Brnabić: Strateški partner za RTB Bor do kraja godine

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić nada se da će polovinom godine biti završeni razgovori sa potencijalnim strateškim partnerima za RTB Bor, a da će kompletan posao biti završen do kraja godine.

Brnabić je posetila Bor, razgovarala sa predstavnicima lokalne samouprave, obišla Rudarsko- topioničarski basen.

"Rudarstvo je najvažniji resurs koji ima Bor", istakla je i dodala da RTB Bor u potpunosti primenjuje UPPR (unapred pripremljeni plan reorganizacije), da je "stao na noge" i ispunjava sve svoje obaveze.

"Očekujemo da će dobit preduzeća RTB Bora ove godine biti 15 odsto veća nego 2017. godine. U RTB-u su potrebna dodatna ulaganja i za to tražimo strateškog partnera, jer sa malim ulaganjima može značajno da se poveća proizvodnja", pojasnila je premijerka.

Nada se da će do polovine 2018. godine biti završeni razgovori sa nekim od potencijalnih strateških partnera i da će kompletan posao biti završen do kraja godine.

"Sa tim poslom ne treba brzati, jer je ovo značajno preduzeće ne samo za Bor i ovaj deo Srbije već za celu Srbiju i svako brzanje može da dovede do nekih posledica koje ne treba da imamo", rekla je Brnabić i dodala da ima zainteresovanih strateških partnera.

Premijerka je rekla da su kanadske kompanije zainteresovane za dodatne investicije u Boru za dodatne rudnike.

Vlada Srbije će, kako je naglasila, posebno voditi računa o zaštiti životne sredine i zaštiti sela u okolini Bora, ali će biti iskorišćeni puni potencijali rudarstva.

Drugi veliki potencijal Bora, podsetila je Brnabić, je turizam a posebno filmska industrija.

"Podigli smo budžet za podsticanje filmskoj industriji. Nadam se da će Bor biti destinacija snimanje novih filmova iz Evrope, Amerike, ali i domoćih filmova", naglasila je Brnabić.

Veliki turistički potencijal, podsetila je, predstavlja Lazareva pećina, Crni vrh i Borsko jezero.

"Moramo ove dve industrije da pazimo da jedna drugu ne sputavaju. To su veliki potencijali Bora", istakla je Brnabić i dodala da je Vlada Srbije usvojila i prosledila Skupštini Srbije predlog da Bor dobije status grada.

Privatni biznis rešenje za nezaposlenost

U Boru nezaposlenost i dalje dostiže gotovo 23 odsto, pa je premijerka sa rukovodstvom opštine razgovarala o podsticajima koje Vlade Srbije daje za otpočinjanje privatnog biznisa.

RTB Bor zapošljava 4.000 ljudi, ali je, kaže Brnabić, nezaposlenost ipak ogromna, te najavljuje da će u Bor doći predstavnici PKS kako bi građanima pojasnili sve prednosti i beneficije koje mogu iskoristiti da započnu priovatni biznis.

Podsetila da će od 1. oktobra nove firme biti oslobođene plaćanja poreza, odnosno da će svi koji duže od šest meseci na birou čekaju posao, kao i mladi koji završe srednje stručne škole ili fakultete u prve dve godine poslovanja biti oslobođeni plaćanja poreza, ukoliko se, naravno, odluče, da započnu privatni biznis.

"Na primer, u Boru fali obdanište za 320 dece. Mi možemo da uložimo sredstva za izgradnju obdaništa, ili možemo da uradimo ono što je urađeno u Beogradu, a to je da privatna lica otvaraju vrtiće i obdaništa koja bi se subvencionisala iz budžeta opštine", objasnila je Brnabić.

Primetila je da Boru trenutno ne postoji takva vrsta privatne inicijative te izrazila nadu da će razgovori predstavnika PKS-a sa Boranima biti korisni.

"Bor je odlična sredina za pokretanje privatnog posla. Važno je da imamo privatnu inicijativu, a ogromni potencijali - poreske olakšice, subvencije i krediti, u ovom trenutku postoje kako bi ljudi krenuli u ovu priču", zaključila je premijerka.

broj komentara 0 pošalji komentar