ambasadora u Srbiji Vilijama Montgomerija, o "nepresušnom izvoru" uslovljavanja naše zemlje na putu ka EU članstvu.

Smatra da u sadašnjem procesu pristupanja nema potrebe za iznalaženjem novih uslova, jer su i postojeći, ističe, već dovoljni za različite interpretacije i korišćenja. 

"Zemlje članice imaju poslednju reč kada je u pitanju odluka da bilo koji kandidat napreduje na EU putu i uvek je moguće da one to pravo i iskoriste. Ipak, ne smatram da one moraju da pronalaze nove uslove. Ovi trenutni su već dovoljno sveobuhvatni i dozvoljavaju zemljama članicama da ih, ako to smatraju neophodnim, interpretiraju u skladu sa svojim viđenjem neophodnog nivoa ispunjenosti ovog ili onog uslova", ocenila je analitičarka Centra za evropsku politiku u Briselu.

Prema rečima Stratulatove, rešavanje kosovskog pitanje nije "tek još jedan uslov", to je osnovni uslov za Srbiju.

"Ako se ono reši i sve strane, i Srbija i Kosovo i EU, to vide kao rešeno pitanje, smatram da bi Srbija trebalo da očekuje i ogovarajuće priznanje i odgovarajuću nagradu za svoje napore. Očekujem da će to EU poštovati", navodi Stratulatova. 

Upozorila je na činjenicu da bi zemlje članice i dalje mogle da blokiraju put Srbije ka EU ako i posle postizanja dogovora između Srbije i Kosova ostanu "rezerve" među članicama Unije – da li zbog toga što neke od njih neće to videti kao "stvarno rešeno pitanje", da li zbog svojih unutrašnjih pitanja ili zbog Srbije i njenih rezulata u reformama... 

"Proces pristupanja nije egzaktna nauka, on ostaje politički proces i mogu da zamislim da se 'crveni karton' izvuče u svakom trenutku, ukoliko zemlja članica oceni da napredak u nekom polju nije dovoljan ili nije održiv", kaže briselska analitičarka. 

Korina Stratulat objašava da prelazna merila i praćenje rezulatata u pristupnim pregovorima pomažu u prvazilaženju nekih od uslova, ali da su korupcija, vladavina prava, nezavisno sudstvo, neefikasna javna administracija, regionalna saradnja i pomirenje, zaštita manjina, usklađivanje sa EU spoljnom politikom – nedovoljni precizno određeni kriterijumi. 

"To znači da u postojećem uslovljavanju već postoji dovoljno prostora za manevar, bez potrebe za novim uslovima", zaključila je Stratulatova u izjavi za Tanjug.

Štiglmajer: Nema izmišljenih uslova za članstvo u EU

Generalna sekretarka Evropske inicijative za stabilnost Aleksandra Štiglmajer smatra da "nema izmišljenih uslova" za članstvo u EU 

I pored pojedinih otpora unutar EU postoji opšti dogovor da se zemlje Zapadnog Balkana prime u članstvo kad budu spremne. 

"Postoje zemlje članice kojima proširenje zadaje glavobolje, pogotovo u situaciji kada ni sama EU još nije stabilna. One bi bile više nego zadovoljne da se taj proces odloži ili oduži", kaže Štiglmajerova, ali dodaje da je uverena da među članicama postoji opšti dogovor da zemlje Zapadnog Balkana moraju da uđu kada budu spremne. 

Osvrćući se na stav Montgomerija o članstvu u EU kao "pokretnoj meti" i "nepresušnom izvoru uslova za Srbiju", ocenila je da onoga trenutka kada Evropska komisija da "zeleno svetlo" za novo proširenje, a velike zemlje članice se sa tim slože, da će se to i dogoditi. 

Štiglmajerova u tom kontekstu upozorava da ni Srbija, ni Crna Gora, ako nastave ovim tempom, neće biti spremne do 2025. 

"Ako Srbija i Crna Gora žele da pristupe EU 2025. one moraju da ubrzaju svoje napore. Ako nastave kao do sad, neće dostići ovaj datum, koji je i sama Evropska komisija ocenila kao 'veoma ambicioznu perspektivu'", objašnjava Štiglmajerova u izjavi za Tanjug.

"Podela Kosova nije realan scenario"

Generalna sekretaraka Evropske inicijative za stabilnost ocenjuje da kada je "kosovski uslov" u pitanju, podela Kosova nije realan scenario, te da na njega ne bi pristali na prvom mestu Albanci, ali ni veći deo EU i međunaraodne zajednice, uključujući SAD. 

"Oni su isuviše investirali u multietničko Kosovo. To bi otvorilo i Pandorinu kutiju. Zamislite kako bi to Dodik shvatio. Tada ne bi imali na stolu samo podelu BiH, ali i Makedonije, ni Srbiji ne bi bilo lako, a i šta bi bilo sa Srbima koji žive u južnom delu Kosova", objašnjava Štiglmajerova.

Kada je drugi uslov u pitanju, onaj o rusko-srpskim odnosima, u Evropskoj inicijativi za stabilnost kažu da to nije tek neki "izmišljeni" uslov zemlja članica, koje se protive proširenju, već "stvarna zabrinutost". 

"Zemlje članice se, na primer, pitaju da li bi Srbija kao članica EU podržala sankcije protiv Rusije. To pitanje trenutno nije top-prioritet, jer do članstva Srbije ima još nekoliko godina, ali je zabrinutost stvarna i opravdana. Do trenutka pristupanja mora biti jasno da je Srbija na strani EU, a ne na strani Rusije", naglašava Štiglmajerova. 

"Pomoglo bi kada bi Srbija polako počela da pokazuje približavanje pozicijama EU kada je Rusija u pitanju", dodaje Štiglmajerova.

Smatra da ni Rusija neće tek tako lako prihvatiti i poželeti dobrodošlicu Srbiji u članstvo EU i da kada se približi taj trenutak očekuje da vidi mešanje Rusije, ukoliko ostane pod istim vođstvom kao sada.

Štiglmajerova poručuje zemljama regiona da za članstvo u EU zaista mora biti jasno da su spremene za to, a Srbiji posebno da obrati pažnju na, kako ističe, uvek veoma kritički nastrojen holandski parlament, koji bi, pored ostalih nacionalnih parlamenta EU, trebalo da ratifikuje Pristupni ugovor sa Srbijom.

broj komentara 17 pošalji komentar
(ponedeljak, 26. feb 2018, 12:53)
anonymous [neregistrovani]

A???????

Jel ti crveni kartoni vaze samo za Srbiju !

(ponedeljak, 26. feb 2018, 04:51)
anonymous [neregistrovani]

Dali vam je sad

Jasno otkud nadmeno i ponekad teško razumljivo ponašanje nekih članica EU(Hrvatska) prema Srbiji.

(ponedeljak, 26. feb 2018, 00:46)
BYKOBAP [neregistrovani]

EU

Ucena za ucenom i nikada tome da dođe kraj. Po meni bi pod hitno trebalo raspisati referendum - pa neka se narod izjasni. Iako smo mnogo toga više ispunili, nego neke zemlje koje su već članice, od nas se opet očekuje 5 puta više toga i tako u nedogled. Odavno je izgubilo svaki smisao.

(ponedeljak, 26. feb 2018, 00:27)
Srbin iz Nemacke [neregistrovani]

"Расписати референдум што пре"

Ne, za to ima vremena kada sredimo drzavu po, mislim , dobrim evropskim standardima a onda ni nemoramo u EU.

(ponedeljak, 26. feb 2018, 00:13)
Српска посла! [neregistrovani]

Референдум,за почетнике

Као на стражи у војсци:ЕУ напред,остали - стој!

(nedelja, 25. feb 2018, 23:43)
Радан [neregistrovani]

Расписати референдум што пре

Да се људи из ЕУ више не муче са "добрим" намерама према Србији....

(nedelja, 25. feb 2018, 23:40)
anonymous [neregistrovani]

Очекивано

Ако икоме до сада нешто није било јасно око односа ЕУ-Србија, после овог текста су све нејасноће отклоњене. Из ЕУ се Србији шаље јасна порука да све и да признамо Косово као независну државу, гаранцију за чланство Србије у ЕУ нико неће моћи да нам да. Оканимо се више те ЕУ, па да су хтели да нас приме, примили би нас у пакету са Румунијом и Бугарском, у крајњој линији, ушли би са Хрватском истог тренутка. На Србију запад гледа као на најближег руског савезника и зато ће нас увек кињити због тога. Ми ту ништа не можемо да променимо. Зато треба да се окренемо себи, да развијамо своју економију, сарађујемо са свима, а не да молимо за милост оних који однос према нама никад неће променити.

(nedelja, 25. feb 2018, 21:28)
Енглез [neregistrovani]

ЕУ

Прво средите своју кућу па онда да постављате захтеве другима.

(nedelja, 25. feb 2018, 20:47)
Nemanja [neregistrovani]

EU

Gospodin je otisao u Holandiju jer u Srbiji najverovatnije nije imao neku prespektivu za neki bolji zivot.Nikom nije lako da napusti svoju drzavu.A sto se tice EU nemam reci, uslov za uslovom.Ako Srbija mora da bude na strani EU protiv Rusije to znaci da Srbija ulaskom u EU gubi svoj suverenitet i postaje samo deo neke buduce federacije sa glavnim gradom Briselom.Vidim da spominju i Gospodina Dodika.Pa RS je imala pravo na samoopredeljenje te famozne 2008 kada su u Pristini proglasili nezavisnost.Oteli su Srbiji 15 % teritorije, neznam da li je toga iko svestan.Nikako u EU po cenu prijateljstva sa Rusijom ili da priznamo KiM kao suverenu drzavu.Molim vladu za referendum o daljem putu nase drzave.Dolaze jako teski dani za drzavu, presudne bitke za KiM i prijateljstvo sa Rusijom.Pozdrav

(nedelja, 25. feb 2018, 20:21)
anonymous [neregistrovani]

Nepresusni izvor novih uslova

Priznanje Kosova nije najvazniji uslov.EU ce trpeti Srbiju kao svoju clanicu koja bi bila samo jedna vise koja ne priznaje Kosovo (Rumunija, Spanija, Slovacka, Grcka, Kipar i jos Srbija kao sesta).EU kao marioneti USA je bitno da imaju jaku garanciju da Srbija nece sa Rusijom kao CG npr, sto mislim da je neizvodljivo, i da Srbija nece postati clan EU vec ce se okrenuti istoku.Sem ako nije neki tajni plan Rusije pa da bas bude clan EU.