Junker u prvoj zvaničnoj poseti Zapadnom Balkanu, u ponedeljak u Beogradu

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker sutra započinje zvaničnu posetu Zapadnom Balkanu, a u ponedeljak, zajedno sa komesarom Johanesom Hanom, dolazi u Beograd, gde će razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Planirano je i zajedničko obraćanje medijima Junkera i Vučića, kao i zajednička večera.

U utorak, 27. februara, predsednik Evropske komisije se sastaje sa premijerkom Anom Brnabić.

Iz EU je povodom posete Junkera regionu, prve u njegovom mandatu predsednika Evropske komisije, poručeno da će cilj njegovih razgovora sa liderima svih šest "zapadnobalkanskih partnera" biti predstavljanje nove Strategije proširenja i obnovljene dinamike i interesa EU za region.

"Osnovna poruka posete biće suština Strategije od 6. februara, koja predstavlja sveobuhvatni pristup Zapadnom Balkanu i to ne samo u smislu velike političke i šire geopolitičke važnosti regiona za Evropu, već i naglašava šest odvojenih oblasti koje će biti kičma tog novog pristupa", izjavio je portparol Evropske komisiije Margaritis Shinas.

Shinas je za Tanjug najavio da očekuje da Junker iskoristi priliku da "liderima, političkim činiocima i društvu" u regionu objasni "verodostojnost poruka" koje stižu iz Brisela.

U zvaničnom kalendaru Evropske komisije navedeno je da će predsednik Komisije Žan Klod Junker 25. februara prvo doputovati u Skoplje, gde će se sastati sa makednoskim premijerom Zoranom Zaevim i predsednikom Đorđem Ivanovim. 

Junker zatim putuje u Tiranu, gde će mu se priključiti i komesar za pregovore o proširenju Johanes Han, a sastaju se sa premijerom Albanije Edijem Ramom i predsednikom Iljirom Metom.

Lideri Zapadnog Balkana u Bugarskoj

U sredu 28. februara Junkeru i Hanu u obilasku regiona pridružuje se i šefica EU diplomatije Federika Mogerini, prvo u poseti BiH, a kasnije istog dana i u poseti Prištini, gde će najviši EU zvaničnici razgovarati sa predsednikom, premijerom i predsednikom paralmenta.

Balkansku turneju evropska trojka završava 1. marta u Bugarskoj, gde će zajedno sa premijerom Bojkom Borisovim biti organizovan ručak za lidere "zapadnobalkanse šestorke".

"Ovo je veliki trenutak. Na kraju posete će se svi lideri zajedno sa predsednikom Junkerom i premijerom Borisovim sastati u Sofiji. To je važan korak i u pogledu predstojećeg samita Zapadnog Balkna i EU, koji se planira za 17. maj. Ovo je još jedan dokaz obnavljanja dinamike i interesa koje ova Evropska komisija želi da unese u naše odnose sa partnerima na Zapadnom Balkanu", izjavio je portparol Evropske komisije Margartis Shinas u izjavi za Tanjug.

Junker je bio u fokusu javnosti na Zapadnom Balkanu kada je stupanjem na mesto predsednika Komisije 2014. godine poručio da u toku njegovog mandata neće biti novog proširenja EU.

Tri godine kasnije Junker je kao prvi EU zvaničnik dao okvirni rok za proširenje EU na Zapadni Balkan, najavivši Strategiju za kredibilno pristupanje Srbije i Crne Gore EU do 2025. godine.

Odogovarajući na pitanje Tanjuga o mogućnostima za ulazak Srbije u EU, Junker je krajem prošle godine izjavio da očekuje "Srbiju u EU i pre 2025. godine."

Poslednje poruke predsednika Evropske komisije odnosile su se na neophodnost rešavanja bilateralnih sporova između zemlja regiona pre ulaska u EU.

broj komentara 5 pošalji komentar
(subota, 24. feb 2018, 21:43)
anonymous [neregistrovani]

uspostavljanje BU

Mislim da EU hoce na mala vrata da stvori Balkansku Unuiju. Time bi EU donekle onemogucila prodor Kine i Rusije na Balkan. Ujedno bi se time EU priblizila resenju Kosovskog problema.

(subota, 24. feb 2018, 21:21)
anonymous [neregistrovani]

Na papiru stare price...

Na "zapadu" nista novo.

(subota, 24. feb 2018, 20:52)
anonymous [neregistrovani]

"...nova strategija..."

Poznavajuci mentalitet zapada, mora da donose kotao prepun ucena i kojekakovih uslova. To da Srbija i ispuni, to nebi bilo dovoljno, jer taj kotao nema dna, a cevka nadotice nove ucene, jer kad nesto i dobiju, nikada nisu zadovoljni, treba im jos ovo ili ono, dok ne stisnu vrat davaocu i ovaj naravno lipse u siromastvu - naravno u vlastitoj zemlji, u vlastitom zitu, sumi, banjama, izvorima, zverkama, itd, itd.

(subota, 24. feb 2018, 17:37)
anonymous [neregistrovani]

Ma nemoj

A dokle ce vise stranci da svojataju Balkan? Cesto slusamo price o tkz. zapadnom Balkanu (zamislite neko sa severa ili zapada Evrope kaze zapadni Balkan), to je nista drugo nego davanje do znanja (nama) da stranci Balkan smatraju svojim...

(subota, 24. feb 2018, 17:10)
anonymous [neregistrovani]

Ista prica

I dalje pritisak na Srbiju. Samo dokle, jednom presedne svakom sve.